Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

DODIKOVO "NJET" - NATO JE PUT NESTANKA BOSANSKOG ENTITETA "REPUBLIKA SRPSKA"
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 28. December 2018. 16:12:02

DR. MUSTAFA CERIĆ: Dodik je, jednostavno, pod dejstvom srpskog opijuma "NJET", koji ga drži u stanju ahmakluka ili bezumlja. Jer, samo ahmak ne razumije da je Bosna predodređena za NATO, koji je mnogo uložio da bi se sada odrekao svojih zasluga za zaustavljanje rata u Bosni, te uspostavu i održavanje mira i sigurnosti na Balkanu i u Europi - preko Bosne i sa Bosnom. Nadalje, Bosna se opredjelila za članstvo u Europsku Uniju, a to znači za sistem mira i sigurnosti na Balkanu i u Europi, kojeg održava NATO. Makar što se zvala Majka, Rusija je daleko i od Bosne i od Srbije, a onaj koji je daleko od očiju, daleko je i od srca. Balkan i Europa su blizu i Srbiji i Bosni do očiju, pa time i do srca.


Stara mudrost kaže da za svaku bolest postoji lijek osim za ahmakluk, tj., budalaštinu. A budalaština je stanje bezumnosti, u kojem čovjek gubi dodir sa stvarnošću. To se događa naročito u politici, tj. u vlasti. Jer, vlast je opijum za političare, opijum koji opija političare do besvjesti. Nema u tome razlike među političarima ni po rasi, ni po naciji, ni po vjeri. Svi su u tome isti, jer svi se opijaju vlašću, koja ih izbezumljuje. No, postoji ipak razlika u količini promila opijuma u nečijoj političkoj krvi. Što više promila ekstremno-nacionalističkog ili ideološkog opijuma u krvi, to više bezumnog u političkom ponašanju, ponašanju koje vodi politiku, političare i one koji ih slijede u propast.

Nije ni cinizam ni sarkazam, već moja čista ljudska zapitanost i zabrinutost za srpski narod u Bosni, ne zbog Bosne, jer Bosna nije ni pijana ni bezumna, već zbog bosanskog entiteta "Republika Srpska". Zabrinut sam zbog nedozvoljene količine promila opijuma u krvi srspke politike, opijuma pod oznakom "NJET", koji otrovno djeluje na srpsku pamet više od dvije decenije.

Od nekih pijanstava ljudi se u neka doba otrijezne. Ali, od opijuma pod oznakom "NJET" u srpskoj politici, očito, nema otrežnjenja. Mislio sam da u srpskoj politici ima pameti da shavti da je opijum pod oznakom "NJET" koštao srpski narod velikih stradanja kako u Hrvatskoj tako i na Kosovu. Milorad Dodik bi trebao ponešto naučiti od slučaja Milana Babića u Hrvatskoj, koji je odbio prihvatiti "Plan Z-4" za Republiku Srpsku Krajinu, koja bi de facto i de jure po tom planu bila "država u državi" u Hrvatskoj. Nakon Babićevog "NJET" uslijedila je hrvatska "Oluja". No comment!

Isto tako, opijum srpske politike pod oznakom "NJET" je djelovao da se odbaci ponuđeni srpsko-kosovski mirovni dogovor u dvorcu Rambuje u Parizu (1999). Na taj način, srpska politika "NJET" u Rambuje je otvorila put za intervenciju NATO-a na Kosovu. Nakon toga, srpski politički i vojni vrh završio je na Međunarodnom sudu u Hagu, sudu u čijem osnivanju je sudjelovala i srpska Majka Rusija, koja po difoltu priznaje rezultate Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju. A rezultati Haškog tribulala su presude srpskoj politici za zločin protiv čovječnosti - genocid. Ni Majka Rusija tu nije ništa mogla učiniti, niti je mogla izliječiti srpsku politiku od opijuma "NJET". A ne može se reći da se Majka Rusija nije brinula i da se još uvijek ne brine za srpsku čast i slobodu. Dokaz tome je ruska majčinska briga prema braći Srbima kod upotrebe Veta da se donese rezolucja u Vijeću Sigurnosti UN-a o srpskom genocidu u Srebrenici. To je najviše što je Majka Rusija mogla i htjela uraditi za srpsku stvar: solidarisati se sa srpskom politikom u zločinu protiv čovječnosti - genocid. I ništa više, i ništa manje. U znak zahvalnosti za tu podršku negacije zločina genocida u Srebrenici, srpska politika u Bosni je u istočnom Sarajevu otkrila spomen ploču ruskom ambasadoru pri UN-u Vitaliju Čurkinu.

Srpska politika se nije otrijeznila ni kad je bilo riječi o pitanju državnog zajedništa sa Crnom Gorom. I tu je djelovao opijum pod oznakom "NJET" svemu što je Crna Gora tražila, kao svoje pravu u Saveznoj Republici Jugoslaviji. Zbog toga je to državno zajedništvo kratko trajala (1992-2003), jer Crna Gora, makar što je jedno od dva oka u glavi, nije mogla izdržati ahmakluk ili bezumlje srpske politike, koja nije imala dodir sa stvarnošću. Ni sa Makedonijom srpska politika nije u dosluhu zbog opijuma pod oznakom "NJET". Srpska politika nije u dodiru sa stvarnošću ni u Makedoniji.

Iako im se činila najlakšim plijenom, Bosna je sada najveća zagonetka za srpsku politiku u Bosni, ali ne zbog Bosne kao takve, već zbog srpskog opijuma pod oznakom "NJET". Dokaz za to je priča Milorada Dodika ovih dana, koji kao da je pao s Marsa. Ne zna ni gdje je došao, ni gdje je pošao. On ništa ne uči iz slučaja Milana Babića u Hrvatskoj, niti iz slučaja Slobodana Miloševića u Rambujeu. A moga je naučiti ako ništa drugo, a ono da bi i "Plan Z-4" i Rambuje za Kosovo danas srpska politika prihvatila širokih ruku. Pokazalo se da su te propuštene prilike bile i ostale kobne za srski narod. Ali, pijan čovjek nije svjestan svojih grešaka sve dok se ne otrijezni.

Dakle, Dodik bi trebao da se otrijezni te da uči i nauči da je njegov srpski opijum "NJET" - NATO za Bosnu mogući put nestanka bosanskog entiteta "Republika Srpska". Naravno, to može shvatiti samo trijezan čovjek, koji ima osjećaj političke i moralne odgovornosti za svoj narod u Bosni. To nisu imali ni Milan Babić ni Slobodan Milošević. Očito, Milorad Dodik ide njihovim stopama. Jer, ni Dodik nije ni trijezan, ni odgovoran, kao što nisu bili ni oni.

Dodik je, jednostavno, pod dejstvom srpskog opijuma "NJET", koji ga drži u stanju ahmakluka ili bezumlja. Jer, samo ahmak ne razumije da je Bosna predodređena za NATO, koji je mnogo uložio da bi se sada odrekao svojih zasluga za zaustavljanje rata u Bosni, te uspostavu i održavanje mira i sigurnosti na Balkanu i u Europi - preko Bosne i sa Bosnom. Nadalje, Bosna se opredjelila za članstvo u Europsku Uniju, a to znači za sistem mira i sigurnosti na Balkanu i u Europi, kojeg održava NATO. Makar što se zvala Majka, Rusija je daleko i od Bosne i od Srbije, a onaj koji je daleko od očiju, daleko je i od srca. Balkan i Europa su blizu i Srbiji i Bosni do očiju, pa time i do srca.

Prema tome, patriotski savjet Miloradu Dodiku je da se liječi od srpskog opijuma "NJET" - NATO, jer to izlječenje je, prije svega, dobro i spasonisno za srpski narod u Bosni i za bosanski entitet "Republika Srpska". U protivnom, Milorad Dodik će biti kriv za nestanak bosanskog entiteta "Republika Srpska". Jer, ovo što govori i radi Milorad Dodik oko NATO ubrzava proces nestanka bosanskog entiteta "Republika Srpska".

Opet kažem, nije ni cinizam ni sarkazam, već moja ljudska zabrinutost za srpski narod u Bosni, koji zaslužuje da ga vode trijezni i odgovorni političari, koju su se izlječili od srpskog opijuma "NJET".

Nadam se da će trezvena srpska pamet ovu moju poruku dobronamjerno shvatiti. Za nas sve u Bosni nema drugog puta već da se okrenemo jedni drugima trijezne pameti i hladne glavi u okviru mira i sigurnosti NATO i u okviru punopravnog članstva u EU.

Tako nam svima Bog Svevišnji pomogao.Ostali prilozi:
» SRAM TE BILO SENADE HADŽIFEJZOVIĆU
Dr. Rešad ef. Plojović | 11. June 2019 13:32
» PROF. DR. SAFET ĆATOVIĆ - ČOVJEK BOSNE I SVIJETA
Dr. Aras Konjhodžić | 04. June 2019 03:44
» ODAKLE OVA NEČUVENA MRŽNJA "REDAKCIJE STAVA" PREMA ISLAMU, MUSLIMANIMA I BOSNI, I TO BAŠ U RAMAZANU?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. June 2019 16:27
» SAMRA, OSTANI USPRAVNA BOŠNJAKINJA SA STAVOM
Elmedina Muftić | 30. May 2019 13:20
» PRIJEDOR PONOVO POD VODOM
Samir Hadzalić | 19. May 2019 14:45
» DRUGI MEMORANDUM SANU-A: UPUTE ZA UDAR NA BIH
Al Jazeera | 18. May 2019 22:34
» SRBI, NATO I REALPOLITIKA
Nezavisne | 15. May 2019 12:43
» NEDORASLOST ŠEFIKA DŽAFEROVIĆA
Bošnjaci.Net | 13. May 2019 00:05
» JA SAM ATABOSNIK - OTAC BOSNE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. May 2019 15:03
» MLADOST I ZNANJE OSVAJAJU SVIJET
Prof. Habib Mandžić | 09. May 2019 20:54
» UPOZNAJ BOSNU DA BI I NJU I SEBE VIŠE VOLIO
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 05. May 2019 12:17
» U NAPULJU SAM OSJETIO DUH SARAJEVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. May 2019 03:00
» ALADŽA DŽAMIJA U FOČI - OPET BLISTA UNIKATNI BISER NA DRINI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. May 2019 16:46
» JE LI NA REDU JOŠ JEDNO HISTORIJSKI - PORAZNO SRPSKO "NJET" U BERLINU?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. April 2019 19:27
» ČITAJTE I UČITE ZNAKOVI NA PUTU... UOČI SUTRAŠNJEG “DRUGOG BERLINSKOG KONGRESA”!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. April 2019 02:11
Ostali prilozi istog autora:
» TANASKOVIĆEV ĐON-OBRAZ
18. April 2019 14:14