Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Komentar dana
NAPAD U AHVAZU
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 23. September 2018. 17:09:51


DR. MUSTAFA CERIĆ: Ono što se danas događa u našem Ummetu mora da zabrine svakog svjesnog i odgovornog muslimana u svijetu, pa tako i nas ovdje u Bosni. Dakako, dužnost je svakog muslimana i muslimanke danas da uči Svevišnjem Allahu dovu da zavađena i iskrvavljena braća na muslimanskom istoku od Iraka pa sve doli do Jemena zaustave samoubojstvo Ummeta.
Jučer (subota, 22. septembar, 2018) je izvršen napad na vojnu paradu povodom iransko-iračkog rata 1980-1988. u jugozapadnom iranskom gradu Ahvazu. Poginulo je 29 osoba i ranjeno 70. Četiri napadača su ubijeni na licu mjesta. Brzo će se saznati ko su napadači i odakle su. Ali, jedno pitanje, koje mene muči ostaje u zraku: kad će prestati krvoploliće na istoku? Alejhisselam je u ime islama pomirio dva zavađena plemena Evs i Hazredža u Medini. Nakon Hadža, najmasovnje manifestacije islamskog bratstva i jedinstva, muslimani su ovih dana obilježili početak nove 1440. hidžretske godina, povod koji ih podsjeća na činjenicu bratimljena različitih ljudi i plemena u ime idje islama! Također, ovih dana su muslimani obilježili 11. muharrem, jevm-i ašura, dan koji kod muslimana budi različita sjećanja i osjećanja: Nuhov spas od poplave, Musaov spas od Faraona, ali i ubojstvo hazreti Husejna, unuka Allahovog Poslanika na Kerbeli.

Svima je jasno da se prošlost ne može ni promjeniti ni potpuno izbrisati, ali se iz prošlosti, tj., iz povijesti, može i treba učiti kako se može i treba danas živjeti za bolje i sretnije sutra. Prohujali narodi su uradili to što su uradili i njima pripada to što su zaradili. Tako isto, mi danas radimo to što radimo i pripada nam samo ono što zaradimo. Nismo odgovorni za ono što su uradili naši preci, već smo odgovorni za ono što mi danas radimo. Da li učimo išta iz naše povijesti? Učimo, dakako, ali bojim se vrlo često na pogrešan način i zato pravimo iste greške, koje su pravili naši preci. No, najgore od svega je to što neki žele da ispravljaju neke greške iz naše prošlosti, koje ne samo da nije moguće ispraviti, već nije ni potrebno, jer sve što je bilo i što će biti podložno je u konačnici samo Allahovoj apsolutnoj volji i Allahovom apsolutnom sudu.

Ono što se danas događa u našem Ummetu mora da zabrine svakog svjesnog i odgovornog muslimana u svijetu, pa tako i nas ovdje u Bosni. Dakako, dužnost je svakog muslimana i muslimanke danas da uči Svevišnjem Allahu dovu da zavađena i iskrvavljena braća na muslimanskom istoku od Iraka pa sve doli do Jemena zaustave samoubojstvo Ummeta. Nema i ne može biti nikakvog opravdanja za međumuslimansko kvoproliće, koje se širi posvuda i posvakoj muslimanskoj zemlji. Nema tu pobjednika, već je cijeli Ummet na gubitku, jer se troši dragocjena prirodna i ljudska energija Ummeta.

Pogledajmo kako se druge nacije mire i ujedinjuju od Koreje do Eritreje a nemaju to što naš Ummet ima - jedinstvenu Allahu knjigu, jedinstvenog Allahovog Poslanika, jedinstvenu Kiblu, jedinstvenu sudbinu... Nema uspjeha našem Ummetu na Ovome, a ni spasa na Drugome svijetu, sve kod se Arapi, Perzijanci i Turci ne okupe oko Božanske ideje islama, kao što su se oko te ideje okupili plemena Evs i Hazredž u Medini. Ima li časnijeg imena od imena "musliman", imena kojim nas je darovao Ibrahim Alejhisselam? Nema i neće ga biti bez obzira koliko neki nastojali da ga zamjene za neka svoja izmišljena mezhebska ili ideološka imena.

Vrijeme je, moj Ummete, da se stavi tačka na bezumlje i vrati zdravom razumu; vrijeme je da čujemo kur'ansku poruku da su muslimani braća; vrijeme je da se okrenemo jedni drugima i pogledamo se u oči s dovom Allahu za oprost ako smo jedni drugima šta krivo učinili; vrijeme je da pokažemo da nas ideja islam spaja a ne razdvaja; vrijeme je da Arapi, Perzijanci i Turci kao braća po vjeri preuzmu odgovornost za sudbinu Ummeta, koji danas pati od krvi, gladi i beznađa; vrijeme je da nas ideja islama prosvjetli kao nekad u Medini, kao nekad u Bagdadu, kao nekad u Reju, kao nekad u Kordobi, kao nekad u Istanbolu; vrijeme je da krv na ulicama muslimanskih gradova i suze na licima muslimanske djece zamjeni osmjeh na licu i sreća u duši; vrijeme je da budemo muslimani!
Amin!Ostali prilozi:
» MANILA: MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O HALAL PROIZVODIMA
Bošnjaci.Net | 28. February 2019 14:43
» NAŠI „PAUNI“ U FOTELJAMA
Mr. Milan Jovičić | 23. February 2019 15:38
» CRNO-ZELENI PELIKAN, SA ZELENIM MASTILOM!
Mr. Milan Jovičić | 19. February 2019 15:29
» KOLORITNA DUGA, NAŠIH ZABLUDA!
Mr. Milan Jovičić | 13. February 2019 14:00
» ODLAZAK GAZIJE BOSNE ZEJDA DUKMENIĆA
Elmedina Muftić | 12. February 2019 14:13
» VRIJEME JE ZA NAŠU ČVRSTU LINIJU DUHOVNE ODBRANE!!!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. February 2019 18:49
» INZKO, ZABRANITE LAŽNU KOMISIJU I ZABRANITE NEGACIJU HOLOKOUSTA I GENOCIDA U SREBRENICI I BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. February 2019 21:48
» POZIV ZA RAZUMNO PONAŠANJE
Mr. Milan Jovičić | 04. February 2019 16:50
» JE LI OSUĐENI RATNI ZLOČINAC MOMČILO KRAJIŠNIK ZLOKOBNI VJESNIK NOVOG GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA/BOSANCIMA?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. February 2019 14:10
» INDIVIDUALNO I KOLEKTIVNO, ZAUSTAVIMO NEGACIJU GENOCIDA NAD BOŠNJAČKIM NARODOM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. January 2019 16:10
» KO JE VELIKI BRAT U SRBA - VUČIĆ ILI DODIK?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. January 2019 02:15
Ostali prilozi istog autora:
» PSIHIČKI GENOCID
13. February 2019 15:48
» PRINCIPI LJUDSKOG BRATSTVA
04. February 2019 20:25