Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Uz 9. januar
OBILASKOM EKSPONATA U MUZEJU ZLOČINA PROTIV ČOVJEČNOSTI SJEĆANJE NA POČETAK GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA
Autor: AA
Objavljeno: 08. January 2019. 14:01:21


Povodom obilježavanja Dana sjećanja na početak genocida nad Bošnjacima 1992.-1995. godina, upriličen je obilazak postavki Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu kao podsjetnik na zločine koji su počinjeni nad civilima Bosne i Hercegovine 90-ih godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Bošnjačkog pokreta Sejfudin Tokić podsjetio je da se danas nalaze u Muzeju sa željom da svi učesnici budu, kroz ove eksponate, upoznati sa razmjera genocida i zločina koji su počinjeni u periodu 1992-1995., a koji je osmišljen i objelodanjen 9. januara 1992. godine.

"Tog dana se uvijek želimo prisjetiti, ne samo sa Fatihom i minutom šutnje za žrtve te politike nego i jasnom porukom da nikada više nećemo dozvoliti srpskim zločincima da čine genocid i one zločine koje su počinili nad našim sestrama, majkama, djecom...", rekao je Tokić.

Najavio je da će sutra tim povodom biti organizovano obilježavanje u kojem će učestvovati predstavnici vojnih struktura iz perioda 1992.-1995., dobitnici najviših ratnih priznanja.

Amir Oruč, jedan od osnivača Patriotske lige, poručio je da je "bošnjački narod od pamtivijeka bio za suživot, poštovanje svih ljudi".

"I pored toga, bošnjačkom narodu su ovdje uvijek umanjivana prava, oduziman mu njegov jezik, narodnost... To je narod koji je najviše bio zainteresovan za državnost", rekao je Oruč.

Poslao je i poruku da "bošnjački narod mora izraditi patriotizam".

"Ne može se više osloniti na nečiju milost. Bošnjački narod mora biti garant stabilnosti i svakog drugog napretka u BiH. Naravno, mora garantovati prava svim građanima i to je uvijek radio", izjavio je Oruč.Ostali prilozi:
» DR. CERIĆ: OVU NAGRADU POSVEĆUJEM SVOJOJ ZEMLJI BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. June 2019 16:01
» U BOSNI NISU SVI PRIMITIVNI I NEKULTURNI KAO DODIK
Bošnjaci.Net | 13. June 2019 14:09
Ostali prilozi istog autora: