Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

BRAVO, BAKIRE - TAKO TO TREBA!
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 22. September 2018. 13:09:54
DR. MUSTAFA CERIĆ: Da, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je morao znati da dolazi u Bosnu u kojoj je počinjen ratni zločin genocida nad Bošnjacima/Bosancima, genocid koji njegova ruska politika sramno negira i sramno koristi pravo veta u Vijeću Sigurnosti UN-a kako bi spriječila da se zločin genocida osudi. Ako je ruska (Lavrova) politika spremna to učiniti u ime srpske genocidne politike u Bosni na očigled cijeloga svijeta, zašto bi onda bilo čudno što je Lavrov u Banjoj Luci primio orden, gdje su Karadžić i Mladić. On se s njima bjelodano identificirao bez stida i srama. Onako pravo jaranski i pravo srpsko-rusko-pravoslavno bratski? Dakle, Bošnjaci/Bosanci treba da prestanu da se iščuđuju i "zaprepašćuju", već treba da ustanu i djeluju. Bakir je svojim stavom pokazao kako to treba. Kazao je jasno i nedvosmisleno da srpsko-ruska politika treba da shvati da Bošnjaci/Bosanci nisu blečci. Bošnjaci/Bosanci znaju ko su im bili i ko su im sada pravi prijatelji.


Gotovo nezapaženo u bosanskim medijima prošao je odlučan i jasan državnički stav bošnjačkog člana Predsjedništva bosanske države Bakira Izetbegovića u vezi prijedloga kvadrilaterale - sastanka ruskog, srpskog, bosanskog i turskog ministra vanjskih poslova: "Ja sam bio protiv kvadrilaterale - sastanka ruskog, srpskog, bh. i turskog ministra vanjskih poslova. Ja nisam vidio smisao toga jer bi to moglo biti tumačeno na razne načine. Kao neki koordinirani tursko-ruski utjecaj koji nama ne treba. Rusija i Turska su članice PIC-a i kroz to vijeće trebaju da koordiniraju podršku BiH", rekao je Izetbegović.

Bravo, Bakire - tako to treba da bude svima jasno, posebno ruskoj i srpskoj iliti srpsko-ruskoj politici u Bosni da Bosna ima domaćina. Bosna ima svoga Dida, koji umije da čuva njen kućni prag. Bosanski Did zna da se hrsuzu ne može vjerovati, hrsuzu koji ne poštuje jednako sve njene sinove i kćeri, koji ne poštuje njenu slobodu i čast, koji ne poštuje njene žrtve genocida, koji prima orden časti za nečasno-zločinačka djela nad njenim stanovnicima.

Da, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je morao znati da dolazi u Bosnu u kojoj je počinjen ratni zločin genocida nad Bošnjacima/Bosancima, genocid koji njegova ruska politika sramno negira i sramno koristi pravo veta u Vijeću Sigurnosti UN-a kako bi spriječila da se zločin genocida osudi. Ako je ruska (Lavrova) politika spremna to učiniti u ime srpske genocidne politike u Bosni na očigled cijeloga svijeta, zašto bi onda bilo čudno što je Lavrov u Banjoj Luci primio orden, gdje su na spisku ratni zločinci Karadžić i Mladić? On se s njima bjelodano identificirao bez stida i srama. Onako pravo jaranski i pravo srpsko-rusko-pravoslavno bratski.

Dakle, Bošnjaci/Bosanci treba da prestanu da se iščuđuju i "zaprepašćuju", već treba da ustanu i djeluju. Bakir je svojim stavom pokazao kako to treba. Kazao je jasno i nedvosmisleno da srpsko-ruska politika treba da shvati da Bošnjaci/Bosanci nisu blečci. Bošnjaci/Bosanci znaju ko su im bili i ko su im sada pravi prijatelji. To su oni koji poštuju njihovu slobodu i čast, koji poštuju njihovo pravo na državu, koji poštuju njihovo pravo na jezik i kulturu, koji poštuju žrtve genocida, a ne oni koji im se rugaju i primaju orden časti za nečasni zločin nad njima.

No, za Bošnjake/Bosance je u ovom trenutku najbitnije da shvate da je Bosna i sada, kao i nekada, izložena manipulaciji na način da veliki preko bosanskih leđa svode svoje račune negdje drugdje. Bakir je to odlično prepoznao i jasno rekao da to više "neće da može" (NJET). Nema pogodbe oko Bosne sa bilo kim i za bilo čije interese. Bosna ima svoje vlastite interese i svoje vlastite prijatelje, koji ne moraju uvijek biti i prijatelji njenih prijatelja. Jer, Bošnjaci/Bosanci znaju ko su im bili prijatelji kada im je bilo najteže, ali i ko su im prijatelji danas kada se iznova oko Bosne, zapravo oko Bošnjaka/Bosanaca, kolo vodi od Moskve do Beograda i Banja Luke. Sve je opet oko bosanskog jorgana. Svi bi da se tim jorganom pokriju, ali da im noge ne ozebu.

DR. MUSTAFA CERIĆ: Bošnjaci/Bosanci treba da prestanu da se iščuđuju i "zaprepašćuju", već treba da ustanu i djeluju. Bakir je svojim stavom pokazao kako to treba. Kazao je jasno i nedvosmisleno da srpsko-ruska politika treba da shvati da Bošnjaci/Bosanci nisu blečci. Bošnjaci/Bosanci znaju ko su im bili i ko su im sada pravi prijatelji. To su oni koji poštuju njihovu slobodu i čast, koji poštuju njihovo pravo na državu, koji poštuju njihovo pravo na jezik i kulturu, koji poštuju žrtve genocida, a ne oni koji im se rugaja i primaju orden časti za nečasni zločin.

I još nešto Bošnjaci/Bosanci moraju da shvate, a to je da je srpska politika jedinstvena oko Bosne i Bošnjaka. Tu nema ni truna razlike iako se ponekad nekim naivnim Bošnjacima/Bosancima čini da se oni međusobno razlikuju zato što se međusobno svađaju. Ne, oni se uvijek na kraju svi ujedine oko negacije genocida, negacije bosanskog jezika, bosanske državnosti i bosanske suverenosti.

No, mene najviše brine što bosanska politika nije ujedinjena oko ovih bitnih stvari. Brine me što se taj široki i duboki jaz između Bošnjaka/Bosanaca, političara, ne smanjuje, već se kroz ovu kampanju još više produbljuje. To ne vodi nikakvom dobru. Nema tu ni moralnog ni političkog pobjednika. Svi smo gubitnici. Stoga, Lavrova posjeta te jačanje srpsko-ruske zavjere protiv bosanske države, protiv slobode i časti Bošnjaka/Bosanaca mora da ujedini sve bosanske političare na principu, koji je član bosanskog predsjedništva iznio u ime bosanske države, a to je da nema pogodbe oko Bosne, već da svi bosanski patriote treba da se ujedne na putu za EU i NATO. Zato je prevažno ko će doći u predsjedništvo bosanske države u sljedećem mandatu. O tome Bošnjaci/Bosanci moraju imati jasan i čvrst satav. Ne smije doći neko ko ima slabu kičmu pred srpsko-ruskim pritiskom. Bakir je pokazao da je bio nesalomiv. Takav Bošnjak/Bosanac treba da bude i u sljedećem mandatu.

Dakle, Bošnjaci/Bosanci, prestanite se čuditi i "zaprepaštavati", već ustanite i pođite svijetom u objašnjavanju vaše/naše stvari. Ni papa Franjo ne sjedi u Vatikanu da mu sve donesu na tanjiru, već ustaje i hoda po svijetu da objasni svoj stav. Sve instrumente - državne, vjerske i kulturne Bošnjaci/Bosanci moraju upotrijebiti kako bi se zaštitili od opasnosti onih koji ne odustaju od negacije zločina nad našim narodom, a to znači da su oni spremni opet počiniti isti zločin, jer im se prethodni isplatio. Njih neće zaustaviti ni naša zaprepaštenost, ni naše mijenjaje stolica s jednog mmjesta na drugo, ni naše prebacivanje ljudi iz jednog ureda u drugi, već će ih zaustaviti naša budnost, odlučnost, znanje, jasna strategija i vještina da objasnimo svijetu istinu o nama i našoj zemlji, te da istrajemo u traženju pravde za naš narod.


  Dossier: DR. MUSTAFA CERIĆ: BIH IZBORI 2018. - ZDRAV POLITIČKI KONCEPT
» POLITIKA KAO SUDBINA: NA IZBORIMA POTVRDIMO DA SMO KIČMA BOSANSKE DRŽAVE I BOSANSKOG DRUŠTVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05.10.2018 14:50
» POLITIKA KAO DRŽAVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02.10.2018 21:09
» POLITIKA KAO NACIJA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01.10.2018 19:53
» MUSLIMANI U BOSNI - META ZA NOVI GENOCID!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 27.09.2018 17:02
» SABUR
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26.09.2018 21:17
» ISTINA - PRAVDA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23.09.2018 17:55
» BRAVO, BAKIRE - TAKO TO TREBA!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22.09.2018 13:21
» GLADAN STOMAK I GLADNA DUŠA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 20.09.2018 16:30
» BIH - IZBORI 2018.
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17.09.2018 13:18

Ostali prilozi:
» MANILA: MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O HALAL PROIZVODIMA
Bošnjaci.Net | 28. February 2019 14:43
» NAŠI „PAUNI“ U FOTELJAMA
Mr. Milan Jovičić | 23. February 2019 15:38
» CRNO-ZELENI PELIKAN, SA ZELENIM MASTILOM!
Mr. Milan Jovičić | 19. February 2019 15:29
» KOLORITNA DUGA, NAŠIH ZABLUDA!
Mr. Milan Jovičić | 13. February 2019 14:00
» ODLAZAK GAZIJE BOSNE ZEJDA DUKMENIĆA
Elmedina Muftić | 12. February 2019 14:13
» VRIJEME JE ZA NAŠU ČVRSTU LINIJU DUHOVNE ODBRANE!!!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. February 2019 18:49
» INZKO, ZABRANITE LAŽNU KOMISIJU I ZABRANITE NEGACIJU HOLOKOUSTA I GENOCIDA U SREBRENICI I BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. February 2019 21:48
» POZIV ZA RAZUMNO PONAŠANJE
Mr. Milan Jovičić | 04. February 2019 16:50
» JE LI OSUĐENI RATNI ZLOČINAC MOMČILO KRAJIŠNIK ZLOKOBNI VJESNIK NOVOG GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA/BOSANCIMA?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. February 2019 14:10
» INDIVIDUALNO I KOLEKTIVNO, ZAUSTAVIMO NEGACIJU GENOCIDA NAD BOŠNJAČKIM NARODOM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. January 2019 16:10
» KO JE VELIKI BRAT U SRBA - VUČIĆ ILI DODIK?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. January 2019 02:15
Ostali prilozi istog autora:
» PSIHIČKI GENOCID
13. February 2019 15:48
» PRINCIPI LJUDSKOG BRATSTVA
04. February 2019 20:25