Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Sloboda za gazije Nasera Orića i Sabahudina Muhića
KOMANDANT NASER ORIĆ OSLOBOĐEN OPTUŽBI ZA RATNI ZLOČIN U OKOLINI SREBRENICE
Autor: BIRN
Objavljeno: 30. November 2018. 13:11:29


Naser Orić, bivši komandant jedinica Armije BiH (ABiH) na području Srebrenice, i Sabahudin Muhić, pripadnik ABiH, oslobođeni su krivice za zločine na području Srebrenice i Bratunca, javlja Anadolu Agency (AA).

Na ovu odluku Apelacionog vijeća Suda BiH ne postoji mogućnost žalbe.

Vijeće Odjela I za ratne zločine Apelacionog odjeljenja Suda BiH u krivičnom predmetu protiv optuženih Nasera Orića i Sabahudina Muhića, nakon održane sjednice vijeća Apelacionog odjeljenja, donijelo je drugostepenu odluku kojom se uvažava žalba Tužilaštva BiH, te se presuda Suda BiH od 9. oktobra 2017. godine ukida i određuje održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja Suda BiH, saopćeno je u junu ove godine iz Apelacionog odjeljenja Suda BiH, objavila AA.

Naser Orić i Sabahudin Muhić oslobođeni krivice

Državni sud oslobodio je krivice Nasera Orića i Sabahudina Muhića za ubistva zarobljenika na području Bratunca i Srebrenice.

Orić, bivši komandant jedinica Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) na području Srebrenice, i Muhić, nekadašnji pripadnik ABiH, oslobođeni su optužbe da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Šaban Maksumić rekao je da Tužilaštvo BiH nije van razumne sumnje dokazalo Orićevu i Muhićevu krivicu za ubistva zarobljenika, navodeći da je ključni element svih tačaka optužnice bio iskaz zaštićenog svjedoka O-1, koji, po ocjeni Vijeća, nije bio vjerodostojan.“Tužilaštvo je moralo biti svjesno kontradiktornosti iskaza svjedoka O-1 koje je dao tokom istrage i na glavnom pretresu. I pored toga, Tužilaštvo je kao ključne koristilo izjave ovog svjedoka”, kazao je Maksumić.

Obrazlažući svaku od tačaka optužnice, Maksumić je rekao da je O-1 tvrdio da je bio očevidac sva tri ubistva opisana optužnicom, ali je utvrđeno da je više puta davao različite iskaze na ove okolnosti.

“U tri izjave po prvoj tački optužnice, kada je u pitanju ubistvo Slobodana Ilića, svjedok O-1 dao je tri različita iskaza. Na glavnom pretresu govorio je da je vidio ubistvo, dok u istrazi, u dvije ranije izjave, uopšte ne spominje akciju na Zalazju, kao ni optužene”, dodao je Maksumić.

Obrazlažući drugu tačku optužnice, kojom je obuhvaćeno ubistvo Milutina Miloševića, sudija Maksumić je relevantnim ocijenio nalaz vještaka Zorana Stankovića, koji je potvrdio da je na tijelu ubijenog pronađena jedna prostrjelna rana.

HEROJ A NE ZLOČINAC! (Karikatura: Šukrija Meholjić)


Prema Maksumiću, suprotno nalazu vještaka, O-1 je govorio da su Orić i Muhić ispalili u Miloševića po jedan rafal iz automatske puške.

“U istrazi je svjedok tvrdio da nije bio očevidac, već da je čuo o ovom ubistvu. Na glavnom pretresu je kazao kako je s nekoliko metara gledao kako optuženi pucaju rafalno u Miloševića. Nalaz vještaka potvrdio je nešto sasvim suprotno, te stoga Vijeće nije izjave svjedoka O-1 ocijenilo prihvatljivim”, naveo je Maksumić.

Treću tačku optužnice, kojom je obuhvaćeno ubistvo Mitra Savića, Tužilaštvo BiH je, prema Maksumiću, pokušalo dokazati svjedočenjem O-1, koji je rekao da su Savića ubili Orić i Muhić pucnjima iz pištolja, a zatim i iz automatske puške.

“Dok u ranijim iskazima nije govorio o ubistvu, na glavnom pretresu je govorio kako je sve gledao iz neposredne blizine. Supruga ubijenog Savića, Stojanka, kazala je da je on ubijen u rovu i da je pogođen u usta. Isto je potvrdila i doktorica Vesna Jovanović, koja je bila na prepoznavanju tijela ubijenog 1992. godine, čije je izjave Sudsko vijeće cijenilo relevantnim”, rekao je Maksumić.

Izricanju presude je prisustvovala grupa predstavnika žrtava srpske nacionalnosti, koji su napustili sudnicu nakon što je Maksumić kazao da je donesena oslobađajuća presuda.

Predstavnici žrtava su nakon izlaska iz sudnice izjavili da je “Orić za njih i dalje zločinac”, te da se pitaju, “nakon ove nepravde, kako ćemo živjeti skupa”.

“Sve samo zanima šta se desilo u julu 1995. godine – i gdje je ovdje pravda? Ovo je strašno i nečuveno”, rekla je Radojka Filipović.

Nakon izricanja presude, sudnicu su napustile i majke Srebrenice, kao i predstavnici bošnjačkih udruženja, koji su Muhićev i Orićev izlazak pozdravili aplauzom. Kazali su da se nadaju kako će sada prestati “hajka na Orića”.

Po izlasku, Orić je okupljenima rekao: “Pravda je pobijedila.”


Orićeva braniteljica Lejla Čović je kazala da je presuda očekivana.

“Mi smo zadovoljni presudom, mogli smo to i očekivati. Vjerovatno će se Tužilaštvo BiH žaliti, tako da ovo nije konačna odluka”, rekla je Čović.

Ispred Suda BiH su bile jake mjere obezbjeđenja.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe, javlja BIRN/font>Ostali prilozi:
» INSTRUKCIJA O KLANJANJU BAJRAM-NAMAZA
MINA | 22. May 2020 01:49
» SJEĆANJE NA 42 UBIJENA BOŠNJAKA
AA | 21. May 2020 15:19
Ostali prilozi istog autora: