Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

UKRADENA SLOBODA
Autor: Mr. sci. Nurija Omerbašić
Objavljeno: 05. October 2018. 18:10:28


Mr. Sc. Nurija OMERBAŠIĆ: Danas, 25 godina, nakon slavne odbrane države Republike Bosne i Hercegovine, država Bosna i Hercegovina se osjeća i slavno i tužno. Slavno, jer su pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine odbranili multietičnost, multikulturnost i obranilli savjest čovječanstva na prostoru Bosne, a tužna jer su joj ukrali prefiks Republika.
Tužna je Bosna i zbog težih stvari,
a najteža je što su političari, koji su na vlasti zadnjih 25 godina, ukrali slobodu braniteljima.
Mnogi ni u državi Republici Bosni i Hercegovini, a ni u inostranstvu ne mogu shvatiti značaj, veličinu slavne odbrane države Republike Bosne i Hercegovine i opstanak Bošnjaka, kao najmnogobrojnijeg naroda u državi Republici Bosni i Hercegovini, dok se ne stavi odnos snaga koje su branile opstanak cjelovite države Republike Bosne i Hercegovine naspram snaga koje su htjele da unište vjekovni duh Bosne, koji je Bosna pronijela od postanka prije hiljade godina, sve do danas.

U cilju spoznaje odnosa snaga, navodimo sljedeće činjenice: Branitelji države Republike Bosne i Hercegovine su bili pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine, u kojoj su na početku bili Bošnjaci cca 70% i Srbi, Hrvati i ostali cca 30%.
Pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine su protiv sebe imali cijelu Republiku Srbiju, Republiku Hrvatsku, Republiku Crnu Goru, mnoge Srbe iz Republike Bosne i Hercegovine koji su se priklonili Radovanu Karađžiću, i mnoge Hrvate iz Republike Bosne i Hercegovine koji su se priklonili Mati Bobanu i Bošnjake iz Republike Bosne i Hercegovine koji su se priklonili Fikretu Abdiću.

Uz ovo je bio smišljen paklen plan protivnika ostanku Republike Bosne i Hercegovine, po kome je trebalo isprazniti prostor koji se branio na početku agresije na Republiku Bosnu i Hercegovine, pa je nuđeno „gostoprimstvo“ svim izbjeglicama iz Republike Bosne i Hercegovine da mogu slobodno ući u Hrvatsku, te da mogu slobodno otići u bijeli svijet gdje god hoće, gdje ih čeka med i mlijeko, blagostanje, pod izgovorom da samo svoju glavu spase iz krvavog pakla, ali je glavni cilj bio da se isprazni napadnuti prostor, da što manje ostane branitelja Republike Bosne i Hercegovine.
Hrvatska i Srbija su propuštale da iz Bosne ide ko god hoće širom svijeta.Tako je iz prostora koji se branio iscurilo oko milion Bošnjaka.


Od 2 miliona Bošnjaka, ostalo je u branjenom prostoru samo oko 1 milion Bošnjaka, plus Srbi, Hrvati i ostali koji su ostali odani opstanku Republike Bosne i Hercegovine ili koji nisu uspjeli izaći.

Od milion Bošnjaka, koji su ostali, oko 500.000 bili su stari, djeca i žene. Od ostatka 500.000 sposobnih branitelja, njih oko 250.000 bili su podrumaši, minderpuze, piskarala uz sekretarice kao što su mnogi aktualni političari u vrhovima političkih stranaka i institucija vlasti.

Znači, teret obrane države Republike Bosne i Hercegovine je tada bio spao na cca 280.000 branitelja iz reda Bošnjaka, koliko ih je bilo u redovima Armije Republike Bosne i Hercegovine, plus cca 70.000 branitelja iz ostalih etničkih skupina: Srba, Hrvata i ostali koji žive na prostorima koje je branila Armija Republike Bosne i Hercegovine. Ovih 350.000 branitelja Republike Bosne i Hercegovine, bili su ujedno i branitelji mira i suživota, bili su branitelji multietičnosti, multikulturnosti, ali posebno naglašavamo da su bili i branitelji opstanka savjesti čovječanstva.

Ovih 350.000 branitelja savjesti čovječanstva imali su naspram sebe živu silu cca blizu 20 miliona, koliko je bilo stanovnika na prostorima, koje smo naprijed naveli da su bili protiv opstanka Republike Bosne i Hercegovine.

Sama činjenica da je rahmetli Alija Izetbegović, dozvolio da se sve jedinice JNA, koje su do agresije na Republiku BiH, bile na prostorima Slovenije i Hrvatske, da se sa kompletnim naoružanjem legalno premjeste na prostor Republike Bosne i Hercegovine, uz jedinice i svo naoružanje JNA koje je do tada bilo na prostorima Republike Bosne i Hercegovine, ukazuje na sve strahote pakla u kojem su se našli pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine. Jer se na prostor Republike Bosne i Hercegovine slilo svo oružje i oruđe koje je bilo na prostorima Slovenije i Hrvatske pod kontrolom JNA, plus sve ono što je do tada bilo na prostoru Republike Bosne i Hercegovine pod kontrolom JNA.

Kad se zna da pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine nisu imali skoro ništa od teškog naoružanja, a da su protiv sebe imali svo naoružanje JNA, svo oruđe i oružje JNA, i naoružanje svih vojnih formacija koje su bile suprostavljene pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine, te kad se zna da jedan minobacač od 120 mm je ekvivalentan ubojnoj-vojnoj moći 1000 pripadnika pješadije, a tek kolika je vojna moć topova, tenkova i ostalog mnogobrojnog naoružanja svih formacija koje su napadale Armiju Republike Bosne i Hercegovine, tek onda se dobije podatak da je srazmjer snaga branitelja Republike Bosne i Hercegovine i napadača na državu Republiku Bosni i Hercegovinu bio jedan naspram 1000 puta ili još i više .Znači, branitelji Republike Bosne i Hercegovine su se oduprijeli 1000 (hiljadu) puta moćnijoj vojnoj sili.
Kad se zna ovaj omjer snaga, da su branitelji Republike Bosne i Hercegovine pobijedili hiljadu puta moćnijeg neprijatelja, onda ostaje gorak i neoprostiv osjećaj kod svakog branitelja, da nakon donešene slobode svim građanima u 1995. godine, danas 25 godina kasnije zaboravljeni branitelji na TRGU HEROJA u Sarajevu, mjesecima traže golu egzistenciju, traže zaposlenje da od sopstvene zarade mogu prehraniti porodicu.

Kad se zna sve ovo što smo iznijeli, tek tada se može reći koliko je odbrana opstanka Republike Bosne i Hercegovine bila slavna, u istoriji do sada nezabilježena tako slavna i tako nedostižna. Takvoj slavnoj odbrani opstanku države Republike Bosne i Hercegovine, punopravne članice UN, nema premca u istoriji, bilo gdje na zemaljskoj kugli, pogotovo što se tada, kako rekosmo branila ujedno i opstanak države Republike Bosne i Hercegovine i opstanak naroda.

Danas, 25 godina, nakon slavne odbrane države Republike Bosne i Hercegovine, država Bosna i Hercegovina se osjeća i slavno i tužno. Slavno, jer su pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine odbranili multietičnost, multikulturnost i obranilli savjest čovječanstva na prostoru Bosne, a tužna jer su joj ukrali prefiks Republika.

Tužna je Bosna i zbog težih stvari,
a najteža je što su političari, koji su na vlasti zadnjih 25 godina, ukrali slobodu braniteljima.

Baš tako, braniteljima države Republike Bosne i Hercegovine je ukradena sloboda. Ko je braniteljima ukrao slobodu? Prvo je ukrala vlast kad je pokrenula privatizaciju u 1994. godini, u vremenu dok je plamsala agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu, kad su svaki dan bile bitke na frontu dugom hiljade kilometara. U tom paklenom vremenu kad su branitelji bili srećni ako mu je granata ili metak izbila jedno oko, što mu je drugo ostalo da vidi, u vremenu kad su pojedinim braniteljima bili spaljeni i otac i majka i žena i djeca, koji su ostali i bez kuće i svega što su imali, a koji nisu klonuli duhom. U istom tom vremenu, pobjegulje iz inostranstva su pitale, pa što već jedno ne dovršite tu odbranu države i pripremali pare da kupe radna mjesta u administraciji i fabrike u kojima su radnici-branitelji radili prije agresije i koje su ostavili na čuvanje podrumašima i minderpuzama.

Drugu izdaju branitelji su doživjeli od svojih generala i ratnih komandanata, kad su se komandanti zadovoljili da budu kupljeni od političara koji nisu bili u Armiji R.BiH, već su čekali da stanu ratna dejstva pakla, pa se nametnu kao vlast koja dijeli nepravdu. Izdaja branitelja od strane ratnih komandanata se ogleda prvenstveno u činjenici da su se zadovoljili da lično sebi obezbijede učešće u otimanju u privatizaciji društvene imovine ili velike plate i beneficije, a potpuno su se nemarno odnosili prema smišljenom planu uništenja moći pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Prema osmišljenom planu onih koji su bili pobjegulje, podrumaši i minderpuze, značaj, slavu, hrabrost i zasluge branitelja su poništili osnivanjem raznih boračkih udruženja, tako da danas imamo oko 1600 boračkih udruženja koja su se pretvorili u društva jednog lica, štite kradljivce slobode od pravih branitelja koji su istinski odbranili državu Republiku Bosnu i Hercegovinu, odbranili opstanak Bošnjaka, opstanak multikulturnosti, multietičnosti i odbranili opstanak savjesti čovječanstva na prostoru države Bosne i Hercegovine, mada su joj ukrali i prefiks Republika.

Najveću izdaju branitelja Republike Bosne i Hercegovine, počinili su vrhovi mnogih političkih stranaka koji su se odvojili od naroda, pa su uspjeli da uz sebe, uz vrhove političkih stranaka, učine poslušnim tužilaštvo i sudstvo, što za posljedicu ima da je (prema statističkim podacima na dan 31.12.1990- 31.12.2010 g), smanjen broj zaposlenih u realnom sektoru za 402.000 radnika u 2010. godini, u odnosu na 1990. godinu, a trebao se povećati od investija sredstava privatizacijom tako mnogo firmi, da javnost ne zna ko je odgovoran što nisu procesuirani oni koji su uništili ekonomsku bazu društva na cijelom prostoru države Republike Bosne i Hercegovine. Narod zna, da nije bilo bombardovanja i da je većina firmi uništeno, nakon ratnih dejstava, putem privatizacije.

Najtužnije je što se branitelji slobode, nemaju kome ni žaliti, nemaju se kome ni tužiti. Tužni su bivši branitelji, a sad radnici u svim okupiranim fabrikama, jer im je ukradena sloboda, ali pošto se nemaju kome žaliti, ne postoje institucije koje ih mogu zaštititi od nezakonitosti, pa su radnici-bivši branitelji tužni jer im je, ukradena i sloboda, ali im je ukradena i država, nestankom instutucija koje ih mogu zaštititi od nezakonitosti.

Ukradena sloboda i pokradene institucije sistema
imaju za posljedicu stanje u državi Bosni i Hercegini, da na web stranici ministra za boračka pitanja F BiH, stoji podatak da na birou za zapošljavanje ima prijavljenih 55.000 zaboravljenih branitelja, a da ih ima još nezaposlenih cca 15.000 do 30.000 koji se nisu prijavili.

U ovakvoj sveobuhvatnoj nesreći koja je zadesila stanovnike države Republike Bosne i Hercegovine, jedino je, uslovno rečeno, dobro što su opljačkani svi narodi od svojih etničkih vođa. Tako su Bošnjake opljačkali bošnjački političari, na prostorima na kojima vladaju političke stranke u kojima su najbrojniji Bošnjaci.

Hrvatski narod su opljačkali Hrvati, na prostorima, na kojima vladaju političke stranke sa Hrvatskim predznakom. Srbe, ali i ostale narode i narodnosti na prostoru nazvan entitet Republika Srpska, opljačkali su ponajviše srpski političari koji imaju totalnu vlast na prostoru nazvan RS.

Zašto je ovo, uslovno rečerno, dobro? Pa zato što se u ovako skrojenoj državi i ovako uvezanom zagrljaju političara koji vladaju zadnjih 25 godina, iz sva tri naroda, koji su preselili moć i vlast iz institucija sistema u vrhove političkih stranaka, mogu suprostaviti samo ujedinjeni branitelji Republike Bosne i Hercegovine sa demobilisanim braniteljima Republike Srpske i Razvojećenim braniteljima Herceg Bosne, jer su svi bili radnici, pa kad su napustli vojne redove, našli su se svi prevarenim i postali nezaposleni radnici nekada uspješnih fabrika, koje su uspješno uništili političari iz vrhova političkih struktura, zašto nije poznato javnosti da je ikad iko odgovarao za uništenje tako mnogo prizvodnih pogona u realnom sektoru.

Razlika između prevarenih pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine i pripadnika ostalih vojnih strukturta koji su ostali vjerni Radovanu Karađžiću, Mati Bobanu i Fikretu Abdiću, jeste u činjenici što su pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine branili opstanak međunarodno priznate članice UN, branili multietičnost, multikulturnost, suživot i savjest čovječanstva, a pripadnici ostalih vojnih formacija su prevareni kad im je objašnjeno za šta se bore.

Srbi su prvo prevareni pričom da proglašenje nezavisne Republike Bosne i Hercegovine odvaja Srbe iz Jugoslavije. Od Srba je sakrivena istina da je Republika Srbija bila prva od bivših republika SFRJ, koja je donošenjem Ustava Republike Srbije, 28.Septembra 1990. godine, Srbija samu sebe je izdvojila iz SFRJ, a sebi ostavila pravo da koristi institucije SFRJ, da preuzme JNA, da koristi valutne rezerve iz Centralne Banke SFRJ (Najviše je o tome pisao ugledni srpski pravnik Srđa Popović). Srbi – branitelji su po drugi put prevareni kad su izgubili ekonomsku slobodu i porobljeni od novopečenih nacionalnih porobđžija, koji su im oduzeli pravo na rad, pravo na fabrike koje su izgradili oni sami radnici ili njihovi očevi, a koje su opustošene. Srbi su doživjeli i dodatnu nesreću i prevaru jer su nekakvim obećanjima od vođa odvedeni na tuđe prostore, a svojevoljno su ostavili svoja imanja, svoje kuće, ostavili su grobove svojih predaka, ostavili su svoje crkve, sjedište eparhije (od 6 eparhija, samo je jedna u RS, a ostale su u Federaciji Bosne i Hercegovine). Srbi su svojevoljno ostavili svoje svetinjei grobove svojih predaka, da bi otišli na tuđe, da bi drugog istjerali iz njegovog ognjišta, te da bi stalno živjeli na tuđem i do vijeka bili okupatori na tuđem.
Hrvati su po prvi put bili poniženi kad im je poništena odbrana njihovih ognjišta u Posavini, naredbom od Hrvatskog Predsjednika Tuđmana da se oslobođena Posavina, preda i ostavi Srbima, a da se Hrvati presele u Hercegovinu. Drugi put su Hrvatski branitelji prevareni kad im je ukradena sloboda okupacijom fabrika, a potom uništenjem istih od porobdžija, pa su sad sluge porobdžija, bez prava, bez uslova za život, kao i Srbi i Bošnjaci i ostali.

Zato u ovu zajedničku nesreću treba pogledati otvorenih očiju, pa umjesto nacionalnog, u prvi plan stavili borbu za uspostavljanje socijalne i bezbjedonosne pravde, za sve na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine.

Ako bi se udružili penzioneri, kojih BiH ima 650.000, branitelji, nezaposleni, invalidi, radnici u realnom sektoru, mogli bi donijeti Ustav Bosne i Hercegovine, koji bi bio po mjeri svih
koji žele da žive na svome, svi koje žele da žive od svog rada, da se udruže svi u zahtjevu za povrat ukradene države i ukradene slobode.

Ustav Bosne i Hercegovine mora ujediniti državu Bosnu i Hercegovinu, da bude normalna država, da svaki pojedinac se osjeća svoj na svome na svakom dijelu države. Bosna je moguća samo onda kad cijela pripada svima. Samo je takva, Bosna kao lijek za Balkan. Bosna mora da spaja države Balkana, a ne da razdvaja.

Samo je to put da se zaustavi odlazak naroda iz: BiH, Srbije i Hrvatske. Svi bježe iz 3 najljepše zemlje na svijetu, svi bježe od političara na vlasti , koji proizvode strah, nepravdu i siromaštvo.

Zato, poruka narodu, nemojte glasati za političare zbog kojih narod napušta voljenu domovinu. Pa kad ne budete glasali za one za koje ste do sada glasali, onda neka oni odlaze , a da se narod počne vraćati u svoju domovinu.


Sve napisano oko ukradene slobode i ukradenih institucija države, ne iznosimo da prozivamo, već da pozivamo narod da ne glasaju za one koji su ukrali slobodu , da ne glasaju za one koji 25 godina govore da nema para za goli hljeb braniteljima već 25 godina, a ima para za političare koji imaju plate i do 6.000 KM, da se slikaju o trošku 300.000 penzionera koji imaju do 400 KM, i trošku nezaposlenih zaboravljenih branitelja koji 25 godina nemaju hljeba, da slikama svjedoče o nepodnošljivom zulumu i nepravdi.

PORUKE BIRAČIMA

Za koga glasati?. Glasajte za pojedince sa liste STRANKE PENNZIONERA/ umirovljenika BiH, jer je to STRANKA i penzionera i branitelja, i nezaposlenih, i radnika u realnom sektoru, stranka svih obespravljenih slojeva društva.

Pisac ovih redova je na listi STRANKE PENZIONERA, koji je i sam 40 mjeseci bio pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovina, a u miru već 11 godina brani opstanak države BiH, na način da se vlasništvo sa države BiH ne prenese u vlasništvo entiteta, kantona, čime bi branitelji, ali i čitav narod ostao bez države BiH. U miru bi svi izgubili državu, a država Bosna i Hercegovina je sve što imamo.

Svi političari koji su još i danas za prenos vlasništva nad državnom imovinom sa države BiH na entitete i niže nivoe, ali i oni koji su za Aprilski paket, treba vratiti u obdanište
da uče dok ne nauče da je vlasništvo isto što i suverenitet, a da se suverenitet ne dijeli, te da je SUVERENITET države iznad svega. O suverenitetu se ne raspravlja.
Takvi političari nebi trebali biti birani za člana Predsjedništva BiH, ni u državni parlament BiH, jer bi izdali državu.

Narod mora da zna, da se država u ratu brani puškom, a u miru Ustavom i zakonima. U ratu, ako izgubiš jednu bitku, možeš drugu dobiti, a pogrešnim glasanjem za Ustav ili zakon, kojim uništavaš državu, sasvojim glasanjem poništavaš sve dobijene bitke , poništavaš sve što su branitelji pretrpjeli za 1400 dana i isto toliko noćinoći, braneći opstanak naroda i države BiH.Autor je osnivač i predsjednik „Instituta za mir i suživot civilizacija“, Sarajevo i Kandidat STRANKE PENZIONERA / umirovljenika BiH, za PARLAMENT Bosne i Hercegovine, na red broj 3, za Kanton SARAJEVO i BPK GORAŽDEOstali prilozi:
» ČASNO JE BITI SAMRA ĆOSOVIĆ HAJDAREVIĆ
Elmedina Muftić | 24. May 2019 14:36
» VAZDUH TREPTI, K'O DA ĆE KIJAMET
Anto Tomić | 23. May 2019 19:36
» MOGU LI NEPRIJATELJI DRŽAVE, VODITI DRŽAVU?
Mr. Milan Jovičić | 23. May 2019 18:33
» GORNJA BRAVA O.S. BIH
Ajša Čišija | 22. May 2019 14:59
» UTICAJ CRKVE NA POLITIČKE ODNOSE U BIH
Zijad Bećirević | 21. May 2019 15:27
» I BOSNA IMA SVOJ BEDR I MUŠRIKE
Elmedina Muftić | 20. May 2019 19:49
» SABOR SPC U BEOGRADU KAO NEKADA U MANASTIRU ŽIČA - "SVI BABUNI NEKA SU PROKLETI"
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. May 2019 14:47
» DAMIR ŠABOTIĆ I IVO ANDRIĆ
Šemso Agović | 18. May 2019 18:01
» AHILOVA PETA RS-A
Ajša Čišija | 17. May 2019 00:06
» LUDAČKA POLITIKA ILI ZRIKAVI PROFESOR - ANALITIČAR
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. May 2019 23:55
» ZLOČINAČKI PROJEKTI U BIH UVLAČI EVROPU U PAKLENU MORU
Džebrail Bajramović | 15. May 2019 12:58
» VELIKOSRPSKA I VELIKOHRVATSKA HOBOTNICA
Mr. Milan Jovičić | 13. May 2019 16:47
» DŽAFEROVIĆEV PRST U OKO BOŠNJACIMA SANDŽAKA!
Muhamed Mahmutović | 12. May 2019 19:31
» STRATEGIJA DUŠMANA BOSNE
Elmedina Muftić | 07. May 2019 21:03
Ostali prilozi istog autora: