Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

Odlična analiza urednika na BH Radiju 1
SVI ČOVIĆEVI IZBORNI IZAZOVI
Autor: Amir Sužanj, BHR1
Objavljeno: 06. June 2018. 19:06:16

Dragan Čović se odjednom našao u poziciji da više ne razmišlja o Željku Komšiću. Ulaskom u igru kandidatkinje HDZ-a 1990 Diane Zelenike suočio se s mnogo većim izazovom od Komšića.


AMIR SUŽANJ, BHR 1: Diana Zelenika ni slučajno nije jedan od od onih bezobličnih kandidata, koje stranke guraju u izbornu trku radi reda. Iza sebe ima dosta dug politički staž, a u posljednje vrijeme istakla se žestokim i, mora se reći, prilično inteligentnim, argumentovanim kritikama na rad Dragana Čovića i na politiku HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora. To bi joj moglo donijeti određen broj glasova Bošnjaka, pa i Srba u Federaciji, ali Čović u tom slučaju ne bi imao argument, kao u slučaju Komšića, da tvrdi kako ona nije legitiman predstavnik hrvatskog naroda. Zelenika dolazi iz stranke neupitnog hrvatskog predznaka, koja se ne može smatrati nikakvim satelitom političkog Sarajeva. S druge strane, Zelenika će, pored članstva sopstvene stranke, nesumnjivo imati podršku i drugih stranaka s hrvatskim prefiksom, koje nisu članice HNS-a. U centralnoj Bosni je ta podrška već i službeno potvrđena.
Malo ko je do prije samo nekoliko sedmica mogao očekivati ovakvu gužvu u izbornoj trci za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. U to vrijeme sve je izgledalo kao već viđeno – Dragan Čović sa svojom izbornom mašinerijom, a neki kažu i još jakom kontrolom nad glasačkim procesom u područjima pod dominacijom HDZ-a BiH, izbornim komisijama i medijima, svoje predizborne aktivnosti usmjerio je na eliminaciju bilo kakve mogućnosti da Željko Komšić, kako to u HDZ-u stalno naglašavaju, glasovima pripadnika drugih naroda ponovo zasjedne na funkciju člana državnog Predsjedništva. Stalna insistiranja na tome da Hrvate mora predstavljati „legitimni predstavnik hrvatskog naroda“, što u Čovićevoj viziji znači kandidat njegove stranke, odnosno on sam, pokazuju da on zapravo i nije očekivao svojevrsno iznenađenje upravo iz „legitimnog dijela“ hrvatskog političkog bića.

S druge strane, Komšić je istakao kandidaturu na temelju svojih ranijih iskustava, kad je kao član SDP-a dobio široku podršku članstva te stranke, ali i mnogobrojnih lijevo orijentisanih građana iz drugih političkih opcija. U njegovoj prilično okamenjenoj političkoj logici očito se od tog vremena ništa nije promijenilo. A jeste, i to dramatično. Kandidatura Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva Komšićeva očekivanja čini praktično bespredmetnim, tačnije besmislenim, jer će Bećirović u ovom osjetljivom političkom vremenu u bošnjačkom političkom korpusu uzeti ogroman broj glasova na koje je Komšić u svojoj zakašnjeloj političkoj projekciji sigurno računao. Značajna podrška drugih stranaka Bećiroviću je još jedan udar na takvu Komšićevu izbornu viziju. U Demokratskoj fronti su to kasno shvatili, a kad su i shvatili, krenuli su u otvoreni medijski rat sa SDP-om u kojem je Komšić posljednjih sedmica imao nekoliko istupa, koji su u najmanju ruku degradirali njegovu političku ozbiljnost. Ni kandidatura predstavnika Naše stranke Boriše Falatara ne ide u prilog Komšiću. Falatar jeste najveća nepoznanica među ovogodišnjim kandidatima, ali će u Sarajevu, na području na koje Komšić najviše računa, nesumnjivo ostaviti trag tokom izbora.


Komšić je istakao kandidaturu na temelju svojih ranijih iskustava, kad je kao član SDP-a dobio široku podršku članstva te stranke, ali i mnogobrojnih lijevo orijentisanih građana iz drugih političkih opcija. U njegovoj prilično okamenjenoj političkoj logici očito se od tog vremena ništa nije promijenilo


Ko zna da li su vodeći politički igrači u Bosni i Hercegovini, umrtvljeni dugogodišnjom političkom statičnošću i okoštalom samouvjerenošću, sposobni da se tako brzo prilagode ovim nimalo beznačajnim promjenama, ali Dragan Čović se odjednom našao u poziciji da više ne razmišlja o Željku Komšiću. Ulaskom u igru kandidatkinje HDZ-a 1990 Diane Zelenike suočio se s mnogo većim izazovom od Komšića. Iako u HDZ-u BiH nastoje ostaviti utisak samouvjerenosti, stvari ni izdaleka nisu tako jednostavne.

Diana Zelenika ni slučajno nije jedan od od onih bezobličnih kandidata, koje stranke guraju u izbornu trku radi reda. Iza sebe ima dosta dug politički staž, a u posljednje vrijeme istakla se žestokim i, mora se reći, prilično inteligentnim, argumentovanim kritikama na rad Dragana Čovića i na politiku HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora. To bi joj moglo donijeti određen broj glasova Bošnjaka, pa i Srba u Federaciji, ali Čović u tom slučaju ne bi imao argument, kao u slučaju Komšića, da tvrdi kako ona nije legitiman predstavnik hrvatskog naroda. Zelenika dolazi iz stranke neupitnog hrvatskog predznaka, koja se ne može smatrati nikakvim satelitom političkog Sarajeva. S druge strane, Zelenika će, pored članstva sopstvene stranke, nesumnjivo imati podršku i drugih stranaka s hrvatskim prefiksom, koje nisu članice HNS-a. U centralnoj Bosni je ta podrška već i službeno potvrđena.

Zašto bi Čović imao razloga za nemir nakon ulaska Zelenike u ovu priču? Prije svega zbog činjenice da su izvjesni politički centri bosanskohercegovačkih Hrvata, pa i mnogi istaknuti intelektualci sve glasniji u tvrdnjama da je Čović na izvjestan način žrtvovao hrvatske interese za račun svog političkog pakta s Miloradom Dodikom. Pored toga, i u diplomatskim krugovima sve češće ga, opet zbog veza s Dodikom, obilježavaju kao političkog piona ruskih interesa na Balkanu i u Bosni i Hercegovini. Njegova politička platforma, kojom de facto zanemaruje Hrvate u Sarajevskom i Tuzlanskom kantonu, pa i nekim drugim područjima gdje žive Hrvati, sigurno neće ostati bez negativnog političkog odjeka.

Nije zanemariva ni činjenica da je Čović već duže vrijeme zbog svojih političkih vizija u najmanju ruku u vrlo hladnim odnosima s vrhovima Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini. Osim izvjesnog broja svećenika „slobodnih strijelaca“ u Hercegovini, Čović je odavno izgubio podršku crkve. Štaviše, hrvatski mediji su u aprilu prošle godine naširoko pisali o njegovom direktnom sukobu s Vatikanom jer kao vodeći politički lider bosanskohercegovačkih Hrvata nijednog trenutka nije stao u odbranu biskupa Franje Komarice tokom brutalnih medijskih napada Milorada Dodika na tog istaknutog banjalučkog crkvenog velikodostojnika. Iskustvo nas uči da nikad niko u istoriji, ne samo među bosanskohercegovačkim Hrvatima, nego među Hrvatima uopšte, nije mogao biti pobjednik na duže staze ako nije imao podršku crkvenih krugova, a pogotovo ako je toliko narastao u svojim očima da uđe u sukob s crkvom. Čoviću će biti veoma teško da nađe argument kako bi on mogao biti prvi kojem će to poći za rukom.

Nova politička konfiguracija i narušavanje dugogodišnjih izbornih matrica na šahovskoj ploči za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine naziru se i u ostala dva naroda, ali u trci za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda već sad su najizraženiji i najinteresantniji. (NAP)Autor je je dugogodišnji novinar i urednik na BH Radiju 1.Ostali prilozi:
» SVJETSKI USPJEH U PREZENTIRANJU SEVDALINKE
Samir Hadzalić | 17. March 2019 22:24
» TAMNI OBLACI NAD VIŠEGRADOM
Zijad Bećirević | 17. March 2019 22:08
» POŠTENO O ZLU
Said Šteta | 17. March 2019 11:59
» KUDA IDE OVAJ SVIJET
Aziz Hurem | 17. March 2019 11:56
» SAMO ISTINOM DO MIRNOGA SUŽIVOTA
Mr. Milan Jovičić | 17. March 2019 11:35
» MILORAD DODIK, SIN OCA SRSPKE NACIJE DO-BRICE ĆOSIĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. March 2019 22:28
» O NARODU I KOPRIVI...
Hazbija Kalač | 13. March 2019 20:22
» DOK INZKO SANJA ČETNICI ORGIJAJU
Džebrail Bajramović | 12. March 2019 15:35
» IZRAELSKI CJENOVNIK
Amir Telibećirović | 07. March 2019 20:12
» DNEVNIK ANE MLADIĆ
Said Šteta | 04. March 2019 19:46
» IME MANJEG BH. ENTITETA JE OSPORIVO
Džebrail Bajramović | 01. March 2019 20:52
» POKUŠAJ IDEOLOŠKOG PONIŽAVANJA MOSTARA
Amir Telibećirović | 28. February 2019 21:52
» ŠTRPCI TUGOM PRIČAJU ISTINU
Šefka Begović-Ličina | 27. February 2019 14:14
» DEGENOCIDIFIKACIJA SRPSKE NACIJE
Mr. Ekrem Tucaković | 26. February 2019 22:00
» KOŠMAR „LUKAVACA“ NA DOMAĆOJ SCENI
Mr. Milan Jovičić | 26. February 2019 17:16
» VJERA
Mustafa Kahramanyol, prof. dr. emeritus | 26. February 2019 16:39