Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Intervjui


Aida KORMAN, bh. dizajnerica
GRAĐANI MORAJU PREUZETI ODGOVORNOST I AKTIVNO SE ANGAŽOVATI U IZGRADNJI DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE
Procitaj komentar

Autor: Haris Hojkurić
Objavljeno: 27. September 2018. 22:09:55
Dejtonski Ustav je već davno prevaziđen i potreban je instutucionalni redizajn. To znači nation building unutar zemlje i razvoj prisnog prijateljskog odnosa sa državom, s kojom će se svi građani moći poistovjetiti i voljeti je.


Bošnjaci.net: Poštovana Aida možete li se predstaviti čitaocima našeg portala i reći nešto više o sebi?
Korman:
Rođena sam u Sarajevu 1974. godine gdje sam završila I gimnaziju 1993. godine. Tokom opsade Dobrinje, radim kao nastavnik engleskog jezika u OŠ “Osman Nuri Hadžić”. Kasnije, nakon završene prve godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, studij nastavljam u Rimu na Istituto Europeo di Design, odsjek Moda. 2000. godine svoj diplomski rad, svojevrstan redizajn bh. muško-ženske gradske nošnje iz 18. stoljeća, prezentiram na Sedmici visoke mode u Rimu. U toku školovanja radila sam kao saradnik za modnu kuću Gattinoni, a po završetku studija odlazim u London gdje počinjem raditi za Alexandra McQueena. Nakon određenog vremena i stečenog radnog iskustva, odlučila sam se posvetiti vlastitom kreatorskom izražaju i vraćam se u Bosnu i Hercegovinu u želji da prenesem stečeno znanje i radno iskustvo.

Dejtonski Ustav je već davno prevaziđen i potreban je instutucionalni redizajn


Bošnjaci.net: Vi ste se vratili u Bosnu i Hercegovinu... Mislite li da usprkos negativnom trendu napuštanja BiH, ta zemlja ima perspektivu?
Korman:
Bosna i Hercegovina je zemlja koja je bogata u svakom pogledu. Imamo prelijepu zemlju i ljudske, okolišne i druge potencijale, koji nisu iskorišteni. Dejtonski miovni sporazum je uspostavio mir, ali je BiH navukao luđačku košulju i cementirao podjele među etničkim grupama. Konfesije su poistovjetili sa etničkim grupama, a narode sa vladajućim strankama. Ustav je diskriminirajući po sve one koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici jednog od tri konstitutivna naroda. Pri tome su pojmove nacije i naroda, obrnuli. Umjesto da gradimo bh naciju, koja će biti prepoznatljiva u svijetu po svemu onom što nam je zajedničko i čini nas autentičnim, kako bismo privukli pažnju u svjetskim političkim arenama, stekli bolje pozicije, privukli strane investitore, turiste itd; i dalje se insistira na razlikama i njhovom naglašavanju, pa smo svjedoci raznih ratnih retorika i tomu slično. Država mora biti dobar servis građanima, garant mira, stabilnosti i blagostanja, garant prava svakog pojedinca na sopstveni identitet. Očito je već odavno da u BiH imamo jednu zamrznutu situaciju, status quo koji vladajućim oligarhijama odgovara. Dejtonski Ustav je već davno prevaziđen i potreban je instutucionalni redizajn. To znači nation building unutar zemlje i razvoj prisnog prijateljskog odnosa sa državom, s kojom će se svi građani moći poistovjetiti i voljeti je.

Bošnjaci.net: Otkud Aida Korman u politici i u Nezavisnoj bosanskohercegovačkoj listi?
Korman:
Politika me oduvijek zanimala. Tako da sam magistrirala na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, usmjerenje Međunarodni odnosi i diplomatija. Moj završni rad bio je na temu identiteta BiH i mogućnosti brendiranja bh nacije u međunarodnim odnosima. S druge strane, kod nas je jednostavno nemoguće ne baviti se politikom. Ili, ako se vi ne bavite njom, onda se ona bavi vama. Kroz svoj dugogodišnji rad konstantno sam nailazila na prepreke na svim nivoima vlasti. Postala sam svjesna da jedini način da ostvarim svoja prava i prava svih ostalih građana jeste da se politički angažujem. Nakon dugogodišnjeg iskustva i završenog studija iz političkih nauka, angažman u politici mi se činio kao sljedeći logičan korak. U BiH nedostaju mnogi novi zakoni, a postojeće je potrebno mijenjati i usklađivati sa zakonodavstvom EU. Bitno je da se BiH vrati na zapadne civilizacijske tokove, jer tamo i pripadamo. Nismo mi ničija provincija, ni tamni vilajet. Mi smo u Evropi.

Bosnu i Hercegovinu predstavljam i prezentiram širom svijeta


Bošnjaci.net: Hoće li vaša struka trpjeti zbog vašeg političkog angažmana? Svjedoci smo da je tekstilna industrija u Bosni i Hercegovini, danas, na rubu propadanja. Šta se dešava s našom modom i zašto je to tako?
Korman:
Smatram da kroz politički angažman mogu samo doprinijeti razvoju mode i tekstilne industrije. Savršeno mi je poznata problematika svih zaposlenih u ovoj grani privrede. Trenutno je situacija takva, da tekstilni pogoni rade lohn poslove. Dugoročno gledano to nije održivo. Prije ili kasnije morat će se preorijentisati na vlastitu proizvodnju i modne linije uz angažman dizajnera i stručnjaka, te okrenuti ka izvozu. Firme i pogoni u BiH imaju jedinu šansu u izvozu. Koliko god da mi kupovali domaće, domaće se mora naći na stranom tržištu. I tu vidim ulogu države koja smanjuje takse, pojednostavljuje procedure, pa i u izvjesnom protekcionizmu i zaštiti mlade industrije, premijama i subvencijama, ukidanju carinskih barijera itd. takođe, bitno je da cijela teritorija BiH djeluje kao jedinstveno ekonomsko tržište, u skladu sa planovima EU.

Bošnjaci.net: Koja su bila značajnija dostignuća vašeg modnog angažmana?
Korman:
Od 2001. godine do danas, uslijedile su brojne kolekcije kroz koje sam slavila bh. žene, običaje, zanate, tradiciju, historiju i kulturu svih etničkih grupa Bosne i Hercegovine, koje predstavljam i prezentiram širom svijeta. Upravo ovih dana otkazala sam učešće na dugo željenom i očekivanom Milano Fashion Weeku zbog kandidature za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH ispred NBL-a.
Neke od mojih kolekcija su: Dimije 501, Revival of Tradition, Hljeba i igara, Ispod nule, Na bosanski način, Primavera 1426, Bel Ami, Od Kulina bana, Who is Slavic, Sworn Virgin itd. Posebno se izdvajaju kolekcije posvećene bosanskim kraljicama i ženama, Katarini, Jeleni Gruboj, Elizabeti Bosanskoj, Hasanaginici itd. Zbog svog zalaganja za promociju mediteranske kulture i ženskog poduzetništva, dobitnica sam brojnih priznanja i nagrada u BiH i inostranstvu. Osnivač sam i Asocijacije kreativaca unutar koje se okupljaju nezaposleni kreativci i budući obrtnici iz svih dijelova Bosne i Hercegovine kroz projekat Lucky Market. Prvi sam idejni tvorac jedinstvenih uniformi Oružanih snaga BiH.Dati šansu novim idejama i snagama, koji žele dobro BiH i njenim građanima

Bošnjaci.net: Mladi i žene, stručni ljudi u politici?
Korman:
Mladi i žene su najveća ciljna skupina. Mladi su rani usvajači i prvi bi prihvatili promjene, baš kao i žene. Svi su spremniji od političara na iskorake i pomake. Međutim u našem društvu trenutno vlada apatija i ravnodušnost s jedne strane i fanatizam s druge strane. Ravnodušnost karakteriše ono tipično “to ne ulazi u naše stvari i ne ugrožava naš mir”, Potrebno je izaći iz te comfort zone i aktivno i direktno participirati u političkom životu BiH, na javnim debatama o vrijednostima i idealima opšteg dobra, interesima za zajednicu, te o viziji budućnosti zemlje. S druge strane, fanatizam karakteriše fiksacija ubijeđenjem u vlastite ideje da si na pravoj strani razuma, u odbrani “svetih” principa, onda kad nisu ni sveti, nego štetni. Zbog toga građani moraju preuzeti odgovornost i aktivno se angažovati u izgradnji države. A to prije svega znači legitimnim i demokratskim putem izaći u što većem broju 7. oktobra na Opće izbore i birati promjene. Dati šansu novim idejama i snagama, koji žele dobro BiH i njenim građanima. Stati rame uz rame i biti dio tima za promjene. A potom formirati vlast, meritokratsku i tehnokratsku, dati stručnjacima, mladima i ženama šansu da upravljaju jer to zaslužuju.

Bošnjaci.net: Mislite li da se može nešto promjeniti? Zbog čega bi neko na izborima trebao zaokružiti vaše ime?
Korman:
Ja vjerujem u promjene i promjene su nam prijeko potrebne. Zbog toga obećavam svojim biračima da se neću prestati boriti za njihova prava, čak ni onda kada to bude teško ili kada se umorim, jednako vatreno ću se zalagati za jednakopravnije, pravednije, prosperitetnije, bolje i sigurnije sutra za sve nas, u kojem će se poštivati pravo i slobode pojedinaca. A to se može postići jedino primjenom zakona i vladavinom prava. Država mora biti garant prava svih nas.

VRHOstali prilozi:
» ISLAM I ISLAMOFOBIJA
Eset Muračević | 22. June 2024 17:34
» SPOJ KULTURE I PROSVJETE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 21. June 2024 16:48
Ostali prilozi istog autora:
» BRANE
01. May 2024 16:10
» MEVLUD U BANJALUCI
09. October 2023 02:25
» OŽENI SE MIRSO MLAD
05. May 2021 15:52
» MA MOŽE SE I BESPARA
19. April 2021 14:01
» SPRAM OBRAZA!
17. February 2020 01:27
» I JOŠ JEDNOM O ANDRIĆU
03. August 2019 08:52
» NEDELJKO
20. September 2018 21:04
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif