Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS u Tesliću
GENOCID U SREBRENICI JE JEDAN OD NAJVEĆIH ZLOČINA U SVJETSKOJ HISTORIJI, STAV NSRS NIŠTA NE ZNAČI
Autor: B.net
Objavljeno: 14. August 2018. 16:08:48


U Domu kulture Stjenjak u Tesliću, sinoć je u organizaciji OO SDA Teslić, održana tribina o aktuelnoj političkoj situaciji, na kojoj je govorio Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS.

On je naglasio da je Milorad Dodik već odavno prestao biti važan i relevantan politički faktor u Bosni i Hercegovini. Međutim, istakao je da njegove separatističke prijetnje i kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma treba shvatiti ozbiljno zbog stanja u kojem se on nalazi, ali i mehanizama koje ima na raspolaganju i slijepih poslušnika u tom sistemu.

- Bosna i Hercegovina nije bivša Jugoslavija kako to poredi Dodik i poziva na razlaz. Dodik mora da zna da nema razlaza i nema podjele ove zemlje i što to prije shvati, to je bolje za sve nas. Zbog toga, ovaj se entitet mora prilagoditi u svakom pogledu životu i potrebama svih njegovih građana, kako i nalažu evropske vrijednosti, i to se treba učiniti što prije. Ovaj entitet nije vlasništvo samo srpskog naroda ili samo režima Milorada Dodika, već svih njegovih građana, poručio je Salkić.Prema njegovim riječima, rasprava u Narodnoj skupštini RS o izvještaju Komisije za Srebrenicu je kontraproduktivna i pokušaj je revizije istine i historije.

- Nikakva revizija ovog izvještaja neće promijeniti sudski dokazane činjenice o ovom, ali i drugim slučajevima teških zločina i etničkog čišćenja na teritoriji ovog entiteta. Vječno će u historiji ostati zapisane činjenice da je sudski dokazan i presuđen genocid, koji je počinjen nad Bošnjacima u „zaštićenoj zoni“ UN Srebrenica, ali i na nekim drugim dijelovima. Genocid u Srebrenici i Podrinju je jedan od najtežih zločina u svjetskoj historiji i to cijeli svije zna. Zauvijek će ostati zapisano u historiji da je vojno i političko rukovodstvo bosanskih Srba osuđeno za genocid i udruženi zločinački poduhvat u Bosni i Hercegovini. Ovdje postoje neoborive sudske presude i za njih ništa ne znači stav NSRS, koja je upravo tim presuđenim ratnim zločincima dodijelila najveća entitetska priznanja i jasno se odredila na čijoj je strani. To je žalosno i neprihvatljivo. Zbog nas i zbog ostatka svijeta čije hiljade građana dolazi u Podrinje i sa golemim bolom poginje glavu pred hiljadama potočarskih nišana, ali i zbog budućih generacija čiji predstavnici u ovom entitetu, ali i susjednoj Srbiji šire neistinu i laži o najvećem zločinu u Evropi nakon 2. svjetskog rata, kazao je Salkić.
Ostali prilozi:
» DR. CERIĆ: OVU NAGRADU POSVEĆUJEM SVOJOJ ZEMLJI BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. June 2019 16:01
» U BOSNI NISU SVI PRIMITIVNI I NEKULTURNI KAO DODIK
Bošnjaci.Net | 13. June 2019 14:09
Ostali prilozi istog autora: