Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Sarajevo
VIJEĆE KONGRESA BOŠNJAČKIH INTELEKTUALACA OBILJEŽILO 26. GODINA OD OSNIVANJA
Autor: Fena
Objavljeno: 23. December 2018. 12:12:52


Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca večeras je u sarajevskoj Vijećnici svečano obilježilo 26. godišnjicu osnivanja i uručilo priznanja najzaslužnijim laureatima Vijeća za 2019. godinu.

Visoke zvanice pozdravio je predsjednik VKBI-a predsjednik Organizacionog odbora VKBI Edhem Bičakćić koji je, govoreći o perspektivi tog vijeća, kazao da VKBI treba da objedini sve Bošnjake na prostoru bivše Jugoslavije, te da će jačati kulturne veze i povezanost s maticom.

"U buduće ćemo značajnije uključiti i našu dijasporu jer je ona vrlo važan i jak potencijal koji je ponekad zaboravljen od državnih institucija koje nemaju svoje institucije koje bi vodile brigu o svim građanima", istakao je Bičakćić.Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka ukazao je na važnost VKBI-a koji je osnovan 1992.godine "u kritičnom trenutku za Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake, što je bio historijski čin".

Izrazio je uvjerenje da će institucija VKBI biti još jača i objediniti sve Bošnjake bivše Jugoslavije i dijasporu.

Predsjednik VKBI-a Nedžad Mulabegović je rekao da se posebnost tog vijeća, te kakav status ima u BiH, ogleda u činjenici da su unatoč političkim i ideološkim razlikama uspjeli opstati na okupu kao skupina individua koja promišlja isključivo „svojom glavom“.

"Razlog je u biti veoma jednostavan – Vijeće je otvorena platforma, gdje je svako mišljenje dobro došlo, gdje se diskusije, razgovori i savjetovanja vode na bazi argumenata i činjenica, koje imaju naučnu i stručnu podlogu, i gdje je interes zajedničkog iznad ličnog, pojedinačnog, interesa", istakao je Mulabegović.Izrazio je uvjerenje da ukupnost onoga što Bosna i Hercegovina jeste, apsolutno može biti paradigma onoga čemu suštinski, barem deklarativno kroz dokumente, teži Europska unija i Vijeće Evrope.

Večeras su uručena su priznanja laureatima Vijeća za 2019. godinu i zahvalnice Avdi Huseinoviću, Bošnjačkom nacionalnom vijeću iz Srbije/Sandžaka, Bošnjačkom vijeću u Crnoj Gori I Mirvadu Kuriću.

Plakete Vijeća, posthumno su dodijeljene porodicama rahmetli Safeta Isovića, Isnama Taljića, Ibrahima Pašića, Lamije Hadžiosmanović i Nedžada Ibrišimovića.

Također, Plakete Vijeća dodijeljene su akamedicima i profesorima Abdulahu Šarčeviću, Enesu Kariću, Esadu Zgodiću, Galibu Šljivi i Avdi Sofradžiji, dok je posebno priznanje Počasni član Vijeća dodijeljeno Nijazu Hastoru.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici bošnjačkih organizacija i institucija iz BiH, Crne Gore, Srbije-Sandžaka, Hrvatske, Makedonije i Kosova, prijateljskih organizacija iz BiH s kojima Vijeće sarađuje, predstavnici državnih institucija iz BiH, bivši ministar vanjskih poslova BiH Haris Silajdžić, predstavnici akademske zajednice, ličnosti iz javnog, političkog i kulturnog života BiH.
Ostali prilozi:
» "MAJICA KOJA MIRIŠE NA MOGA SINA"
AA | 21. July 2019 11:08
» SREBRENICA JE NAŠA NEPROLAZNA RANA….
B.net | 19. July 2019 12:28
» DANAS PRESUDA HOLANDIJI ZA SREBRENICU
BIRN | 19. July 2019 09:13
Ostali prilozi istog autora: