Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Intervjui


Almedina ZUKORLIĆ PAŠALIĆ, kandidatkinja Narodi i Pravda za Federalni Parlament BiH, na broju 2, izborna jedinica 11
NAROD I PRAVDA OD KRUCIJALNOG ZNAČAJA ZA BUDUĆNOST DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE
Procitaj komentar

Autor: Tim Bošnjaci.Net
Objavljeno: 01. October 2018. 20:10:45

Almedina je rođena u Novom Pazaru (1990.), u radničkoj porodici, kao najstarije dijete od četvero djece. Živjeći u duhu islama u skladu sa bošnjačkom kulturom i tradicijom, babo i majka su budućnost djece povjerili Bosni i Hercegovini kao ambijentu u kojem će ih moći kvalitetno odgajati i obrazovati kako bi taj emanet mogli ponijeti ličnu, porodičnu i kolektivnu odgovornost.
U Sarajevu završila osnovnu školu na Vratniku, i kako ističe, taj period je jedan od najljepših koji su joj pružili njeni drugari i nastavnici, da bi Gazi Husrev-begova medresa dala pečat izgradnji svemu što danas ponosno nosi i predstavlja.
Almedina je diplomirala na Odsjeku za bosanski, hrvatski, srpski jezik i Odsjeku za književnosti naroda Bosne i Hercegovine Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Uporedo sa studijem bila je aktivna u nevladinim organizacijama zbog čega je ukazana prilika i čast da radi u Bošnjačkoj akademiji nauka i umjetnosti. Udajom za supruga koji je rodom iz Sanskog Mosta, osim što je opredijeljena sada i trajno privržena najranjivijoj ali ujedno i najboljoj zemlji, – Bosni i Hercegovini.


Rak rana bh. društva su manipulatori u vlasti i poltroni vlasti

Bošnjaci.Net: Evo odmah na početku razgovora, a u završnici predizborne kampanje, dok mladi sve više odlaze iz BiH vi ste se odlučili baviti politikom. E sada, interesatno je čuti, otkud Almedina u politici?
ZUKORLIĆ PAŠALIĆ:
Činjenica da nisam jedna od stotinu hiljada mladih ljudi koji su otišli iz Bosne i Hercegovine, govori o motivima mog ulaska u politiku. Svakako je angažman u nevladinim bh. organizacijama doprinio da se zainteresiram više za stanje našeg bh. društva koje je posljedica političke (ne)odgovornosti. Mom karakteru i odgoju nije svojstven bijeg sa bojnog, ili u ovom slučaju, političkog polja. Između borbe protiv šake moćnika i oligarhije koja privatizuje i kriminalizuje državu i potrage za boljom budućnosti u nekoj drugoj zemlji, izabrala sam prvo, bez obzira na posljedice. Vidjevši da je pokret „Narod i Pravda“ nastala upravo iz te borbe a ne politikanstva, odlučila sam se pridružiti predsjedniku Elmedinu Konakoviću i svim drugim nosiocima ovog pokreta koji su već dosad dokazali kvalitetan rad na unapređenju javne uprave, suzbijanju korupcije, zapošljavanju i radu u interesu građana. Rak rana bh. društva su manipulatori u vlasti i poltroni vlasti koje će Narod i Pravda uz podršku naroda na ovim izborima skloniti.



Bošnjaci.Net: U vremenu kada u određenim krugovima koji šire mržnju prema islamu i muslimanima, dakako i mahrama / hidžab postaju smetnja, to se posebno reflektira kroz širenje islamofobije kako u Bosni tako i van nje, recite nam, kako je biti žena sa hidžabom u politici?
ZUKORLIĆ PAŠALIĆ:
U društvu koje preferira nekulturu, vulgarnost, primitivizam i dr. pošasti, danas je hrabrost nositi hidžab. U politici lišenoj etike, principa i moralnih vrijednosti, naročito na Balkanu koji je veoma surov, žene uopće a naročito mi sa hidžabom ulažemo veći napor za razbijanje dvostrukih aršina po kojima smo tretirane. Niko nam neće dati pravo dok se sami za to ne izborimo. S druge strane, u Narodu i Pravdi kao žena, mlada osoba, muslimanka, Bošnjakinja, imam jednako pravo, šansu i ambijent za afirmaciju sposobnosti potrebnih za društveni napredak zajednice poput mojih kolega i kolegica. Biti najmlađa zastupnica sa hidžabom u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine je izazov i privilegija ali i obaveza da na častan, dostojanstven, pravedan i odgovoran način predstavljam sve građane, građanke i njihove interese bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost. To je zapravo suština težine mog hidžaba u politici.

U politiku ćemo vratiti poštene i sposobne, a sa scene skloniti poslušne i podobne

Bošnjaci.Net: Bit će interesatno čuti, kako gledate na dosadašnju političku situaciju u našoj zemlji?
ZUKORLIĆ PAŠALIĆ:
O dosadašnjoj politici će najbolje odgovoriti građani Bosne i Hercegovine 7. oktobra, ako Bog da. Predizbornu kampanju nismo započeli parolama i sloganima jer su u našem imenu sadržane dvije riječi – NAROD I PRAVDA od krucijalnog značaja za budućnost države i svih građana u njoj a koje o nama najbolje govore. Stranka nije i ne može biti nikada važnija od naroda. Svjesni da promjene dolaze od hrabrih i buntovnih, u politiku ćemo vratiti poštene i sposobne, a sa scene skloniti poslušne i podobne. Vraćanje povjerenja građana u institucije i pojedince je način da vratimo vladavinu prava naših institucija. Na odgovorna mjesta u sistemu postavljat ćemo najbolje kadrove odakle god da dolaze. Najavili smo Zakon o porijeklu imovine nosilaca javnih funkcija jer je došlo vrijeme da se narodu kao poreskom obvezniku podnese izvještaj o novcu koji im je otet i potrošen na basnoslovna putovanja, luksuz i imovinu političara. Također, najavili smo i Zakon o nepotizmu i stranačkom zapošljavanju, kao i posebnu uredbu koja regulira javne nabavke u kojima se krade najviše. Nadzor nad javnim nabavkama vršit će opozicija, akademska zajednica, vijeće mladih, nevladin sektor i civilni sektor.


Almedina ZUKORLIĆ PAŠALIĆ: Niko nam neće dati pravo dok se sami za to ne izborimo. S druge strane, u Narodu i Pravdi kao žena, mlada osoba, muslimanka, Bošnjakinja, imam jednako pravo, šansu i ambijent za afirmaciju sposobnosti potrebnih za društveni napredak zajednice poput mojih kolega i kolegica. Biti najmlađa zastupnica sa hidžabom u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine je izazov i privilegija ali i obaveza da na častan, dostojanstven, pravedan i odgovoran način predstavljam sve građane, građanke i njihove interese bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost. To je zapravo suština težine mog hidžaba u politici.


Bošnjaci.Net: Koje su ključne tačke programa Narod i Pravda, i kakvo su mjesto zauzeli mladi u tom programu?
ZUKORLIĆ PAŠALIĆ:
Javnosti smo prezentirali Politiku prema mladima 2018-2022. g. u kojoj smo ponudili rješenja kako bismo spriječili odlazak mladih iz BiH i omogućili im dostojanstven život u njihovoj zemlji među njihovim narodom. Najavili smo umanjenje korupcije i nepravde pri zapošljavanju, podršku razvoju poduzetničke generacije u BiH, podršku zapošljavanju mladih u privredi, a ne obavljanju pripravničkog staža u javnoj upravi, uvođenju olakšica i smanjivanju nameta poslodavcima pri upošljavanju novozaposlenih mladih bez radnog iskustva, te između ostalog i formiranje novih ministarstava za mlade. Uz to, Ekonomska strategija predviđa reindustrijalizaciju, smanjenje poreskih opterećenja, povećanje najniže plaće, povećanje javnih transfera i grantova malim i srednjim preduzećima te oporavak javnih preduzeća uz ostala rješenja. Ukoliko najhitnije ne pristupimo ozbiljnim reformama i mjerama, našoj državi prijeti potpuni kolaps sistema 2030. godine, a 2050. ćemo biti zemlja staraca i političara. Pored navedenog, moje političko djelovanje usmjereno je naročito prema djeci sa posebnim potrebama i djeci sa teškoćama u razvoju. Insistirat ću na ukidanju paralelnih svjetova i podršci inkluzivnom obrazovanju u svim odgojno-obrazovnim ustanovama. Žena je ključni faktor u našem društvu od čijeg moralnog ili mentalnog kvaliteta ovisi kvalitet zajednice, stoga naš Program podrazumijeva osiguranje jednakih prava porodilja na cijeloj teritoriji BiH i stimulaciju povećanju nataliteta kroz povećanje dječijeg doplatka, naknade majkama sa 3 i više djece i drugim mjerama, razvijanje preduzetničkog duha kod žena kroz konkretne edukacijske, konsultacijske i finansijske poticaje, te administrativne olakšice za pokretanje prvog biznisa kao i socijalne programe usmjerene na razvoj a ne davanje milostinje.

Izgradnja strateškog i partnerskog odnosa Bošnjaka

Bošnjaci.Net: Kakav ima stav stranka Natod i Pravada prema Bošnjacima izvan granica Bosne i Hercegovine?
ZUKORLIĆ PAŠALIĆ:
Pojavom Naroda i Pravde, okrenuta je nova stranica odnosa Bosne i Hercegovine prema dijaspori i Sandžaku... U zemljama u kojima žive, bh. građani se smatraju najbolje integriranim, obrazovanim i uspješnim. Prema podacima, bh. građani su druga zajednica u dijaspori po procentualnom broju brakova između sebe što govori o postojanju svijesti o pripadnosti. Narod i Pravda je ponudila novi pristup dijaspori koji isključuje posjete pred izbore, isprazne patriotske poruke i nametanje joj odgovornosti. Naš cilj je izgradnja jednog strateškog i partnerskog odnosa Bošnjaka i ostalih koje povezuje jedna zemlja, kultura i tradicija kroz otvaranje prije svega Ministarstva dijaspore kao i naših ogranaka. Koristim priliku da se zahvalim svim Bošnjacima i Bosancima u Danskoj, Švedskoj, Njemačkoj, Luksemburgu, Holandiji i drugim evropskim zemljama na podršci, naročito portalu Bošnjaci.net koji sa velikom pažnjom prati dešavanja na političkoj sceni u BiH i o tome nâs dugogodišnje čitaoce obavještava.

Almedina ZUKORLIĆ PAŠALIĆ: Predizbornu kampanju nismo započeli parolama i sloganima jer su u našem imenu sadržane dvije riječi – NAROD I PRAVDA od krucijalnog značaja za budućnost države i svih građana u njoj a koje o nama najbolje govore. Stranka nije i ne može biti nikada važnija od naroda. Svjesni da promjene dolaze od hrabrih i buntovnih, u politiku ćemo vratiti poštene i sposobne, a sa scene skloniti poslušne i podobne. Vraćanje povjerenja građana u institucije i pojedince je način da vratimo vladavinu prava naših institucija.


Bošnjaci.Net: Pomenuli ste i Sandžak...
ZUKORLIĆ PAŠALIĆ:
Da, kada govorim o Sandžaku, moram priznati da ne mogu biti objektivna s obzirom na porijeklo i iskustvo koje nosim iz tog kraja. U Sandžaku se najviše odrazila ranjivost, krhkost a i spori oporavak BiH od agresije na nju. Tome je dodatno doprinijela apsolutna nezainteresiranost bošnjačkih predstavnika vlasti za život i opstanak sandžačkih Bošnjaka. Narod i Pravda je Sandžak nametnula kao primarnu temu i na to smo jako ponosni. Delegacija Naroda i Pravde predvođena predsjednikom Elmedinom Konakovićem posjetila je predstavnike političkih partija koje participiraju u radu Narodne skupštine Srbije, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, Internacionalni Univerzitet i nosioca liste „Matice bošnjačke“ na predstojećim izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće i predsjednika Stranke pravde i pomirenja akademika Muamera Zukorlića čime smo zajedno pokazali odlučnost ka unapređenju regionalne saradnje utemeljene na konceptu povezivanja EU i uspostavi novih institucionalnih veza BiH i Sandžaka. Naravno, proširit ćemo saradnju i u dijelu Sandžaka koji je u granicima CG.
Znamo dobro, do sada, nažalost, nije bilo neke posebne brige za Bošnjacima u Sandžaku. Bh. politika je svedena na izjave o važnosti jačanja nacionalnih veza sa Sandžakom u medijima, od kojih nije bilo konkretnog djelovanja. Punih 26 godina bilo je potrebno da taj kraj posjeti bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović dok Fahrudin Radončić ni to nije zabilježio. Druge je bezpotrebno pominjati. Vjerujem da će Bošnjaci u Sandžaku kao i bh. građani porijeklom iz Sandžaka znati prepoznati ozbiljnost politike Naroda i Pravde. Doprinos tome je i aktuelno pitanje trase autoputa Sarajevo - Beograd preko Sandžaka za koje smo opredijeljeni. Političke stranke iz Bosne i Hercegovine će svakako biti na ispitu svojih namjera prema ovoj regiji koju su dosad podredili interesu Beograda i Banja Luke.

Suzbijanjem korupcije i kriminala, nekvalitetnog obrazovanja

Bošnjaci.Net: Vjerovatno pitanje svih pitanja je ulazak BiH u euroatlantske integracije. Da li će rješavanje ovog pitanja donijeti pozitivnu ili negativnu atmosferu u državi Bosni i Hercegovini?
ZUKORLIĆ PAŠALIĆ:
Pozitivna atmosfera u izgradnji moderne države BiH – članice EU i NATO saveza je epilog koji svakako očekujem. Nama je potrebna država u kojoj vladaju institucije a ne pojedinci i društvo sposobnih a ne podobnih. Dakako da EU nosi i negativne posljedice s obzirom na to da je Bosna i Hercegovina izuzetno malo tržište, kako ekonomsko tako i privredno i potrebno je vremena, da bi Bosna i Hercegovina bila spremna na ulazak u EU a da nakon ulaska sačuva domaću proizvodnju i ekonomiju. Još jedna veoma važna stvar koja se treba osigurati prije ulaska u EU jeste obezbjeđivanje dovoljnog broja radnih mjesta po EU standardima zato što većina mladih ljudi nestrpljivo očekuje ulazak u EU zbog pristupa tržištu rada diljem Evrope. Ovu situaciju moramo sanirati suzbijanjem korupcije i kriminala, nekvalitetnog obrazovanja, regulisanjem privatnog sektora obavezujućim zakonima o zapošljavanju, zaštiti radničkih prava, regulisanjem državnih taksi i državnim intervencionizmom. Razlog tome jeste činjenica da Europska unija nije nastala kao humanitarna organizacija i prema tome pristup u njeno članstvo kako nosi određene beneficije tako nosi i obaveze kao što je između ostalog izdvajanje 3% od GDP-a. Velika pogreška EU sa Grčkom neće dozvoliti ponavljanje identične situacije sa BiH.

Bošnjaci.Net: Hvala lijepa na razgovoru i želimo vam uspjeh na izborima!

VRH



Ostali prilozi:
» ISLAM I ISLAMOFOBIJA
Eset Muračević | 22. June 2024 17:34
» SPOJ KULTURE I PROSVJETE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 21. June 2024 16:48
Ostali prilozi istog autora:
» HITLER I GEBELS BI POZAVIDJELI RTRS
19. February 2020 19:12
» "I JA SAM IZ SREBRENICE" U KANADI
16. November 2016 19:08
» PODRŠKA IZ U BIH I REISU-L-ULEMI
23. January 2016 18:14
» SJEĆANJE NA RAH. RUSTEMA GUTIĆA
02. August 2015 16:20
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif