Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Primjer bh. kompanijama: Kompanije „Betex“ i „Teol“ iz Tešnja
UZ PODRŠKU BBI BANKE I MALEZIJSKOG FONDA DOMAĆE FIRME SVE USPJEŠNIJE NA MEĐUNARODNOM TRŽIŠTU
Autor: B.net
Objavljeno: 12. November 2018. 12:11:22


Kompanije „Betex“ i „Teol“ iz Tešnja primjer su bh. kompanija koje pokazuju da se istrajnim radom mogu ostvariti rezultati. Uz podršku BBI banke i sredstava iz Malezijskog fonda ove dvije porodične kompanije proširile su kapacitete i povećele broj zaposlenih.

Kompanija „Betex“ porodična je firma koja se bavi proizvodnjom gotovih tekstilnih proizvoda i jedan dio asortimana izvoze u Njemačku i Austriju.„Sredstva iz Malezijskog fonda koja smo uzeli putem BBI banke iskoristit ćemo za proširenje naših proizvodnih kapaciteta - kupovinu mašina i povećanje broja zaposlenih. Također, kupili smo objekat u koji ćemo uskoro preseliti kompletnu proizvodnju, a u prizemlju zgrade otvorit ćemo prodajni butik“, kaže Jasmina Krdžalić, direktorica „Betexa“ koja sa ocem i bratom vodi kompaniju u kojoj su zaposlena 43 radnika.Malezijski fond za podršku razvoju malih i srednjih preduzeća osnovala je Vlada Malezije, putem Ambasade Malezije u BiH i u saradnji sa BBI bankom, s ciljem podrške razvoju privrede u BiH.

Vrijednost fonda je skoro milion eura, a sredstva predstavljaju podršku Vlade Malezije ekonomskom rastu BiH. Namjena sredstava finansijske linije je da omogući pristup finansiranjima projekata iz oblasti poljoprivrede, prerade hrane, građevinske industrije i turizma, između ostalog. Sredstva iz ovog Fonda će privrednicima iz cijele BiH omogućiti finansiranja u iznosima od 10 do 300 hiljada KM s rokom otplate od 12 do 120 mjeseci i grace periodom od šest mjeseci.„Za sada je iskorišten jedan dio sredstava i danas smo ovdje posjetili dvije kompanije koje se koriste ovim sredstvima. S obzirom da se radi o veoma uspješnim kompanijama sredstva u Fondu će se obnavljati i projekat finansiranja bh. privrednika će biti nastavljen. Nakon današnjeg obilaska ovih kompanija mogu kazati da smo veoma zadovoljni rezultatima našeg projekta i saradnjom sa BBI bankom. Nadamo se da će sve veći broj bh. poduzetnika nastaviti sa uspješnim radom i postati dio našeg projekta sa BBI bankom“, izjavio je nakon obilaska kompanija u Tešnju Zakri Jaafar ambasador Malezije u BiH.

Kompanija „Teol“ osnovana je prije 20 godina. Irfan Preldžić sa sinom Elvedinom, koji je i direktor firme, i trojicom zetova uspješno vodi trgovački biznis. Bave se prodajom na veliko i malo alata za metalsku industriju, te prodajom industrijskih ulja i maziva.„Sredstva iz Malezijskog fonda koristimo za izgradnju poslovnog objekta u kojem će biti smješten veliki trogovački centar, kao i naši uredi. Veoma smo zadovoljni saradnjom sa BBI bankom, proširenjem kapaciteta, otvaranjem novog, modernog trgovačkog centra značajan je iskorak u našem poslovanju“, kaže Elvedin Preldžić, direktor kompanije Teol.

I načelnik Općine Tešanj, Suad Huskić zahvalio se BBI banci i malezijskoj delegaciji što su uočile značaj investiranja u Općinu Tešanj.

„U posljednje vrijeme smo imali uspješne investicije iz Evropske unije, a evo sada i iz kreditnog fonda koji je osnovala Vlada Malezije za podršku malim i srednjim preduzećima. Vjerujemo da postoji još puno uspješnih ljudi kojima su potrebne investicije. Ponosan sam da u posljednjih 20 godina nijedan investitor nije zatvorio kompaniju ili preselio proizvodnju u drugi grad“, kaže načelnik općine Tešanj.
Ostali prilozi:
» CARSTVA SU PROPADALA - BOSNA I HERCEGOVINA JE OPSTAJALA
Eset Muračević | 11. December 2018 14:00
» HOĆE LI VUKOVI OPET ZAVIJATI BOSNOM I HERCEGOVNOM
Eset Muračević | 11. December 2018 13:48
» MOMO I UZEIR KAO JUNACI JEDNAKOSTI
B.net | 10. December 2018 15:28
» NEGIRANJE GENOCIDA PREPREKA POMIRENJU
NAP | 10. December 2018 02:52
» PLAVSKI KLUB FILANTROPA: “ZADOVOLJSTVO JE BITI HUMAN”
Senada Đešević, prof. | 06. December 2018 19:28
» ZAVRŠNICA IZ PRIČE: KRVAVI ČARŠAF
Halil Džananović | 06. December 2018 18:58
Ostali prilozi istog autora:
» MOMO I UZEIR KAO JUNACI JEDNAKOSTI
10. December 2018 15:28
» POKUNJENI DODIK
05. December 2018 17:10