Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

POLITIČKI UDAR
Autor: Džebrail Bajramović
Objavljeno: 04. November 2018. 00:11:33

DŽEBRAIL BAJRAMOVIĆ: Srpska politika je svjesna da trenutno u HDZ-u više ne vidi snagu koja bi mogla pomoći u politici disolucije BiH (bar institucionalno) te pokušava u manjem entitetu pokopati opoziciju i pridobiti pojedince i grupe da se pridruže SNSD-u i na taj način da u narednom mandatu pokušaju održati politiku straha i neizvjesnosti po pitanju države BiH.


Da li je na sceni politički udar na SDA, HDZ I SNSD!?
Očekujući traljave zaključke CIK-a, te samovoljno tumačenje članova CIK-a Ustava i Daytonskog sporazuma, možemo očekivati turbulentan finiš tekuće 2018. godine! Politički korumpirani članovi CIK-a (ne svi) su pod pritiskom svojih partijskih poslodavaca i ne snalaze se baš najbolje na vlastitom terenu gdje trebaju da donesu odluku o izabranim delegatima za Dom naroda FBiH, te objave konačne rezultate proteklih (najprljavijih) izbora u postratnoj Bosni i Hercegovini. Izborne krađe i malverzacije su bile tolike da su kreatori istih izgubili koncept ustaljene prakse i sami sebi zakomplikovali odluku o rezultatima, prvenstveno jer se ne mogu snaći sa rezultatom koji daje šansu svima, pa i onima koji rade protiv i onima koji iole rade za Bosnu i Hercegovinu!

U periodu postizborne matematike moguće je sve! Naravno, u svim demokratskim državama ti rezultati bi već bili implementirani, bar kad je u pitanju zvanični rezultat!
Pojava Željka Komšića kao produkta SDP-a te njegovo ustoličenje u dva mandata, nije dalo očekivane rezultate za ideju suživota građana BiH. Naprotiv, odlazak Željka Komšića i dolazak Čovica 2014. godine zakomplikovao je međunacionalne odnose i dao input separatistima kako da naprave plan urušavanja BiH pod plaštom “majorizacije Hrvata”. Čović je iskoristio u potpunosti poziciju hrvatskog člana Predsjedništva BiH i uspio preporoditi ideju “Herceg-Bosne”, te na taj način homogenizirati Hrvate u FBiH da bez straha govore i u praksu provode ratne ciljeve tzv. Herceg-Bosne.

Bošnjačko rukovodstvo je u potpunosti svjesno političkog saveza Dodik-Čović i u kompleksnom periodu u protekle četri godine nije uspjelo u dovoljnoj mjeri da se odupre politici disoluciju i političke razgradnje BiH ni na jednom polju, a navodim dva najznačajnija primjera:

1. Revizija presude pred međunarodnim Sudom,
2. Pelješki most.

Odsustvo političke podrške hrvatskih predstavnika u vlasti i direktno zalaganje za interes R. Hrvatske donijelo je mnoštvo problema na međunarodnom planu, te za ekonomski i politički razvoj BiH i Federacije! Navodni zagovaratelji europskih integracija, tj. nosioci europskih vrijednosti, su uveliko pokazali u periodu 2014.-2018. šta bi bilo sa BiH, ukoliko bi dobili priliku 2018.-2022. da legitimno i legalno imaju vlast na nivou BiH. Na njihovu žalost, građani FBiH dali su svoj glas za neke druge nosioce istih tih vrijednosti i na taj način osujetili plan Dodik-Čović za podjelu BiH ili u najmanju ruku stvaranje trećeg (hrvatskog) entiteta kao uvertiru konačne podjele BiH i njenog nestanka!

Dodik je politički agilan igrač i on će pokušati sve da pomogne Čovića da bude u vlasti ali ne i po svaku cijenu


Formiranje vlasti još će se čekati i neće biti nimalo jednostavno – sve opcije su moguće!
Opcija da nacionalne stranke budu u vlasti je najizglednija ali nimalo povoljna za budućnost Bosne i Hercegovine! Mogućnost formiranja vlasti (gdje je god moguće) bez koaliranja sa SDA, HDZ bi bila najpoželjnije i otvorilo bi put konačnom filtriranju probosanskih snaga i šansa za koliko-toliko bolji život građana BiH i Federacije!

Srpska politika je svjesna da trenutno u HDZ-u više ne vidi snagu koja bi mogla pomoći u politici disolucije BiH (bar institucionalno) te pokušava u manjem entitetu pokopati opoziciju i pridobiti pojedince i grupe da se pridruže SNSD-u i na taj način da u narednom mandatu pokušaju održati politiku straha i neizvjesnosti po pitanju države BiH. Dodik je politički agilan igrač i on će pokušati sve da pomogne Čovića da bude u vlasti ali ne i po svaku cijenu!? Ukoliko ne uspije u svom planu Dodik će izgledno igrati na svoju ruku i za svoj interes, pokušat će pokazati da je neprikosnoveni lider Srba u BiH i svesrpske politike!

Ideja Željka Komšića za formiranja vlasti na svim nivoima bez SDA, HDZ i SNSD-a nije realna i najave takve strukture vlasti je i previše ambiciozna!

Same najave formiranja takve (za mene poželjne vlasti) su umirivanje međunarodne zajednice i poruka da Bošnjaci prioritetno ne stoje iza izbora Željka Komšića, već da su ti glasovi došli od probosanskog dijela građana Federacije i na taj način pokazuje da postoji nada za BiH i njene građane!
Međutim, Željko Komšić na taj način i nesvjesno zaobilazi one koji su ga izabrali i koji očekuju da sarađuje sa onim opcijama koje su mu dale podršku za izbor u Predsjedništvo BiH iz reda hrvatskog naroda!

Okretanje leđa SDA-u, u zajedničkom formiranju vlasti je kontraproduktivna za samog Komšića i po mom mišljenju ukoliko ustraje u toj ideji ovo je posljednji mandat u kojem će Željko Komšić biti legitimni i legalni član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda!

Zašto ovo navodim? Prvenstveno sam mišljenja da nije dobro da Bošnjaci glasaju za hrvatskog člana Predsjedništva BiH - ma ko to bio! U nacionalnom i strateškom opredjeljenju mnogo bi bolje bilo da su Bošnjaci dali podršku jednom bošnjačkom kandidatu i na taj način pokazali da stoje iza politike vlastitog naroda i države. Da je bilo koji kandidat iz reda Bošnjaka dobio pola miliona glasova to bi dalo jaču sliku stanja u BiH i jedinstva onih koji žele očuvati BiH kao domovinu, za koju su se borili i za koju su spremni uvijek da se bore! Sa pola miliona glasova u Predsjedništvu BiH predstavnik Bošnjaka bi imao i političku i historijsku snagu kao nosioc i predstavnik najbrojnijeg naroda u BiH, a time bi imao i podršku naroda u odlukama koje su krucijalne za budućnost BiH. Jak bošnjački član Predsjedništva BiH sa jakom podrškom birača bi u svakom momentu mogao povući potez koji se oslanja na masovnu podršku građana BiH.

Okretanje leđa SDA-u, u zajedničkom formiranju vlasti je kontraproduktivna za samog Komšića i po mom mišljenju ukoliko ustraje u toj ideji ovo je posljednji mandat u kojem će Željko Komšić biti legitimni i legalni član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda!


Međunarodna zajednica je svjesna toga i zato i igra igru razgradnje i dehomogenizacije bošnjačkog biračkog tijela, a time i slabljenje snage političara koji ih predstavljaju! Procentualno u odnosu na zvanični rezultat izlaska glasača Bošnjaci su minorni u odnosu na snagu glasova koje je dobio Dodik ili Čović od svog naroda! Imamo situaciju da Dodik ima više od 100 000 glasova u odnosu na g. Džaferovića, a taj broj je osnov respekta međunarodne zajednice za razumjevanje situacije u BiH onih koji je žele sačuvati ili podijeliti!

Ovo su pitanja koja su sada itekako važna ali ne i presudna jer u Predsjedništvu BiH imamo Željka Komšića koji je nesumnjivo patriota i probosanski orijentiran! Međutim, moja zabrinutost je usmjerena na period 2022. - 2026. i šta će se desiti kad ode Komšić a u međuvremenu dođe do izmjene izbornog zakona u korist onih koji ne žele dobro BiH.

Dodik je svjestan da je naredne četri godine period njegove pripreme za naredni mandat 2022. - 2026. u kome će zasigurno imati sagovornika među onima koji podržavaju treći entitet ili disoluciju BiH, pa s te strane u ovom mandatu se može očekivati da će Dodik biti izuzetno pragmatičan, pa čak i „simpatičan“ kao lider, tj. član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda! A poznavajući nas Bošnjake u cjelini, mi smo zaboravan narod i olahko nasjedamo na lijepe floskule i političke igre onih koji svoje mečeve dobijaju preko raznih spinova, a očekivati je da će Dodik biti čak i pohvaljen od mnogih Bošnjaka kao „dobar lider“ koji zna da vodi Državu!Ostali prilozi:
» VRIJEME JE DA IZNOVA GRADIMO BOSANSKU BRANU OD OPASNOSTI SMRTONOSNE POPLAVE SRPSKO-CRKVENE PROPAGANDE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. January 2020 14:26
» VELIKO-SRPSKI „BLESIMETAR“ IZ MOSTARA, ZAKUCAVA DO KRAJA!
Mr. Milan Jovičić | 14. January 2020 13:23
» NOVAK ĐOKOVIĆ I NACIONALIZAM
Šemso Agović | 13. January 2020 21:32
» REPUBLIKA (KAR)CINOMSKA
Said Šteta | 12. January 2020 14:49
» DEVETI JANUAR, DAN BEZKRUPULOZNOSTI
Mr. Mesud A. Ramić | 12. January 2020 14:01
» BOSNE JEDNE BOŠNJAK
Dženita Hodžić | 10. January 2020 17:14
» UDAR NA DRŽAVU BIH ZAMJENOM TEZA
Zijad Bećirević | 10. January 2020 15:45
» SJEĆANJE NA 9. JANUAR JE SJEĆANJE NA NAJCRNJI DAN U BOSANSKOJ MODERNOJ POVIJESTI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. January 2020 13:26
» 9. JANUAR 1992. JE U TEMELJIMA POLITIKE GENOCIDA!
Dr. Denis Bećirović | 09. January 2020 13:18
» MEKKANSKA RIJEČ: DUŠA GRIJEŠNA TRAŽILA JE DA SE OČISTI OD GRIJEHA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. January 2020 17:24
» POŠASTI DANAŠNJEG DOBA
Rusmir Šerifović | 06. January 2020 17:19
» SJAJ I BIJEDA MOSTARSKOG AMBIJENTA!
Mr. Milan Jovičić | 05. January 2020 15:22
» MUSLIMOVIĆEVI MEHANIZMI UTICAJA
Samir Tandir | 05. January 2020 14:40
» ALUMINIJ MOSTAR - LAGANI NEKROLOG UZ VJEČNU ZAHVALNOST
Mr. Milan Jovičić | 02. January 2020 17:25
» GDJE SU LJUDSKE VRIJEDNOSTI
Avdo Metjahić | 02. January 2020 02:03
» „BIHORSKI DNK PROJEKAT“
Mr. sci. Džavid Begović | 31. December 2019 15:47
» ETNIČKA SAMOMRŽNJA BOŠNJAKA
Sead Zubanović | 31. December 2019 14:08
» ONI BI DA NAS OTJERAJU
Dr. Admir Muratović | 31. December 2019 13:22
» UDAR SPC NA CRNU GORU
Božidar Proročić | 30. December 2019 11:38
Ostali prilozi istog autora:
» "MEDVJED" IZ LAKTAŠA!!!
19. August 2019 19:46
» BLOKADA DRŽAVE BIH
17. June 2019 21:02