Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Uz Međunarodni dan volontera
PLAVSKI KLUB FILANTROPA: “ZADOVOLJSTVO JE BITI HUMAN”
Procitaj komentar

Autor: Senada Đešević, prof.
Objavljeno: 06. December 2018. 19:12:00


Posjetom Kluba starih crvenog krsta (koordinator Zehra Huseinović), a pod sloganom “Zadovoljstvo je biti human”, članovi Kluba filantropa (rukovodilac Senada Đešević, prof.) iz JU SMŠ “Bećo Bašić” iz Plava, su obilježili Međunarodni dan volontera.

Nažalost, živimo u doba, kada je vlastiti interes postao glavni prioritet, a novac pokretač svega, kada zaboravljamo na prave vrijednosti-“sitnice”, koje mogu nekome uljepšati dan, izmamiti osmijeh, na licu. Zaboravljamo da smisao života nije u novcu, da svojim dobrovoljnim radom možemo podsjeti čovjeka da nijesu najviše i jedine vrijednosti u materijalnom.Učenici: Stefan Rajković, Edil Srdanović, Stefan G. Rajković, Teuta Bašić, Elma Gutić, Amil Đešević, Alija Canović, Elanda Canović, Nejla Markišić, Merima Lalić, Egzon Čelić, Amina Drešković, Elma Canović, Dalila Drešković i Amra Kolašinac, su prikupili 29 knjiga odnijevši na poklon članovima Kluba starih na čitanje.Član Kluba starih Safet Pupović je svirajući na harmonici nekoliko narodnih kola, uz čije zvuke su članovi Kluba starih i učenici uz igru i pjesmu obilježili Međunarodni dan volontera.
Originalnim i snažnim idejama, utkala sam u mladima, principe, da obavljaju poslove bez ikakve prisile, naučila da se ne radi iz želje za sticanjem materijalnog bogatstva, nego besplatno. Da se time solidarišu, da se radi iz saosjećanja sa drugim i iz iskrene želje da se druže sa drugim. Da se druženje ogleda u pomoći nezavisno o rasi, etničkoj pripadnosti, boji kože, polu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom porijeklu, imovinskom stanju, obrazovanju, društvenom položaju, bračnom ili porodičnom statusu, dobi, zdravstvenom stanju, invaliditetu.Današnjom volonterskom akcijom (jednom u nizu) iz temelja sam pokušala da promijenim način života mladih u malom gradiću na obali Lima, Plavu, usađujući im najljepše osobine koje pojedinac može da posjeduje: čovjekoljublje, humanost, skromnost, stabilnost,…, koje kao čigra izbijaju iz mora ljudskih osobina, izdižući ih iz sumorne svakodnevice, udaljavajući od raznih poroka koji ih vrebaju na svakom koraku.

Uspjela sam odmah nakon časova, vrijeme iskoriste na pravi način, čineći dobra djela, “daleko” od kafića, mobilnih telefona, društvenih mreža, niskobudžetnih serija…, da ovakvim aktivnostima vraćam vjeru i nadu, da postoje plemenite osobe, koje gaje visokomoralne osobine u sebi, ispoljavajući ih nesebično svaki dan, na svim poljima života.

VRHOstali prilozi:
» TRIBINA "SUVERENITET BOSNE I HERCEGOVINE"
Bošnjaci.Net | 13. June 2024 18:35
» EMIR SULJAGIĆ ODBIO SASLUŠANJE U PU ZVORNIK
Vijesti.ba | 13. June 2024 15:28
Ostali prilozi istog autora:
» HISTORIJSKI RAZVOJ BOSANSKOGA JEZIKA
17. September 2018 21:42
» AJŠINO ČEVRE
15. August 2018 20:13
» OBRAZ
19. March 2018 14:28
» NA KRILIMA LJUBAVI I MIRA
20. August 2017 01:42
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif