Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

NEODGOVORNE POLITIKE TREBAJU DOŽIVJETI PORAZ NA OKTOBARSKIM IZBORIMA
Autor: Džebrail Bajramović
Objavljeno: 15. September 2018. 04:09:10

DŽEBRAIL BAJRAMOVIĆ: Građani trebaju prepoznati nepoštovanje standarda moderne političke prakse i eliminisati kandidate koji nisu spremni da ih usvoje i poštuju – jer kroz njih su izraženi principi i načela respekta prema biračima, institucijama, društvu i državi. Izbori su prilika i da birači iskažu svoj odgovoran odnos prema državi u kojoj žive i svojoj domovini – a to im je i dužnost u odnosu na situaciju u kojoj se nalazimo i izraz brige prema narednim generacijama – jer opća odgovornost prema državi kreće od izbornog procesa i birača.


I) Neprimjerena izborna kampanja nosilaca vlasti
Odbijanje tri kandidata za člana Predsjedništva BiH – ispred SBB-a, SDA-a i SDP-a - da učestvuju u dijaloškoj emisiji na televiziji N1 jasno pokazuje njihov odnos prema javnosti te bi glasači trebali da kazne komformističko ponašanje jer će se taj odnos sigurno odraziti na spremnost za preuzimanje odgovornosti u okviru nadležnosti funkcije za koju se kandiduju.

Posebno je naivna reakcija iz tabora SDA koja se pred javnosti pravda bijeg svog kandidata od javne dabate bijegom kandidata iz SBB-a i SDP-a, što je uobičajeno bacanje dimnih zavjese u medijski prostor kada shvati da je njihov neodgovoran odnos prema javnosti evidentan. Prebacivanjem fokusa sa suštine pitanja – a to je neosporno: nepojavljivanje njihovog kandidata u dijaloškoj emisiji – SDA permanentno nastoji da promijeni kontekst koji otkriva suštinu njihove neodgovorne političke prakse i nanosi štetu, kako njihovom kandidatu za člana Predsjedništva BiH, a time i stranci općenito. Došlo je vrijeme da se neodgovorni političari kazne zbog nepoštivanja standarda moderne političke prakse, a na čemu će se očitovati građanska svijest koja treba da je sofisticirani filter koji će eliminisati neproduktivne politike.

Očito je da se predstavnici vladajućih stranaka plaše javnog sučeljavanja sa protukandidatima i da su im draži nastupi na stranačkim skupovima, a što govori da su primarno posvećeni sebi i svojim interesima dok marginaliziraju odgovornost prema javnosti. Kreiranje vještačkih senzacionalizama i svođenje općih pitanja na personalnu ravan je zamagljivanje suštine problema što jasno ukazuje na podcjenjivački i arogantan odnos prema javnosti i biračima. Građani trebaju prepoznati nepoštovanje standarda moderne političke prakse i eliminisati kandidate koji nisu spremni da ih usvoje i poštuju – jer kroz njih su izraženi principi i načela respekta prema biračima, institucijama, društvu i državi. Izbori su prilika i da birači iskažu svoj odgovoran odnos prema državi u kojoj žive i svojoj domovini – a to im je i dužnost u odnosu na situaciju u kojoj se nalazimo i izraz brige prema narednim generacijama – jer opća odgovornost prema državi kreće od izbornog procesa i birača. Sigurno da birači svojim postupcima mogu značajno uticati na ponašanje izabranih predstavnika u strukturama vlasti – jer je lakše i primjerenije mijenjati neodgovorne politike na izborima nego na ulici izlaziti u neizvjesne društvene procese, a što je sigurno sa neodgovornim političarima.

Amer Jerlagić, predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu, bio je među tri kandidata koja su uzela učešće u javnoj debati i prezentujući ciljeve za koje će se zalagati ukoliko dobije povjerenje građana na funkciju člana Predsjedništva BiH ispred bošnjačkog naroda. Između ostalog, gospodin Jerlagić je predstavio sveobuhvatnu izbornu platformu „PROBOJ“ – koja je štampana u pismenoj formi - a što treba da je osnovni parametar za izbornu kampanju političkih stranaka, te na osnovu čega bi se mogla sagledati efikasnost stranaka koje dobiju povjerenja na izborima.Svakako da birači prije svega treba da pamte kome su i na osnovu čega dali povjerenje da ih predstavljaju u strukturama vlasti – jer to je posao političara, a ne da se nakon ovjere mandata otuđe od naroda koji ih je birao i isključivo slijede direktive iz stranačkih centrala zanemarujući interese građana i opće interese društva. Neiskrene političke stranke izbjegavaju da u pismenoj formi ponude biračima svoju izbornu platformu gdje treba da navedu šta će konkretno raditi ako budu izabrani i tako zamagljuju svoju ulogu i odgovornost u kreiranju društvenog ambijenta – jer kada bez programa na koji su se obavezali dobiju povjerenje i mandate, naravno da ne osjećaju nikakvu obavezu prema onima koji su ih izabrali. Birači moraju promjeniti praksu da daju povjerenje strankama koje nemaju izborne platforme/programe na koje su se obavezali – i koje su spremne da na kraju mandata podnesu račun svojim biračima šta su realizovali od svojih obećanja. Građani samo racionalnim odnosom prema izbornom procesu – U CJELINI – a koji nije samo čin glasanje već i traženje odgovornosti od onih kojima je povjerenje ukazano – mogu biti akteri i kreatori odnosa u svojoj domovini, inače će i dalje ostati samo OBJEKAT MANIPULACIJE neodgovornih politika, a koje su nas prikovali za samo dno regionalnih, evropskih i svjetskih država.

II) Veća ulaganja u sport
Uspjeh bh. sportista na međunarodnoj sceni znatno je teže ostvariti u odnosu na njihove kolege iz drugih država jer ih institucije njihovih društva apsolutno pomažu u svim raspoloživim kapacitetima, a što u Bosne i Hercegovine nije slučaj. Naši vrhunski sportisti uglavnom nemaju adekvatnu podršku nadležnih institucija, a pojedini sportski savezi i takmičarske ekipe nalaze se u nezavidnim situacijama i rade u veoma lošim uslovima, a često bez ikakve značajnije podrške društvene zajednice – od lokalnog do državnog nivoa.

Međutim, kada, faktički iz ničega i bez potpore države naši sportisti ostvare značajne uspjehe, a što se često događa, političari ih primaju u posjetu da bi sprali nečistu savjest i da bi poslali u javnost lažnu sliku da su blagovremeno i adekvatno pomagali sportiste i svojom podrškom im omogućili uspjeh. To uglavnom nije slučaj i neodgovorni političari se uglavnom slikaju sa šampionima i osvajačima medalja a ne sa ekipama koje, nakon konkretne pomoći, ispraćaju na međunarodna takmičenja.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu želi promjeniti tu licemjernu praksu odnosa prema našim sportskim kolektivima i vrhunskim sportistima te promovisati redovne obilaske nadležnih institucija i upoznavanje sa njihovom potrebama – a da se osudi praksa pranja nečiste savjesti fotografisanjem i djeljenjem milostinje uspješnim pojedincima i kolektivima koji su ponos države.

Evidentno je da naše sportske saveze ciklično potresaju teška previranja što se direktno odražava na uspjeh naših reprezentacija, prije svega, u fudbalu, košarci i rukometu – a u čemu Bosna i Hercegovina nije nikada oskudjevala sa talentima i koji su redovno žrtve nepostojanja sistema koji bi trebao da im omogući napredak i afirmaciju.

To je rak rana cjelokupnog bh. društva jer su na ključnim mjestima instalirani nestručni i podobni a ne dokazani profesionalci i stvarni poznavaoci profesionalne materije. Dakle, političke stranke koje su utemeljene na nepotizmu i koje tolerišu korupciju u svojim redovima treba da budu poraženi na predstojećim izborima da bi Bosna i Hercegovina dobila šansu jer aktuelne politike odavno su nas lišile prosperitetne budućnosti, zbog čega nam državu svakodnevno napuštaju pošteni građani – uglavnom mladi, školovani i stručni. Birači u oktobru imaju priliku da na legalan način kazne neodgovorne političare koji sigurno, ako se ne uklone sa pozicija vlasi, neće ništa učiniti da se zaustave negativni trendovi koji Bosnu i Hercegovinu drže na demokratskom dnu regiona, Evrope i svijeta.
Ostali prilozi:
» ODGOJ I OBRAZOVANJE
Aziz Hurem | 14. December 2018 15:43
» NIJE SRAMNO PASTI, SRAMOTA JE NE DIĆI SE
Avdo Metjahić | 13. December 2018 18:37
» OD KOMŠIJSKE MILOŠTE DO MITA I KORUPCIJE
Zijad Bećirević | 13. December 2018 17:03
» POMENULO SE...
Fatih Hadžić | 11. December 2018 00:57
» OSLOBAĐANJE BOSNE OD DUHOVNOG KOLONIJALIZMA
Akademik dr. Ferid Muhić | 10. December 2018 21:18
» DEROGIRANJE DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE
Armin Čusto, dipl.iur. | 10. December 2018 20:18
» ZAR I TI PROFESORE, ŠAĆIR-BEŽE
Mr. Milan Jovičić | 10. December 2018 19:19
» MIJATOVIĆ JE ODGAJAN NA IDEOLOGIJI OCA NACIJE DOBRICE ĆOSIĆA
Elmedina Muftić | 10. December 2018 03:11
» NE SMIJEMO DOZVOLITI DA SE GAZI ČAST BOSANSKIH GENERALA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. December 2018 13:08
» PADAJU SRPSKE OPTUŽBE PROTIV BOSANSKIH SINOVA, HEROJA I VITEZOVA
Mirsad Mahmutović | 06. December 2018 03:20
» APSOLUTNO SUPROTNO MIŠLJENJE
Ajša Čišija | 06. December 2018 02:16
» OPREZ - NJEMAČKI CERTIFIKATI U SANDŽAKU SU VEĆINOM FALSIFIKATI
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 05. December 2018 20:54
» RAĐA SE NOVO JUTRO, BOSNO I HERCEGOVINO
Ibrahim Osmanbašić | 05. December 2018 16:43
» ZAKONSKI SUKOB INTERESA
Hakija Đozić | 02. December 2018 23:27
» NOVO RUKOVODSTVO SVJETSKE UNIJE ISLAMSKIH UČENJAKA
Dr. Ali Mohiuddin Al-QurraDaghi | 02. December 2018 15:17
» GOSPODINE HARADINAJ, IZUZMITE BOSNU IZ STOPOSTOTNE TAKSE!!!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. December 2018 13:13
» ČAVKARICA, SEDAMDESET SEDAM GODINA ČEKANA POEMA
Said Šteta | 02. December 2018 12:57
» DIJASPORA U KOLIMATORU
Nedžad Ćeman | 02. December 2018 12:37
» KAKO SE DESIO POKUŠAJ CIJEPANJA DŽEMATA GRADAC
Kemal Toković | 30. November 2018 15:17
Ostali prilozi istog autora:
» POSTIZBORNE DILEME
11. November 2018 16:17
» POLITIČKI UDAR
04. November 2018 00:04
» MEDIJSKE IGRE BEZ GRANICA
02. February 2018 20:38
» BOŠNJACI I MEDIJI
11. October 2017 02:00
» BOŠNJAČKO PITANJE (II DIO)
14. August 2017 01:40
» BOŠNJAČKO PITANJE (I DIO)
17. July 2017 03:57
» BOŠNJAČKE INSTITUCIJE
23. May 2017 21:04
» BOŠNJACI I VLAST (II DIO)
08. May 2017 21:29