Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Ramazanska priča
ŠEHIDI PREVIJE
Autor: Ibrahim Husejnović
Objavljeno: 21. May 2018. 17:05:14

IBRAHIM HUSEJNOVIĆ: Nama, potomcima ubijenih u genocidu sa Previje, neće, niti može biti savjest čista, niti prihvaćen naš post i druga dobra djela, ukoliko se urgentno ne usmjerimo prema utamničenim i ukaljanim kostima naših šehida, ukoliko ih ne otkopamo iz jama, jaruga i potoka planine Previje i islamski ih ne sahranimo na pogodnoj lokaciji budućeg planiranog spomen obilježja u Plavu.


Pročitah i ovaj sadržaj draga braćo i sestre, da je džamija Nurd Kemal u ruskom gradu Norilsku, najsjevernija na svijetu, te da je dobila ime po ocu njenog vakifa, graditelja, Muktada Bekmejeva, a sagrađena je 1998. godine.

Vaktija za Norilsk, za 19. maj 2018.:
- zora/sehur 01:19
- zalazak Sunca/iftar 00:57

ALLAHU EKBER; Jasno se vidi da su ovi Allahovi iskreni robovi sa ovog prostora na posebno iskušenje stavljeni i da će inšaAllah biti obilato nagrađeni za svoj dugački post od blizu 24 sahata, kako na ovom tako i na budućem Svijetu.

Đe smo mi iz drevne plavsko-gusinjske Ljuge u ovakvim i sličnim pričama i dešavanjima i da li mlađi naraštaji ovog svetog prostora slijede emanete, preporuke i želje svojih slavnih predaka, koji su jedva čekali da presele i da odu u smrt, samo da bi sačuvali svoju svetu vjeru Islam, svoje adete, besu, čast, dostojanstvo ... Nije mala šala da su na stotine i stotine naših ponositih predaka prihvatili da odu u smrt i da budu likvidirani na Previji i drugim lokacijama, kako bi dokazali da ih krst tuđinski i pokrštavanje ne zanimaju i da se od svega toga zgražavaju. Omogućiše oni nama tako da danas uživamo u postu radi Allaha i da činimo druga dobra djela, koja će nam biti zaloga na oba Svijeta, ako Bog da... Svega bi ovoga mi bili uskraćeni, da su naši slavni preci, posebno ovi sa Previje, kojim slučajem poklekli, ne daj Bože se uplašili smrti ili da su prihvatili da budu ono što nijesu i ne trebaju nikada biti.

Nama, potomcima ubijenih u genocidu sa Previje, neće, niti može biti savjest čista, niti prihvaćen naš post i druga dobra djela, ukoliko se urgentno ne usmjerimo prema utamničenim i ukaljanim kostima naših šehida, ukoliko ih ne otkopamo iz jama, jaruga i potoka planine Previje i islamski ih ne sahranimo na pogodnoj lokaciji budućeg planiranog spomen obilježja u Plavu. Pokrenuta akcija od časnih ljudi i dikaćara naše Dijaspore, da se genocid učinjen na Previji prouči do kraja je za svaku pohvalu, potrebno je međutim pored toga donijeti odluku da se kosti naših ubijenih šehida izvade i identifikuju sa Previje, te da im se nakon toga klanjala dženaza i kako bi bile pristojno sahranjene na mjestu koje dolikuje. Svaka vlast države Crne Gore mora se prema ovoj našoj rani odnositi daleko primjerenije i dostojanstvenije, zločin genocida nad nedužnim stanovnicima plavsko-gusinjske Ljuge se mora jasno i glasno priznati, a porodice žrtava trebaju biti pravično obeštećene. Mi sa svoje strane jesmo spremi da oprostimo, ali nikada da ne zaboravimo!

Iako bi u ovom svetom mjesecu Ramazanu razmišljanje i postupci svakog stanovnika drevne Ljuge trebali da idu u ovom pravcu, svjedoci smo na žalost njihovu, da je ne mali broj onih koji se ponašaju "moderno", hiljavo i nedopušteno, koji su nepravedni prema sebi, zajednici kojoj pripadaju i prema svojim ubijenim šehidima. Nije njima bitan post, namaz, odnos prema ugroženom, stradalom, bolesnom i iznemoglom, ili odnos prema svom poniženom umrlom pretku. Oni jedu, piju i ismijavaju one drugačije od sebe, koji poste i koji iskazuju dobročinstvo i brigu za stanje svog džemata, ne znajući pri tom da su od Uzvišenog Allaha poniženi i odbačeni, a ovi drugi Allahu dragi i od Njega u svakom pogledu zaštićeni.Ostali prilozi:
» DR. ISAT SKENDEROVIĆ - NAUČNIK, BIOLOG, HUMANISTA...
Božidar Proročić | 05. March 2021 15:20
» HADŽIJA MEHMED SKOPLJAK - OČI KOJE 92. GODINE ČITAJU KUR'AN
Dr. sc. Amir Ismić | 24. February 2021 13:44
» IZDRŽI, GENERALE - BITKA ZA BOSNU JOŠ NIJE GOTOVA!
Fahir Zečević | 22. February 2021 15:22
» DRAGE MOSTARKE I MOSTARCI, VI STE BOSANSKI JUNACI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. February 2021 16:00
» MESUD EF. MUHIĆ, NOVI DOKTOR ISLAMSKIH NAUKA
Admir Muhić | 11. February 2021 23:02
» "BITNO JE BITI BOŠNJAK, BOŠNJAKINJA"
Bošnjaci.Net | 07. February 2021 17:14
» STVARANJE ADEM A.S., PRVOG ČOVJEKA I POSLANIKA NA ZEMLJI
Husein Tokić | 30. January 2021 23:57
» MIRZA LUBODER - LIJEPA RIJEČ PLEMENITOG BOŠNJAKA
Božidar Proročić | 23. January 2021 15:25
» OSVRT NA ZBIRKU POEZIJE "ĐAVOLJE MEĐE” BRAHA ADROVIĆA
Božidar Proročić | 18. January 2021 15:25
» BIHOR JE SVIJET - SVIJET JE BIHOR
Božidar Proročić | 31. December 2020 17:45
» VOGOŠĆANSKI BORCI NIŠKIM SPECJALCIMA POLOMLI ZUBE
Eset Muračević | 26. December 2020 19:50
Ostali prilozi istog autora:
» ZASVIRI PA ZADJENI
07. February 2018 16:22
» PLAV JUNAČKI DANAS
18. December 2017 15:43
» PUKOVNIK ILI POKOJNIK
30. November 2017 15:35
» SOPSTVENO PROBIJANJE PRTINE
04. October 2017 17:22
» VRATITI ALI PAŠU
10. September 2017 16:00