Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

ILIDŽA: RUŠENJEM MOSTA U VODU PALO 130 KUBIKA BETONA I 40 TONA ŽELJEZA
Autor: NAP
Objavljeno: 04. February 2019. 15:02:37


Stanje usljed olujnog vjetra, topljenja snijega i kiše na području općine Ilidža se saniralo i trenutno je stabilno, ocijenjeno je na press-konferenciji u Općini Ilidža. Mira Boras, pomoćnica načelnika za civilnu zaštitu izjavila je kako najviše problema je bilo 3. februara i stanovnici koji žive na klizištima i odronima su upozoreni da prate kretanje tla i prilikom pogoršanja odmah napuste kuće.

“Najviše problema bilo je zbog oborenih drveća kako na saobraćajnice tako i na krovovima objekata. Što se tiče saobraćajnica uglavnom je bilo prohodno izuzev podvožnjaka koji povezuje Plandište – Osijek. Na zahtjev CZ policija je zatvorila, a sada je sve stabilno” kazala je Mira Boras, pomoćnica načelnika za civilnu zaštitu, te dodala da su ekipe na terenu i prate situaciju.

Najviše interesovanja medija bilo je za srušen most kod OBI-ja.

Načelnik Općine Ilidža Senaid Memić potvrdio je da se nedovršeni pješački most na Ilidži koji povezuje dvije obale rijeke Željeznice srušio. On je rekao da most čije radove finansira Općina će se završiti jer ima garancije.

“Vodena bujica srušila je nedovršeni pješački most na rijeci Željeznici koji povezuje naselja Lužani i Pejton na Ilidži. Most investira i finansira Općina Ilidža. Ovo je eksces, on se svakome može desiti. On je neplaniran. Možda je trebao biti planiran, jer se dešava da vode nadođu. Kad je riječ o mostu, ništa se tragično nije desilo, nikome nije ugrožen život. To što je palo 130 kubika betona i 40 tona željeza će u narednih sedam dana biti uklonjeno.

Nastavit će se pripremati da se ponovo uradi isto kako bi se obezbijedilo da se ne ponovi ovakva situacija. Nikakvih problema između nas i izvođača radova nema. Mi imamo puno povjerenje u nadzor. Voljeli bi da se sve završi bez ikakvih ekscesa, a vjerujem da će se završiti. Reference firme su dovele do toga da dobiju ovaj posao", izjavio je načelnik Memić.

Predstavnik firme IN, Nedim Čehajić u ime nadzornog organa za izvođenje radova na mostu, kazao je da most nije bio završen, odnosno da je bio u tehnološkoj fazi.

“Niveleta ili nivo mosta je urađen onako kako je to trebalo da bude, u skladu s niveletama ostalih mostova na rijeci Željeznici. Po tom osnovu niveleta je prilično niska u odnosu na korito i skela koja se mora napraviti da bi stajala konstrukcija do momenta utezanja mora biti određene visine do raspona. Samim tim ušla je u kvote velikih voda. Izbetonirana je konstrukcija, skela je stajala i podnijela je opterećenja mosta bez ikakvih problema. Onda je došlo do poplava koje su rezultat klimatskih promjena. Neke stvari izlaze iz okvira proračuna, jer skela je po definiciji pomoćna konstrukcija. Ne može se nikad računati na neke ekstremne utjecaje kao što je bila ova poplava", izjavio je predstavnik firme IN.

Adis Saničić iz firme Pont, koja izvodi radove na pješačkom mostu, istakao je da su poduzeli sve mjere, detaljno pregledali glavni projekat i da nisu imali primjedbi.

"Dugo radimo mostove, nismo novi u tome. Sve poduzete mjere su bili u okviru normalnih okolnosti. Nažalost, nivo vode je u roku od 10 sati povećao približno metar. To je izazvalo popriličan pritisak na skelu. Donijelo je granja i drveća. Kada se materijal nagomilao došlo je do pravljenja brane. Prednja rešetka to nije mogla da podnese. Takve stvari se dešavaju. One su nepredvidive. Primjedbi na investitora nema. Ono što je viša sila mi na to ne možemo da utječemo. Tehnologija i dinamika radova su usklađene", izjavio je Saničić.Ostali prilozi:
» SANDŽAK: FORMIRAN KRIZNI ŠTAB SPP-A
B.net | 03. July 2020 16:40
Ostali prilozi istog autora: