Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

BILT: PROMJENA GRANICA NA BALKANU – RECEPT ZA NESTABILNOST
Autor: Tanjug
Objavljeno: 11. August 2018. 13:08:44


Sve dok nema normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, neriješeno kosovsko pitanje će ograničavati potencijale obje strane i stabilnost u regionu, ocijenio je bivši švedski premijer Karl Bilt i istakao da se „zato ideja o novoj podijeli teritorije ponovo pojavila”.

„Diskretno, srpski i albanski politički lideri istražuju mogućnost da pomire svoje razlike razmjenom teritorija”, naveo on u tekstu za „Washington post”, dodajući da ta ideja nije nova i da cirkuliše već godinama u Beogradu, ali da je nedavno privukla pažnju i vodećih albanskih krugova.

Tu može postojati više verzija. Kosovo bi moglo da ustupi područje sjeverno od Ibra, naseljeno uglavnom Srbima, i stekne diplomatske pluseve, a moguće i dobije dominantno albanskim stanovništvom naseljene lokacije na jugu Srbije. Srpski predsjednik Aleksandar Vučić je razmišljao u tom pravcu, a i albanski premijer Edi Rama djeluje prijemčiv, kako mi je rekao tokom razgovora”, kaže Bilt.

On, međutim, smatra da, iako se diskurs polako kreće ka novim podjelama u regionu, to je „recept za geopolitičku nestabilnost”, pošto je Balkan „ionako suviše balkanizovan”.

Prema njegovim riječima, podjela Kosova bi ponovo otvorila debatu o budućnosti Bosne, a tu je i još teže i opasnije pitanje Makedonije, u kojoj Albanci čine značajan dio stanovništva.

Bilt kaže da ima i onih u Briselu i Washingtonu koji bi mogli reći da, ako se lideri u regionu slože oko razmjene teritorija između Srbije i Kosova, zašto bismo mi imali neke primjedbe.

On, međutim, ocjenjuje da takav pristup može izazvati nevolje u budućnosti.

„Nesumnjivo, kompromis se mora naći između Beograda i Prištine, kako bi se unaprijedile evropske i atlantske integracije obje zemlje. To može da uključi i veći stepen decentralizacije za srpske djelove Kosova, i može značiti prijem Kosova u UN”, naveo je on.

Prema njegovim riječima, to je opasno, a Washington i Brisel moraju da se osvijeste pred tim rizicima.

„Postepena integracija Srbije i Albanije u EU i NATO, sve na bazi postojećih granica i ograničenja, jedini je put ka trajnoj stabilnosti u regionu. Igranje sa granicama i podjele na Balkanu bilo je opasno ranih 1990-ih i ostalo je takvo i sada”, ocjenjuje Bilt.Ostali prilozi:
» ŽENE U CRNOM: PAMTIMO ZLOČIN U SJEVERINU
RFE | 23. October 2020 15:10
» DANAS DŽENAZA ISMETU KASUMAGIĆU
AA | 23. October 2020 14:41
» PSIHO SOCIJALNA POMOĆ U VRIJEME COVID-A 19
Eset Muračević | 21. October 2020 14:02
» OBILJEŽENA 28. GODIŠNJICA BITKE ZA FOČANSKU
Eset Muračević | 19. October 2020 17:35
Ostali prilozi istog autora:
» POZIV NA UJEDINJENJE SA ALBANIJOM
06. September 2012 20:36