Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

VLLASI PORUČIO DODIKU: ETNIČKA RAZGRANIČENJA SU NEMOGUĆA MISIJA U EVROPI
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 13. August 2018. 21:08:33


Politički analitičar i nekadašnji visoki jugoslavenski funkcioner s Kosova Azem Vllasi komentarisao je za Vijesti.ba stav predsjednika RS Milorada Dodika kako bi četiri općine sa sjevera Kosova trebalo da se reintegrišu u teritorijalni sastav Srbije.

"U vezi Kosova, ovih dana se opet javno oglašavaju uglavnom oni koji ne znaju ništa o civilizacijskim, demokratskim rješenjima za državna, međudržavna i etnička odnosno međuetnička pitanja. Njihovo jedino znanje svodi se na podjele odnosno 'razgraničenja' po etničkoj osnovi. Dakle, na teze i platforme sa kojih su počeli ratovi i ogromna stradanja ljudi u procesu raspada bivše Jugoslavije", ističe Vllasi.

On naglašava da posljedice takve sulude politike osjećamo i danas, ali "etničkih razgraničenja" nema, jer je to u današnjem svijetu, posebno u Evropi, nemoguća misija.

"Vidjeli smo to najviše u Bosni, pa u Hrvatskoj i na kraju na Kosovu. Sljedbenici te ideje izrasli su u vrijeme vlasti Slobodana Miloševića, te i danas dominiraju na srpskoj političkoj sceni", navodi on.

Ako predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zagovara razgraničenje između Srba i Albanaca, zašto bi Milorad Dodik drugačije razmišljao.

"On takvu politiku promovira u Bosni. Na Kosovu, onaj ko zagovara pripojenje Srbiji četiri općine sa sjevera, Srbima sa ostalih dijelova Kosova poručuje da napuste svoje domove pa da se presele tamo da bi bili u Srbiji", napominje Vllasi.

On kaže da od ukupnog broja Srba na Kosovu, njih 40 posto živi u te četiri općine na sjeveru, a 60 posto u drugim dijelovima.

"Kada bi mi Albanci zagovarali ovo što je Dodik rekao, optužili bi nas da pripremamo masovni progon Srba sa Kosova. Alarmirali bi svjetske faktore. Ko na balkanskim i evropskim prostorima zagovara etnička, a time i teritorijalna razgranicenja, taj zagovara nove ratove i stradanja", upozorava Vllasi.

Kako ističe, Kosovo je sedma država nastala od bivše Jugoslavije i time je završeno pitanje granica na ovim prostorima.

"Naša jedina obaveza na Kosovu je da svim građanima, dakle i Srbima, osiguramo punu građansku i etničku ravnopravnost, miran i siguran život bez diskriminacije. To i činimo, a to isto tražimo od države Srbije za Albance na njezinom jugu kojih ima koliko i Srba na Kosovu", kaže Vllasi.Ostali prilozi:
» SPP OSUĐUJE NAPAD NA VIJEĆNIKE BNV
B.net | 26. June 2019 18:53
» VOGOŠĆA OBILJEŽILA SVOJ DAN
Eset Muračević | 25. June 2019 19:50
» NASTAVLJAMO POMAGATI DJECI
NAP | 22. June 2019 14:42
Ostali prilozi istog autora: