Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

26 GODINA OD SRPSKOG RATNOG ZLOČINA NAD BOŠNJACIMA SJEVERINA
Autor: B.net
Objavljeno: 22. October 2018. 15:10:41


Na današnji dana prije 26 godina (22. oktobara 1992), u vremenu srpsko-crnogorske genocidne agresije na BiH i Bošnjake, pripadnici srpskih vojnih formacija pod naručenom komandom ratnog zločinca Milana Lukića, oteli su 16 civila Bošnjaka koji su iz sela Sjeverin, (Sandžak - Srbija), autobusom pošli u Priboj zbog posla.

Kako je objavio B92, stanovnici Sjeverina zaposleni u Priboju, ušli su u radnički autobus pribojske Rakete koji je saobraćao na relaciji Rudo - Priboj. Neki od njih na posao nisu išli posljednja tri meseca. Tog dana pozvani su da prime platu.

Autobus je zaustavljen u selu Mioče (Rudo, BiH), na putu za Priboj, kuda je redovno saobraćao. Oko 6 časova i 30 minuta, devet naoružanih muškaraca u maskirnim uniformama, nagaravljenih lica, zaustavlja autobus kod kafane ''Amfora''. Četvorica vojnika legitimišu putnike. Oni pokazuju lične karte i potvrde da rade u Priboju. Pod prijetnjom oružjem, vojnici izvode 15 muškaraca i jednu ženu.

Iz autobusa su izvedeni samo pripadnici bošnjačke nacionalnosti – 15 muškaraca i jedna žena, a kamionom koji je bio parkiran ispred kafane „Amfora“ odvezeni su u motel „Vilina vlas“ u Višegradu. Poslije nekoliko dana, ubijeni su a tijela su bačena u Drinu, tako je zapisano o Otmici u Sjeverinu: Skandalozna odluka najviše sudske instance u Srbiji. Bio je to prvi ratni zločin u proteklom ratu nad građanima Savezne Republike Jugoslavije - žiteljima Sjeverina. To nije bio divlji rat komšija. Bila je to, dobro organizovana operacija, koja je, da su vlasti odgovarajuće reagovale i kaznile počinioce, mogla da spriječi svaki sljedeci zločin nad nevinim ljudima.Trinaestogodišnji Admir Džihić odlazi u školu. On će biti jedini preživjeli Musliman koji je svedok ovog zločina. Strah od onoga što je vidio prije deset godina prisutan je i danas. Potiskuje ga željom da kaze istinu o nestanku svog strica i svojih komšija.
Admir Džihic ostaje u autobusu jer su otmičari pomislili da je riječ o mlađem sinu Ilije i Dese Kitić pored kojih je stajao.

Autobus stiže u Priboj. Iz autobusa izlaze putnici - svjedoci otmice. Admir odlazi u školu.

Ovo su imena žrtve otmice u Sjeverinu:
1. Meho Hodžić (37)
2. Mevlida Koldžić–Hodžić (30)
3. Ramahudin Ćatović (24)
4. Medredin Hodžić (30)
5. Mustafa Bajramović (44)
6. Mehmed Šebo (30)
7. Idriz Gibović (50)
8. Hajrudin Sajtarević (37)
9. Mithad Softić (42)
10. Derviš Softić (39)
11. Sead Pecikoza (30)
12. Mujo Alihodžić (42)
13. Alija Mandal (38)
14. Muzafer Hadžić (36)
15. Ramiz Begović (59)
16. Esad Džihić (24)Ostali prilozi:
» SVJETSKI ŠAMAR NEGATORIMA GENOCIDA U SREBRENICI
Vijesti.ba | 13. July 2019 11:17
Ostali prilozi istog autora:
» ON MENI NEMA BOSNE…
06. July 2019 13:04