Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Zapadni Balkan i Evropska unija
IZETBEGOVIĆ: EU TREBA ZAPADNI BALKAN, ERDOGAN DOBRODOŠAO U BIH
Autor: AA
Objavljeno: 19. May 2018. 15:05:30


Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović poručio je da bez Zapadnog Balkana Evropska unija nije kompletna i da postoji spremnost da se u sljedećih deset godina taj proces kompletira.

„Ono što je po meni najznačajnije, a što nisam siguran da se jasno osjetilo kroz izvještavanje medija jer mediji nisu bili prisutni na samim sjednicama, jeste jedna spremnost tih zemalja, jedno sazrijevanje saznanja i stava da Evropska unija treba Balkan. Bez proširenja bez obuhvatanja tog vakuma koji je u srcu Evrope, Evropa nije kompletna i postoji spremnost da se u sljedećih deset godina taj proces završi“, rekao je Izetbegović u intervjuu za Anadolu Agency (AA).

Na sastancima u Sofiji je bilo govora o mnogim pitanjima, kako je rekao Izetbegović, bila je to prilika da pred vodećim ljudima Evropske unije kažu neke istine o BiH kako bi bile srušene neke virtuelne predstave koje su loše za Bosnu i Hercegovinu koje su se vremenom stvorile, o nekoj džihadizaciji i nekom ekstremizmu.

„Ja sam brojkama te stvari demantovao“, kazao je Izetbegović.

Posjeta predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana Bosni i Hercegovini najavljena za sutra, kako je rekao Izetbegović, za BiH i region predstavlja nastavak i intenziviranje onoga što općenito predstavlja odnos Turske i predsjednika Erdogana prema BiH.

„Bilo je različitih tumačenja (posjete Erdogana BiH op.a) neka su bila maliciozna. Svaka zemlja koja je prisutna u Bosni i Hercegovini želi imati neki uticaj, manji ili veći. Dobronamjeran ili drugačiji. Kada je u pitanju Turska, to je jedan rastući uticaj koji je dobronamjeran. Šta želi Turska na Balkanu? Pa ono što vidimo - da radi. Kroz pomoć u diplomatiji želi pomirenje u regionu. Investiranje u region, izgradnja infrastrukture, podrška Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu, na njenom putu integracije u NATO, vrlo konkretne stvari koje se odnose na kvote za izvoz mesa na kredite i tako dalje. I dok je tako ja ne vidim razloga da se dio javnosti u Bosni i Hercegovini tako odnosi prema predsjedniku Erdoganu, on je dobrodošao u Bosnu i Hercegovinu“, pojasnio je Izetbegović.Ostali prilozi:
» BILI SMO TANDEM
B.net | 22. January 2019 15:38
» DR. CERIĆ: ĆAMIL DURAKOVIĆ - ČUDO BOSANSKOG (NE)OTPORA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. January 2019 13:36
Ostali prilozi istog autora: