Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Ode Aco sa Kosova ravnog
VUČIĆ: NEKO ĆE NEKADA U BUDUĆNOSTI MORATI DA POSTIGNE KOMPROMIS SA ALBANCIMA
Autor: AA
Objavljeno: 09. September 2018. 15:09:15


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Kosovskoj Mitrovici da će neko nekada u budućnosti morati da postigne kompromis sa Albancima, istakavši da rješenje pitanja Kosova nije ni na vidiku, ali da se nada da će ga u narednih 10 ili 20 godina biti, javlja Anadolu Agency (AA).

"Moja i naša ideja za sutra i za budućnost Srbije i Srba je da sačuvamo naš narod, da čuvamo zemlju, naše institucije i da sačuvamo mir, pokušamo da uspostavljamo mostove povjerenja, da težimo dogovoru čak i kada smatramo da je to nemoguće. Hoću da verujem da poslije vjekova ratovanja, možemo da imamo vjekove saradnje. Moramo i moraćemo da živimo zajedno", poručio je na centralnom trgu u Kosovskoj Mitrovici.

Vučić je rekao da nema nikakvog nacrta rješenja u Briselu, niti su blizu rješenja, ali da o tome mora da se razgovara.

"Na Kosovo sam došao da kažem da će neko u budućnosti morati da postigne neki kompromis sa Albancima... Rješenje nije na vidiku, ali se nadam da ga u narednih 10 ili 20 godina bude", dodao je, ponovivši da je kompromis kad svako dobije po nešto, a niko ne dobije sve.

On je naveo i da je notorna laž da je dogovorio da do kraja godine preda Kosovo i da jedino želi da izbori veća prava za Srbe na Kosovu.

"To je notorna laž i da nikome od nas ne pada na pamet da u takvom poslu učestvujemo. Jedino što želimo je da za vas izborimo veća prava", rekao je Vučić.

Kako je naveo, priče da ćemo nekada da im vratimo milo za drago su bajke za malu djecu, baš kao i albanske priče da će Srbi sami nestati.

"Neće biti ni lakih ni jednostavnih rješenja", poručio je predsjednik.

On je okupljenim građanima rekao da je došao da "saopšti istinu oči u oči, licem u lice".

"Obaveza je moja da kažem da ćemo, dragi prijatelji, i u dobru i u zlu uvijek biti uz vas, uz srpski narod na Kosovu i Metohiji", kazao je.

Kako je naveo, želi da vidi "kako djelima možemo da stvorimo bolje sutra, prije svega za vas, Srbe na Kosovu i Metohiji", ali da neće dozvoliti da bilo ko ponižava ili prijeti Srbima na Kosovu.

Prema njegovim riječima, za bolje sutra potrebno je očuvanje kulture, jezika.

Predsjednik Srbije je predstavio i investicioni plan za svih 10 srpskih opština, najavivši da će ulagati u bolnice, vodovode, puteve i sve drugo što je potrebno za srpski narod.

On je naveo da sve to priča kako bi Srbi na Kosovu imali škole, kuće i život, posao i bezbjednost "u svojoj zemlji".

Prema njegovim riječima, Srbi su ginuli za Knin, za Sarajevo, za Prištinu, a sada je tamo manje Srba nego što ih je ikada bilo.

"Nema nas tamo ne zato što su drugi bili jači i pametniji, već zato što nismo shvatili da nismo sami u svijetu i da se bez svijeta ne može", poručio je Vučić.

Vučić se izvinio Srbima iz Metohije, koji nisu mogli da dođu na ovaj skup, jer su "neki drugi ljudi pucali iz svog oružja sa namjerom da još jednom uplaše Srbe koji žive na svojim ognjištima".

Predsjednik Srbije poručio je mještanima sela Banje da će sljedeći put doći u to selo, zahvalivši im na njihovoj ljubavi prema Srbiji.

On je rekao i da ne očekuje da će blokiranje puteva ka selu Banje naići na jednodušnu osudu onih koji su učestvovali u stvaranju kosovske države.

"Opet ćemo mi biti krivi što nismo imali dovoljno vode da vatre ugasimo", naveo je.

Ovim obraćanjem završena je dvodnevna posjeta Vučića Kosovu. On danas nije uspio da posjeti selo Banje kod Drenice na Kosovu zbog blokada veterana Oslobodilačke vojske Kosova i građana Skenderaja (Srbica), jer ga je zaustavila kosovska policija. On se mještanima Banja obratio telefonom.Ostali prilozi:
» DR. CERIĆ: OVU NAGRADU POSVEĆUJEM SVOJOJ ZEMLJI BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. June 2019 16:01
» U BOSNI NISU SVI PRIMITIVNI I NEKULTURNI KAO DODIK
Bošnjaci.Net | 13. June 2019 14:09
Ostali prilozi istog autora: