Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Predsjednik Stranke za BiH na upit mnogih građana, pojašnjava šta znači zaštita državne imovine u Hrvatskoj
JERLAGIĆ: NOVI UDRUŽENI NEPRIJATELJSKI PODUHVAT NA DRŽAVU BOSNU I HERCEGOVINU
Autor: B.net
Objavljeno: 05. June 2018. 15:06:53


Na upit mnogih građana, dužan sam ponovo da pojasnim šta znači zaštita državne imovine u Hrvatskoj. Nakon što smo Crnoj Gori predali Sutorinu, a još nismo riješili granicu sa Srbijom na rijeci Drini, pri čemu država Srbija duguje više od 10 milijardi Bosni i Hercegovini na ime korištenja vode iz HE Bajina Bašta, postavlja se pitanje hoćemo li Hrvatskoj prepustiti imovinu Bosne i Hercegovine, odnosno hoćemo li dati legalitet onim projektima koji nisu uspjeli u protekloj agresiji i genocidu.

Nakon drugog čitanja Sabor Hrvatske je 18. maja ove godine usvojio Zakon o upravljanju državnom imovinom Republike Hrvatske. Za nas u Bosni i Hercegovini ovo ne bi bilo ništa novo da se ovim Zakonom imovina pravnih osoba iz Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj, vrijedna više od 10 milijardi eura, može dati na upravljanje trećim osobama na period od 30 godina.

Osnova za ovo leži u članu 71:

''Republika Hrvatska može nekretnine na koje se odnosi Uredba o zabrani raspolaganja nekretninama na teritoriji Republike Hrvatske (Narodne novine, broj 36/91) dati u zakup na određeno vrijeme, po provedenom javnom natječaju, do sklapanja međunarodnog ugovora kojim će se razriješiti imovinskopravni odnosi na tim nekretninama ili do donošenja odluke o izuzimanju od zabrane raspolaganja".

Ovim zakonom u Hrvatskoj, država BIH mogla izgubiti svoju imovinu. Naime, više puta sam obavještavao bivšeg ministra vanjskih poslova i lidera SDP-a Lagumdžiju čija je stranka bila na vlasti da zaštiti imovinu Bosne i Hercegovine.

Također, pisao sam članovima SDA i predsjedavajucem vijeću ministara Denisu Zvizdiću da se zaštiti državna imovina. Nažalost, nisam dobio povratne odgovore.

"Ovim se članom propisuje ovlast Ministarstva državne imovine da može na ograničeni rok raspolagati nekretninama koje su u zemljišnoj knjizi upisane u vlasništvu Republike Hrvatske sa zabilješkom zabrane raspolaganja, budući da su one predmet sukcesije između država bivše SFRJ, a s kojima Republika Hrvatska nije sklopila odgovarajući međunarodni ugovor. Budući da su te nekretnine izvan prometa, odnosno ne može ih se otuđiti iz vlasništva Republike Hrvatske".

Kako Bosna i Hercegovina nije potpisala međunarodni ugovor s Republikom Hrvatskom, naša zemlja ostaje bez imovine poput Šipadove luke Šibenik, JANAPA – jadranskog naftovoda, desetina hotela i odmarališta na Jadranskoj obali, Energopetrolovih pumpi...

"Ovim zakonom će se omogućiti legalizacija višedecenijske pljačke imovine pravnih osoba iz Bosne i Hercegovine, koja je u društvenom vlasništvu.

Očekujem da Vijeće ministara BiH transparentno obavijesti građane Bosne i Hercegovine zašto nisu reagovali u periodu od prvog čitanja zakona u Hrvatskom saboru u januaru 2018. do maja 2018. Očekujem od Vijeća ministara BiH da javnost transparentno izvijesti da li je i kojim povodom ministar Grubeša boravio u posjeti Vladi Republike Hrvatske u februaru 2018. Očekujem da Vijeće ministra BiH sazove hitnu sjednicu Vijeća samo s ovom tačkom dnevnog reda. Očekujem da Ministarstvo vanjskih poslova ili Ministar vanjskih poslova uputi demarš Vladi Republike Hrvatske. Očekujem da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine kao kolektivni organ ili predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine upute demarš predsjednici Republike Hrvatske. Očekujem da do hitnog potpisa međunarodnog ugovora s Republikom Hrvatskom ili stavljanja moratorija na ovaj zakon, Bosna i Hercegovina prekine diplomatske odnose s Republikom Hrvatskom".

Kako Sporazum o sukcesiji između država bivše SFRJ poznaje princip reciprociteta, očekujem da državne institucije izdaju nalog o neispuštanju vode iz Buškog blata prema HE Orlovac i s hidroelektrana u Trebinju prema HE Plat.

"U suprotnom, građani Bosne i Hercegovine s pravom mogu smatrati da se radi o veleizdaji aktuelne vlasti u Bosni i Hercegovini koja je svojim nečinjenjem pomogla da Bosna i Hercegovina ostane bez imovine vrijedne više od 10 milijardi eura. Također, ostaje pitanje sumnje da li je ta šutnja ili nereagiranje pojedinaca iz vlasti imalo i svoju cijenu".Ostali prilozi:
» OMLADINSKI IFTAR U PENZBERGU
B.net | 14. May 2019 18:29
Ostali prilozi istog autora: