Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Optuženi za ratne zločine obavlja direktorsku funkciju u Republici Srpskoj
ZLOČINAC MARINKO ĐUKIĆ UBIJAO BOŠNJAKE PO TESLIĆU SADA DIREKTORUJE
Autor: BIRN
Objavljeno: 27. November 2018. 16:11:20

Zločinac Marinko Đukić ubijao po Tesliću sada direkturuje u genocidnoj tvorevini (Izvor: rars-msp.org)


Marinko Đukić, direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, koji je optužen za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Teslića, nastavit će da obnaša svoju funkciju iako bi mu u narednom periodu trebalo započeti suđenje u Sudu Bosne i Hercegovine.

“Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić obavlja poslove kao i do sada”, naveli su u Republičkoj agenciji, koja se bavi osnivanjem, poslovanjem i razvojem malih i srednjih preduzeća, kao i stimuliranjem stvaranja novih proizvoda.

Tužilaštvo BiH tereti Đukića zajedno s Dušanom Kuzmanovićem i Predragom Markočevićem, bivšim službenicima Stanice javne bezbjednosti (SJB) Teslić, da su od aprila do kraja decembra 1992. godine učestvovali u planiranju, pripremanju i progonu bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja općine Teslić, i to ubistvima, zatvaranjima, nanošnjem fizičke i psihičke boli i drugim nečovječnim djelima.

“Optuženi su nadzirali i rukovodili radom redovnih i rezervnih pripadnika policije iz sastava SJB-a Teslić, koji su zajedno s pripadnicima vojno-policijske formacije ‘Miće’ i Vojske Republike Srpske (VRS) vršili napade i progone stanovništva”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Prema optužnici, Đukić je tada obavljao funkciju šefa Kriminalističke službe u SJB-u Teslić, dok je Markočević bio komandir, a Kuzmanović načelnik i član Kriznog štaba.

U Republičkoj agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća su potvrdili da smjena Đukića nije tražena nakon što je optužen za ratne zločine, pojasnivši da za to nema ni zakonskog osnova.

“Želimo vas podsjetiti na Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, na kojoj se temelji i zakonodavstvo BiH, u kojoj se navodi da ‘svako ko je optužen za krivično djelo smatrat će se nevinim dok se ne dokaže njegova krivica na osnovu zakona’”, kazala je Daliborka Gavrilović-Kujundžić, službenica za odnose s javnošću Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Optužnicu protiv Đukića, Kuzmanovića i Markočevića potvrdio je Sud Bosne i Hercegovine početkom septembra. Suđenje, prema zakonu, treba početi u roku dva mjeseca ili u izuzetnim okolnostima tri mjeseca nakon potvrđivanja optužnice.

Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća osnovana je 2004. godine u skladu sa Zakonom o podsticanju razvoja malih i srednjih preduzeća Republike Srpske (RS), a između ostalog, pruža podršku za povećanje zapošljavanja, stručnog obrazovanja, prekvalifikacije i dokvalifikacije radnika.

Agencija je zadužena za saradnju s međunarodnim institucijama i učestvuje u izradi i realizaciji međunarodnih i domaćih projekata.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: