Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Izbori

Kandidat SDA za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine
DŽAFEROVIĆ PREDVODIO DELEGACIJU SDA NA OBILJEŽAVANJU GODIŠNJICE SMRTI SULEJMANA TIHIĆA
Autor: B.net
Objavljeno: 25. September 2018. 14:09:00


Kandidat SDA za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović boravio je danas u posjeti Bosanskom Šamcu, gdje je polaganjem cvijeća i učenjem dova i tevhida u džamiji Azizija obilježena godišnjica smrti drugog predsjednika SDA Sulejmana Tihića.

Džaferović je, predvodeći delegaciju SDA koja je prisustvovala obilježavanju, istaknuo da je rahmetli Sulejman Tihić bio veliki borac za cjelovitu i demokratsku BiH.– U vremenu u kojem je rahmetli Sulejman Tihić bio predsjednik SDA, a naročito u periodu od 2002. do 2006. godine, su izgrađene brojne institucije BiH i provedene najznačajnije reforme od Dejtona do danas. Država je postavljena na tračnice Evropske unije i NATO saveza. Učinio je mnogo na reintegraciji BiH, kako kroz izgradnju državnih institucija, tako i angažmanom u procesu povratka prognanih i raseljenih lica, što će ostati njegovo trajno političko naslijeđe, – kazao je Džaferović.

Reformski procesi koje je rahmetli Sulejman Tihić predvodio, dodao je Džaferović, prekinuti su neusvajanjem Aprilskog paketa ustavnih reformi.– Usko smo sarađivali u tom periodu. On je uložio ogroman angažman kako bi se Aprilski paket usvojio, ali se to, nažalost, nije dogodilo. Time je nanesena velika šteta BiH, – izjavio je Džaferović.

Sulejman Tihić je izabran za predsjednika SDA na Kongresu održanom 2001. godine. Tokom političke karijere obnašao je više funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, a 2002. godine je izabran za člana Predsjedništva BiH. Nakon duge i teške bolesti preminuo je u Sarajevu 25. septembra 2014. godine, a ukopan je 27. septembra u rodnom Bosanskom Šamcu.
Ostali prilozi:
» ZATVORENA BIRALIŠTA U BIH
AA | 07. October 2018 19:37
» U TOKU GLASANJE NA OPĆIM IZBORIMA U BIH
AA | 07. October 2018 12:10
Ostali prilozi istog autora: