Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Sport

Predstavljamo: 16-godišnji Sarajlija blista u redovima engleskog premijerligaša FC Burnley
EDON PRUTI - CENTARHALF (U18) FC BURNLEY
Autor: Namik Alimajstorović
Objavljeno: 23. October 2018. 14:10:04


Nastavlja se zaista meteorski uspon Edona Prutia talentovanog i 16-godišnjeg Sarajlije, koji od ljetos blista u redovima engleskog premijerligaša FC Burnley. Po dolasku iz FC Stevenage gdje je u kategoriji (U15 i U16 ) bio nezamjenljiv na poziciji lijevog odbrambenog igrača, istu pozicuju zauzeo je i u timu (U18) ovog renomiranog premijerligaša. Naravno, obzirom da je ljevak, mladi Edon pruža odlične partije na poziciji centarhalfa i lijevog beka, kako kaže, zbog njegove visine (190 cm) ipak najviše mu “leži” pozicija broj pet. U to se mogao uvjeriti i potpisnik ovih redova koji ga je u okviru “U18 Professional Development League” u Birminghamu, “skenirao” , meču između FC Birminghama i FC Burnley . Gosti su slavili (3:1) u ovom susretu, a Edon je pružio zaista dobru partiju, jednostavno bio je neprelazan.

Nakon utakmice za agenciju BHDINFODESK je rekao: ”Ove sezone igramo odlično, u vrhu smo tabele, ova liga - “U18 Professional Development League” u Engleskoj je najvažnija karika u pretvaranju mladih fudbalera u istinske profesionalce. Već 6-7 godina ovdje se puno ulaže u omladinski fudbal i onda ne čude rezultati koje nacionalna selekcija Engleske postiže na svim starosnim nivoima. Evo vidjeli ste danas, kamp FC Birmingham za razvoj mladih igrača u okviru kojeg imate 16 fudbalskih terena, još bolje uslove imamo mi u FC Burnley, naš trening kamp je među najmodernijim na Ostrvu. Onda nikoga ne čudi, da te “fabrike” mladih talenata svakodnevno izbacuju vrhunske fudbalere.”Naravno, osim talenta mladi igrači trebaju puno trenirati i raditi, pitali smo Edona kako to izgleda u akademiji premijerligaša FC Burnley?: “Vidite moj jedini slobodan dan u sedmici je nedelja, tada mogu da se posvetim sebi, ostalih šest dana u punom kapacitetu sam posvećen fudbalu. Utakmice obično igramo subotom, a od ponedeljka do petka moj je život fudbal i sportski koledž, gdje u okviru akademije svaki dan uz loptu i knjigu provedem 12 sati. Vjerujte moja jedina obaveza je da vrijedno treniram i učim, upijam savjete struke i živim sportskim životom, o svemu drugome računa vode odgovorni ljudi iz naše akademije. Od ljetos, sam odvojen od svoje porodice, to mi je u početku teško padalo ali i to sam sada prebrodio, pošto imam veliku podršku moje familije koja redovno prati sve moje nastupe širom Engleske.”

Obzirom na njegove izičke predispozicije,izraženi talenat, radne navike koje posjeduje te dobre partije koje pruža u novom timu, Edona Prutia smo posredstvom US Socer Educationa “svijetla obraza“ predložili čelnicima bosanskohercegovačkog fudbalskog saveza, na dodatno detaljno skeniranje u Trening centar nacionalne selekcije u Zenici.

Pripremio:
Namik Alimajstorović
BHDINFODESK-BirminghamOstali prilozi:
» I PETI MEČ OKONČAO NOKAUTOM U PRVOJ RUNDI
Eset Muračević | 26. August 2019 13:30
» I ČETVRTI MEČ OKONČAO NOKAUTOM U PRVOJ RUNDI
Eset Muračević | 18. August 2019 12:31
» ZAVRŠENA PRVA CEV KONVENCIJA TRENERA
Fadil M. Kardović, prof. | 06. July 2019 15:04
» DENVER: NAREDNE SEDMICE POČINJE SEDMI BALKAN SOCCER CAMP
Namik Alimajstorović | 14. June 2019 17:42
» OSTANI USPRAVAN I VRATI SE JOŠ JAČI
AA | 26. March 2019 12:25
» LONDON, ONTARIO: "BOSNA DJECI ŠEHIDA"
B.net | 21. March 2019 20:47
Ostali prilozi istog autora:
» U LAS VEGASU BALKAN SOCCER CAMP
16. November 2017 13:37