Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Švicarska: Veličanstvena manifestacija povodom Dana državnosti BiH
DA TE VOLIM DUŠA ZNA DRAGA MOJA BIH
Autor: Mensud Alićušić
Objavljeno: 26. November 2018. 21:11:24

Da te volim duša zna...


U subotu, 24. novembra 2018 u poznatoj gradskoj dvorani „Stadtahalle“ u Dietikonu pored Ciriha, bilo je zaista ponosno biti pripadnikom države Bosne i Hercegovine. Zadovoljna lica posjetilaca, još zadovoljnija organizatora u prepunoj sali su pokazatelj jedne izuzetno uspješne manifestacije. Iako se u zadnje vrijeme činilo da je narod zasićen sličnih događaja i da je zavladala apatija, ipak ovaj događaj je pokazao da narod zna prepoznati kvalitet, trud, ideju, tako da je odziv ovom događaju bio izuzetano dobar.

Zahvala za ovaj projekat pripada grupi ljudi, koji su se okupili jedne ideje zvane „Moja BiH“.
Radi se o zajednici pet bosanskohercegovačkih udruženja centralne Švicarske, koji su se okupili oko jednog jedinog cilja, a to je promoviranje nacionalnih vrijednosti Bosne i Hercegovine. Ovim činom, kao da su htjeli da pokazati nekim političkim subjektima u zemlji, kako se samo skupa, koordiniranim radom, mogu postići viši ciljevi. A danas, više nego ikada ranije, potrebno je da se probosanske snage okupe oko ideje zajedništva.


Bogić Bogićević


U izuzetno bogatom programu prisutni su mogli uživati u raznovrsnom programu, koji je bio protkan ljubavlju prema domovini Bosni i Hercegovini. Elokventni voditelji, Ana Bavrka i Nevres Softić su moderirali program na visokom nivou, a mnogobrojni učesnici su se potrudili da ova večer ostane u nezaboravnom sjećanju. Nakon intoniranja državne himne, svi učesnici na pozornici su program otvorili numerom “Da te volim duša zna“, a desetine mladića i djevojaka, obučenih u narodne nošnje i noseći bh zastave je prošetala salom i napravila veličanstven prizor.Gosti iz BiH, poznati bh glumac Armin Omerović i briljantna interpretatorka sevdalinke, g. Alma Subašić, svojim izvedbama su dočarali domovinu na najljepši način. Ono što će ovu večer učiniti posebnom je i čin, kada je Armin na pozornici zaprosio svoju buduću životnu saputnicu Almu, a ona prihvatla ponudu, što je popraćeno ovacijama i aplauzom u sali.
Video projekcije i javljanja poznatih bh ličnosti u program su ukazivala na bogatstvo i potencijal kojim naša domovina obiluje.Da se bh kultura, tradicija, jezik ne zapostavljaju i u dijaspori, pokazao je nastup KUD-a, koja djeluju u Švicarskoj, a na ovoj manifestaciji svoje umijeće su pokazala KUD „Sevdah“ Oberenfelden, KUD „Kula iz Küsnachta (Kisnaht) i KUD „Bosanski ljiljan“ iz Luzern (Lucern-a).
Veliki aplauz i pažnju prisutnih izmamili su i učenici Bosanskih škola Zürich (Cirih) i Luzern (Lucern), koji su recitovali i pjevali svojoj domovini BiH.


Emir


U muzičkom djelu, Amel Ćurić i Eldin Huseinbegović su se potrudili da atmosfera bude na nivou, a pojedine njihove numere su se horski otpjevale sa publikom.

Nastup ženskog hora džemata Luzern „Merdžan“ je pokazao da u svom reportoaru imaju nekoliko izuzetno kvalitetnih numera, koje nose jak nacionalni naboj.

Sa velikim nestrpljenjem se iščekivao i nastup glavnog gosta iz BiH, gospodina Bogića Bogićevića.

Treba odati priznanje organizatorima, koji su znali prepoznati veličinu ove gromade od čovjeka. Ko zna kako bi izgledala novija historija naše zemlje, da je g. Bogićević devedesetih godina svojim potpisom dozvolio tzv.JNA, da joj BiH bude legitimna meta.


Folklor


Kao dokazani državnik, tako je i njegovo izlaganje bilo državničko, afirmirajuće, ohrabrujuće. Govorio je o historijskim činjenicama, bitnim događajima, poručivši da je Bosna i Hercegovina starija od njenih naroda. Da bi izgradili državu za sve građane, moramo raditi na pomirenju naroda koji vjekovima žive izmješani i znaju modus zajedničkog bivstvovanja. Pomirenje ne znači da treba zaboraviti ali ne isključuje da se može oprostiti. Moramo graditi BiH po mjeri svih građana i naroda.


Zeid Mešić


Gromoglasnim aplauzom ispraćen je ovaj dokazan bosanski patriota.
U daljnjim govorima, gosti iz BiH, Tašo Dacić i Emir Hadžihafizbegović su također čestitali Dan državnosti, govorili o historijskim činjenicama državnosti naše zemlje, te o važnosti neprekidne veze između matice i dijaspore.


Eldin


Prisutni su sa velikom pažnjom popratili kratki dio iz monodrame «Sve je do nas», od Emira Hadžihafizbegovića, koja je sutradan, zbog velikog interesovanja imala dvije izvedbe u Lucernu.
U ovu bosansku noć odlično se uklopila i prezentacije prve monografije «Bosna i Hercegovina očima ljubavi» od Samira Sinanovića.


Bosanska škola


Vrijedni organizatori su ovog puta osmislili nešto sasvim novo, koje će zasigurno afirmativno i motivirajuće djelovati u budućnosti. Radi se o je dodjeli priznanja za istaknute Bosance i Hercegovce u Švicarskoj. Dodjeljeno je pet nagrada, za osobe koje su dale izuzetan doprinos na raznim poljima djelovanja. U ime organizatora prisutnima se obratio agilni Zeid Mešić, koji je vjerovatno i dao najveći doprinos, da se ova ideja imlementira i provede u djelo. Vidno zadovoljan ambijentom u sali zahvalio je svakom posjetiocu , kao i svim sponzorima i učesnicima manifestacije.


Moderatori Ana i Nevres


Nagradu za sportistu godine u 2018. dobio je kik bokser Enver Šljivar.
Nagradu iz oblasti umjetnosti dobio je Haris Dubica.
Nagradu za privrednika godine dobio je Samir Vilić.
Nagradu za humanistu godine dobio je Anel Hadžić.
Nagrada «Bosanac godine» pripala je dugogodišnjem aktivisti Vehbiji Efendiću.

Svi dobitnici su se kratko obratili i zahvalili na ukazanoj časti.
Druženje je potrajalo dugo u noć uz želju i nadu da se i sljedeće godine ponovi u sličnom ambijentu.


Sudbonosno DA

Organizacioni odbor veličanstvene manifestacijeOstali prilozi:
» PROMOVISANA KNJIGA – BOSANSKI JEZIK
Haris Halilović | 28. November 2018 16:59
» DA TE VOLIM DUŠA ZNA DRAGA MOJA BIH
Mensud Alićušić | 26. November 2018 21:25
» 5. DJEČIJI SAJAM NAJBOLJI DO SADA
B.net | 21. November 2018 15:15
» BUŽIM: U POHODE PJESNIKU I FOTOGRAFU NEDŽIBU VUČELJU
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 15. November 2018 18:03
» DRUGI APEL: ČEKA LI NAS PROKLETSTVO KORDOBE... ILI...?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. November 2018 00:35
» SPAS ZA RIJEKE OD HIDROELEKTRANA
RFE | 08. November 2018 19:58
» SIMPOZIJ O IMAMU AL-MĀTURĪDIJU NA UNIVERZITETU MARMARA U ISTANBOLU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 04. November 2018 12:48
» U BRISELU ODRŽANA RASPRAVA O IZVJEŠTAJU: "ČOVJEČANSTVO U RIZIKU"
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. October 2018 15:18
» U BIHAĆU OBILJEŽENA 26. GODIŠNJICA 5. KORPUSA ARBIH
Zijad Bećirević | 24. October 2018 17:38
» NEKE BOŠNJAČKE ZABLUDE O SVOJOJ PROŠLOSTI
Fikret Hafizović | 23. October 2018 15:10
» STAZAMA LEGENDARNIH HEROJA TEOČAKA
Prof. Amira Fejzić | 21. October 2018 00:14
» OSTVAREN AMERIČKI SAN
Bošnjaci.Net | 15. October 2018 16:40
» PRAHISTORIJSKI CRTEŽI NA PROSTORU NACIONALNOG PARKA PROKLETIJE
Boban Redžepagić | 11. October 2018 19:34
Ostali prilozi istog autora:
» BUDIMO BOLJI I DRUŠTVENO KORISNIJI
19. September 2018 14:31
» BORCI U RATU I BORCI U MIRU
18. April 2016 16:08