Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Šta su o radu viskog predstavnika BiH na promociji rekli promotori a šta autrica knjige
MR. BEŠIROVIĆ: AKTUELNI VISOKI PREDSTAVNIK U BIH PONAŠA SE KAO POSMATRAČ (VIDEO)
Autor: B.net
Objavljeno: 17. November 2018. 20:11:47


Video kompletne promocije knjige "Uloga institucije Visokog predstavnika u implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma" autirice mr. Berine Beširović, predsjednice Foruma mladih bošnjačkih intelektualaca i asistenta na FPN. Promocija je održana u sali Atrijum hotela Evropa u Sarajevu, u organinaziji Foruma bošnjačkih inteletualaca.

Autorica Beširović u obraćanju je između ostaloga naglasila: Sve ovlasti su u rukama Visokog predstavnika koji ima mogućnost da iz politike isključi one koji narušavaju državnost i suverenitet države. To možemo vidjeti na primjeru Paddy Ashdowna koji je za vrijeme svog mandata imao smjelosti i isključio preko 60 funkcionera koji su bili smetnja provedbi dejtonskog sporazuma i integraciji Bosne i Hercegovine i time pokazao da je njen poliitički razvoj u interesu medjunarodne zajednice. Nažalost to ne možemo reći za aktuelnog Visokog predstavnika koji se više ponaša kao posmatrač.

Dok je promotor pomenute knjige akademik dr. Suad Kurćehajića istakao: - Visoki predstavnik kao konačni tumač civilnog dijela Dejtonskog sporazuma ima ovlašćenja da otkloni sve prepreke koje stoje na putu njegove pune implementacije uključujući i uklanjanje iz političkog života svih onih političara bez obzira na funkciju koju obavljaju koji rade protivno ovom sporazumu...

Dekan FKKSS prof. dr. Nedžad Korajlić, također u svojstvu promotora je istakao da knjiga autorice Berine Beširević sublimira stavove o brojnim otvorenim pitanjima bosanskohercegovačke zbilje, te podstiče dalje rasprave i promišljanja o „Dejtonskom mirovnom sporazumu“, da li je moglo drugačije, te ulogu i značaj svakog ponaosob Visokog predstavnika i njegov doprinos inplemencaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Reportažu sa promocije pročitajte OVDJE

Pogledajte video u cjelosti:
Ostali prilozi:
» NATO: NA BIH JE DA DONESE ODLUKU O MAP-U
Vijesti.ba | 20. May 2019 14:36
Ostali prilozi istog autora: