Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

PIC OSUDIO APELACIJU SDA, IZJAVE O OTCJEPLJENJU RS I DEKLARACIJU HNS-A
Autor: B.net
Objavljeno: 29. January 2019. 16:01:18


Ambasadori zemalja članica Vijeća za implementaciju mira (PIC) uputili su zajedničku izjavu nakon vanredne sjednice u Sarajevu, koja je održana na zahtjev ambasadora Ruske Federacije u BiH Petra Ivancova. Ivancov je ranije rekao da se nije složio s kominikeom koji su potpisali svi ambasadori zemalja članica PIC-a, s obzirom na to, kako je rekao, da su ambasadori u njemu govorili o opštim stvarima, o tome da su svi griješili, ali da niko nije kriv.

Izjavu prenosimo u cjelini:
Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council - PIC) razgovarao je o nedavnoj najavi da bi naziv jednog od entiteta mogao biti osporen pred Ustavnim sudom BiH, kao i o izjavama kojima se prijeti otcjepljenjem jednog od entiteta, te o Deklaraciji Hrvatskog narodnog sabora usvojenoj 26. januara 2019. godine.

Iako svjesni da postoje legitimne bojazni u pogledu diskriminacije konstitutivnih naroda i građana širom BiH, koje je potrebno rješavati na odgovarajući način, inicijativa za osporavanje imena Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH bila bi kontraproduktivna i neodgovorna, imajući u vidu da su nazivi entiteta ugrađeni u Ustav Bosne i Hercegovine. Takve inicijative podrivaju izgradnju povjerenja među konstitutivnim narodima i njihovim političkim predstavnicima, a izgradnja povjerenja predstavlja temelj za prijeko potrebno pomirenje u BiH.

Upravni odbor PIC-a podsjetio je da je Ustavom Bosne i Hercegovine utvrđeno da se ona sastoji od dva entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. Upravni odbor je u više navrata izrazio svoju opredijeljenost za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta, kao i to da neće biti prekrajanja mape BiH. U tom kontekstu, Upravni odbor PIC-a oštro je osudio skorašnju retoriku i poteze kojima se dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet BiH ili pak zahtijeva teritorijalna reorganizacija zemlje, čime se stvaraju tenzije oko temeljnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Upravni odbor PIC-a osudio je i sve pokušaje političkih aktera da negiraju odluke Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju kao neprihvatljive i nešto što nije u skladu sa međunarodnim obavezama BiH, uključujući i njen evropski put.

Upravni odbor PIC-a pozvao je sve strane da se suzdrže od daljih polarizirajućih poteza i retorike, te da se konstruktivno uključe u formiranje vlasti na svim nivoima kako bi zemlja krenula naprijed.

Ruska Federacija se ne pridružuje ovoj izjavi, objavio je portal Vijesti.ba.

Petar Ivancov Rusija protiv izjave PIC-a

Prijetnja Stranke demokratske akcije (SDA) da će pred Ustavnim sudom BiH osporiti ime bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska je ozbiljna greška - kazao je danas novinarima u Sarajevu ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov nakon vanredne sjednice Vijeća za implementaciju mira (PIC) u BiH.

Istakao je da je to izazvalo nestabilnost, smanjilo povjerenje i povećalo nesuglasice među narodima te da zaustavlja formiranje vlasti na svim nivoima u BiH.

- To nije u sladu sa Dejtonskim sporazumom u BiH i to je i razlog zašto sam sazvao sjednicu PIC-a - poručio je Ivancov.

Također je kazao da nije učestvovao u davanju zajedničke izjave PIK-a iz niza razloga, jer se taj tekst ne fokusira na aktuelne probleme.

- On je šireg karaktera i u njemu se govori o greškama svih političkih aktera u BiH. Rezultat je takav da su svi krivi, a možda i niko - kazao je Ivancov.

Napomenuo je da je zainteresiran za uspostavljanje stabilnosti u BiH, ali da je Inicijativa SDA narušila tok pregovora.

Kaže da ne negira prava svakog naroda da se obraća Ustavnom sudu BiH, ali da svaki od političkih lidera može navesti niz problema koji mogu biti preispitani pred tim sudom.

- Ti problemi zaista trebaju biti riješeni na sudu, a oni postoji u oba bh. entiteta. Ova inicijativa nije adresirana na rješenje problema i usmjerena je protiv ustavnog naziva Republika Srpska - smatra ambasador Ivancov.

Po njegovim riječima ta inicijativa je pokrenuta kako bi izazvala druge reakcije i kako bi se zakomplicirao proces pregovora unutar BiH, implementacija izbornih rezultata, formiranje Vlade Federacije i Vijeća ministara BiH te je stava da upravo to treba zaustaviti.

Pozvao je na rješenje otvorenih pitanja putem dijaloga što je i temelj Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Na pitanje novinara zašto nije zakazao vanrednu sjednicu PIC-a kada je predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik najavljivao potrebu spajanja RS-a i Srbije, što je također zadiranje u Dejtonski sporazum i ustavni poredak BiH, Ivancov je kazao da bi svaki ambasador unutar PIC-a mogao pričati o različitim situacijama.

- Možemo pričati o izjavama Dodika, o rezoluciji SDA iz 2015. godine u kojoj se govori o ukidanju vlasti na entitetskom nivou, o zahtjevu za uspostavljanje trećeg entiteta, ali ovu sjednicu sam zatražio zbog aktuelnog trenutka i političke situacije te potrebe za formiranjem vlasti - naglasio je.

U izjavi novinarima je dodao da ništa loše ne želi reći o SDA te da poštuje sve političke stranke i lidere u BiH.

Ivancov je zatražio sastanak ambasadora članica PIC-a zbog inicijative Stranke demokratske akcije (SDA) kojom se pred Ustavnim sudom BiH namjerava osporiti ime bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, objavila je Fena.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: