Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Institut za istraživanje Genocida Kanada {IGK} povodom završetka potpisivanje parlamentarne Peticije e-1837
U KANADI, ALI I DRUGIM DRŽAVAMA SVIJETA, OTVOREN JE PUT KA KRIVIČNOM GONJENJU NEGATORA GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA U SREBRENICI
Autor: B.net
Objavljeno: 12. January 2019. 15:01:46


Saopćenje povodom završetka potpisivanje parlamentarne Peticije e-1837 kojom se traži krivično gonjenje negatora srebreničkog genocida u Kanadi:

Kanadski Parlament pokrenuo je elektronsku peticiju kojom bi se izglasale zakonske odredbe kojima bi negiranje genocida u Srebrenici bilo kažnjivo na području Kanade. Donošenjem zakona o zabrani negiranja genocida u Srebrenici Kanada bi dala veliki doprinos istini i pravdi i tako učinila veliki korak ka prevenciji u borbi protiv genocida u svijetu. Peticija je potpisana u broju četiti puta večom nego što je tehnički potreban broj potpisa. Sekretar parlamentarnih peticija će nastaviti sa konačnom provjerom potpisa i izdat će certifikat koji sadrži tekst peticije i ukupan broj potpisa. Ovaj certifikat će biti proslijeđen spoznoru peticije.

Na jednom od prvih ovogodišnjih zasjedanja Kanadskog parlamenta, sponzor peticije Brian Masse će pročitati tekst peticije. Poslije parlamentarnog čitanja peticija ide prema Vladi Kanade koja je dužna u roku od 45 dana odgovoriti na zahtijev peticije. Do čitanja peticije u Parlamentu, Institut za istraživanje genocida Kanada će aktivno kontaktirati članove Parlamenta i Vlade i objašnjavati značaj krivičnog sankcionisanja negatora genocida u Srebrenici. Posebno pismo će biti poslano premijeru Justin Trudeau, ministrici vanjskih poslova Chrystia Freeland i ministrici pravde i glavnom tužiocu, Jody Wilson-Raybould. Pismo će biti poslano i svim članovima Parlamenta. Na kraju Institut za istraživanje genocida Kanada će na zahtijev velikog broja prijatelja istine i pravde tokom ove godine poraditi na sličnoj peticiji za druge djelove svijeta.

Povodom završetka potpisivanja Peticije profesor Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada i inicijator peticije je između ostalog izjavio:

"Želim da se zahvalim članovima Upravnog odbora i Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada, članovima FB grupe "Petition e-1837 Stop Srebrenica genocide denial", liderima i članovima mnogih organizacija i zajednica u Kanadi, SAD, Evropi, Australiji i BiH na četvoromjesečnom aktivnom radu na potpisivanju Peticije e-1837. Ovom peticijom se traži krivično sankcionisanje za negatore genocida u Srebrenici. Veličanstveno je bilo učestovati u zajedničkoj borbi za istinu i pravdu.
Kanada je ponovo ujedinila prijatelje istine i pravde u svijetu.
Zahvala pripada i velikom prijatelju BiH i istine i pravde gospodinu Brian Masse, članu Kanadskog parlamenta i sponzoru peticije.
Hvala svim potpisnicima peticije koji su iz svih provincija i teritorija Kanade, kao i kanadskim državljanima koji žive van Kanade. Vaš potpis na peticiji je bio potpis na istinu i pravdu. Već sada možemo konstatovati da je u Kanadi još jednom pobijedila istina o genocidu u Srebrenici. Akcijom potpisivanja Peticije otvorili smo put ka istini i pravdi o genocidu u Srebrenici u mnogim drugim djelovima svijeta. Tako su naše organizacije i zajednice iz SAD, Australije i pet evropskih zemalja tražile od Instituta za istraživanje genocida Kanada istu akciju u njihovim sredinama. Još jedna veoma bitna značajna akcije je u tome što je istina i pravda o genocidu u Srebrenici došla do svih provincija i teritorija u Kanadi", istakao je Ramić.

Sve informacije o peticiji i dalje možete dobiti na IGK web i FB stranici Instituta za istraživanje genocida Kanada te FB stranici grupe za peticiju.Ostali prilozi:
» MAČAK SE VRAĆA U MEDIJE
Eset Muračević | 04. June 2020 13:08
Ostali prilozi istog autora: