Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Za beogradiski "Danas" je govorio: Akademik Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada
U KANADI JOŠ JEDNOM POBJEDILA ISTINA O GENOCIDU U SREBRENICI
Procitaj komentar

Autor: Danas.rs
Objavljeno: 31. January 2019. 15:01:47

RAMIĆ: Naša akcija je naišla na veliko odobravanje širom svijeta. Javili su nam se pojedinci i organizacije iz Australije, SAD i Evrope, koji traže našu pomoć u organizovanju slične akcije. Mi ćemo svima pružiti potrebnu pomoć jer smatramo da samo istinom i pravdom možemo doći do bolje budućnosti države BiH u kojoj će svi njeni narodi i građani živjeti u miru i blagostanju


Nakon izricanja pomenutih presuda nameće se najvažnije pitanje za budućnost BiH: Hoće li Kanada staviti svoj pečat na istinu i pravdu koja je u saglasnosti sa međunarodnim pravom? To je bio osnovni motiv za pokretanje peticije da Vlada Kanade donese zakon kojim bi se sankcionisalo negiranje genocida u Srebrenici, – kaže za Danas Emir Ramić, inicijator peticije i direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK).

Peticija, pod nazivom „e-1837“, potpisivana je na internet stranici kanadskog parlamenta, a potpisalo ju je 2.134 osobe. Prosljeđena je i kanadskoj vladi i parlamentu.

Ramić ističe za naš list da su pravni osnov u Kanadi za krivično sankcionisanje negatora genocida u Srebrenici pravosnažne presude međunarodnih sudova u Hagu, pravosnažne rezolucije više od 30 državnih parlamenata u svetu, te posebno dvije rezolucije o genocidu u Srebrenici usvojene u kanadskom parlamentu.

– Moralni osnov za jedan takav zakon je stalna izložbena postavka o genocidu u Srebrenici u Kanadskom muzeju za ljudska prava, otkrivanje prvog spomen obilježja u dijaspori žrtvama genocida u Srebrenici u kanadskom gradu Vindzoru, podjele „Cvijeta Srebrenice“ svim članovima kanadskog parlamenta i izučavanja genocida u Srebrenici u kanadskim školama. Smatram da negiranje genocida mora biti kažnjeno, jer je negiranje prvi korak ka činjenju novih genocida. Negirati to u ime neke jednakosti među žrtvama vrijeđa sjećanja onih koji su ubijeni i patnje onih koji su ostali iza njih – ukazuje Ramić.

On dodaje da je zadovoljan brojem potpisnika/ca peticije i navodi da je Kanada „ponovo ujedinila prijatelje istine i pravde u svijetu“.

– Potpisnici peticije su iz svih provincija i teritorija Kanade, kao i kanadski državljani koji žive van Kanade. Njihov potpis je bio potpis na istinu i pravdu. Već sada možemo konstatovati da je u Kanadi još jednom pobjedila istina o genocidu u Srebrenici. Akcijom potpisivanja peticije otvorili smo put ka istini i pravdi o genocidu u Srebrenici u mnogim drugim djelovima svijeta, – naglašava Ramić i dodaje da očekuje da „poslije čitanja peticije u Parlamentu, Vlada Kanade donese zakon kojim če se krivično sankcionisati negatori genocida u Srebrenici u Kanadi“.

Peticija i u drugim zemljama

„Naša akcija je naišla na veliko odobravanje širom svijeta. Javili su nam se pojedinci i organizacije iz Australije, SAD i Evrope, koji traže našu pomoć u organizovanju slične akcije. Mi ćemo svima pružiti potrebnu pomoć jer smatramo da samo istinom i pravdom možemo doći do bolje budućnosti države BiH u kojoj će svi njeni narodi i građani živjeti u miru i blagostanju“, ukazuje Emir Ramić za Danas. (Autor: Jelena Diković)

VRHOstali prilozi:
» TRIBINA "SUVERENITET BOSNE I HERCEGOVINE"
Bošnjaci.Net | 13. June 2024 18:35
» EMIR SULJAGIĆ ODBIO SASLUŠANJE U PU ZVORNIK
Vijesti.ba | 13. June 2024 15:28
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif