Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Porodice pristižu u Potočare:
DANAS POSLJEDNJI ISPRAĆAJ 35 ŽRTAVA SREBRENIČKOG GENOCIDA, MEĐU ŽRTVAMA ČETIRI MALOLJETNIKA
Autor: AA
Objavljeno: 11. July 2018. 10:07:05


U Srebrenicu je jutros do 09.00 sati pristiglo 177 autobusa i 2.306 automobila s građanima koji će prisustvovati današnjoj komemoraciji žrtvama genocida, rečeno je Feni u Štabu akcije „Srebrenica 2018“.
Zasad sve protiče mirno i u skladu s planom obezbjeđenja današnjeg skupa.
Štab akcije „Srebrenica 2018“, koji rukovodi obezbjeđenjem komemorativnog skupa u Potočarima, zasjeda od ranih jutarnjih sati.
Osim nadležnih iz policije RS-a, u Štabu su prisutni i predstvanici drugih sigurnosnih agencija, kao i međunarodnih organizacija.
MUP RS je nosilac aktivnosti osiguranja današnjeg komemorativnog skupa u Srebrenici, a sve policijske strukture koje su također angažovane na tom poslu imaju dobru saradnju s ciljem da sve protekne bez incidenata, javlja FENA.
Porodice, komšije i prijatelji pristižu u komplekst Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari gdje će danas biti klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop 35 žrtava srebreničkog genocida, javlja Anadolu Agency (AA).

Od ranih jutarnjih sati pristižu porodice žrtava koje su više od dvije decenije čekale ukop posmrtnih ostataka očeva, sinova, braće...

U mezarju Memorijalnog centra, gdje su sinoć izneseni tabuti srebreničkih žrtava, porodice se opraštaju od najmilijih.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je Vesid (Hasan) Ibrić, rođen 1979. godine. U vrijeme ubistva imao je 16 godina. Pored njega još tri maloljetnika bit će ukopana na ovogodišnjoj dženazi. Najstarija žrtva koja će biti ukopana ove godine je Šahin (Šaban) Halilović, rođen 1924. godine. U vrijeme ubistva imao je 71 godinu.Bit će ukopana i jedna žena, a radi se o Remziji (Salih) Dudić, koja je u vrijeme ubistva imala 20 godina. Rođena je 1975. godine. Ubijena je u koloni koja je otišla preko šume tražeći put do slobodne teritorije BiH, te će biti ukopana zajedno sa svojim mužem Nijazijom, koji je bio dvije godine stariji od nje.

U Podrinje identifikacionom centru u Tuzli nalazi se skoro 170 identificiranih žrtava, ali uglavnom zbog nekompletnosti posmrtnih ostataka porodice se još nisu odlučile za ukop. Među njima su 43 osobe zvanično identificirane i DNK analizom i od strane porodica, a ostali samo na temelju DNK analize.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari do sada je smiraj pronašlo 6.575 žrtava genocida, a traga se za još oko 1.800.Ostali prilozi:
» SVJETSKI ŠAMAR NEGATORIMA GENOCIDA U SREBRENICI
Vijesti.ba | 13. July 2019 11:17
Ostali prilozi istog autora: