Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Izbori

PEĆANAC: RUSIJA VRLO FLAGRANTNO SE MIJEŠA U IZBORNI PROCES BIH
Autor: B.net
Objavljeno: 21. September 2018. 14:09:12


Povodom posjete ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova BiH, Nermin Pećanac kandidat za Predstavnički Dom Parlamenta Federacije BiH ispred Nezavisne Bosanskohercegovačke Liste daje sljedeće saopštenje za javnost.

Posjeta ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova Bosni i Hercegovini u jeku predizboirne kjampanje predstavlja vrlo flagrantno mješanje u naš izborni proces, dok su poruke koje je gospdin Lavrov prenio medijima u BiH još alarmantnije.

Pored uobičajene diplomatske retorike u kojoj Rusija naravno poštuje Dejtosnki mirovni sporazum, cjelovitost, teritorijalni integritet i suverenitet BiH, gospodin Lavrov je dodao i to kako niko ne treba da misli da može samosalno da diriguje procesima na Balkanu, dok će drugim vanjskim igračima biti zabranjen pristup mješanja u te procese. To je vrlo jasna poruka SAD-u, NATO-u i međunarodnoj zajednici da Rusija neće sjediti skrštenih ruku dok se njihov uticaj bude širio u regonu Blakana.

Ova poruka je jasan pokazatelj da će se velike sile nastaviti konfrontirati u vezi širenja svog interesa i uticaja u svijetu, što u Bosni i Hercegovini može imati nesagledive posljedice, s obzirom na separatističke aspiracije aktuelane vlasti u manjem BiH entitetu. Umjesto da se okrećemo ekonomskom razvoju i poboljšanju ekonomskih i socijalnih uvjeta življenja u BiH kako bi zaustavili odlazak mladih, političke stranke koje svoje programe grade na nacionalizmu sada će dobiti vjetar u leđa od „vanjskih igrača“ da sa većim entuzijazom nastave sa podizanjem međunacionalnih tenzija.

Stoga pozivam birače da ne nasjedaju na slaktoriječivost ovih „nazovi“ prijatelja Bosne i Hercegovine koji u jeku predizborne kampanje dolaze kako bi podržali političare iz jednog BiH entiteta. Nacionalizam i separatizam nisu odgovor na trenutno tešku ekonomsku i socijalnu situaciju u BiH, odgovor je izbor odgovorne i socijalno osjetljive vlasti.

Poštovani birači, na predstojećim općim izborima, izaberite one kandidate koji vam nude konkretne programe i izmjene zakona umjesto onih koji vam decenijama prodaju maglu uz kako vidimo i konkretnu podršku iz vana. Jedino takvi ljudi mogu raditi u vaše ime i za vaš račun, napisao je u saopćenju Nermin Pećanac, kandidat za Predstavnički Dom Parlamenta Federacije BiH.Ostali prilozi:
» ZATVORENA BIRALIŠTA U BIH
AA | 07. October 2018 19:37
» U TOKU GLASANJE NA OPĆIM IZBORIMA U BIH
AA | 07. October 2018 12:10
Ostali prilozi istog autora: