Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan zlatnih ljiljana
IZETBEGOVIĆ POVODOM 9. MAJA: SLAVIMO POBJEDU CIVILIZACIJE NAD BARBARSTVOM
Autor: Fena
Objavljeno: 09. May 2018. 14:05:35


Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović čestitao je Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan zlatnih ljiljana.

- Na ovaj dan 1945. godine, evropski narodi su zajedničkom borbom, uz pomoć saveznika i sa Istoka i sa Zapada, izvojevali pobjedu nad silama nacizma i fašizma.

Na ovaj dan pet godina kasnije francuski ministar Robert Schumann je obznanio viziju saradnje u zajedničkom interesu, u interesu mira kao alternativu sukobima.Time je utemeljen princip koji je učinio Evropu uspješnijom i naprednijom nego ikad, a njene narode opredijelio za saradnju i trajni mir.

Bosna i Hercegovina baštini dugu tradiciju antifašizma i zajedničkog života zasnovanog na tolaranciji i jedinstvu različitosti, što su vrijednosti moderne Evrope.

Naš cilj je da u skorijoj budućnosti, kroz članstvo u Evropskoj uniji, te vrijednosti dodatno unaprijedimo i Bosnu i Hercegovinu učinimo naprednom, razvijenom, demokratskom zemljom u kojoj će ideja antifašizma i borbe protiv svih vrsta diskriminacije biti trajno opredjeljenje svih aktera društvenog života - poručio je Izetbegović.

Dodao je da obilježavajući Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, "slavimo pobjedu civilizacije nad barbarstvom, pobjedu mira nad sukobima, slobode nad neslobodom i zajedništva i saradnje nad podjelama".

- Iste vrijednosti slavimo obilježavajući i Dan zlatnih ljiljana, prisjećajući se najhrabrijih sinova ove zemlje, koji su odbranili njenu opstojnost i cjelovitost, iskazujući pri tome spremnost da se prevaziđu sve podjele, i pruži ruka mira i prijateljstva svakom dobronamjernom čovjeku u ovoj zemlji, i da se bez obzira na gorka iskustva iz prošlosti gradi sretnija budućnost, u kojoj će svoje mjesto imati svi koji žele mir, napredak, sigurnost i blagostanje za generacije koje će nas naslijediti - kaže se u čestitci Izetbegovića, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.Ostali prilozi:
» MOMO I UZEIR KAO JUNACI JEDNAKOSTI
B.net | 10. December 2018 15:28
» NEGIRANJE GENOCIDA PREPREKA POMIRENJU
NAP | 10. December 2018 02:52
» PLAVSKI KLUB FILANTROPA: “ZADOVOLJSTVO JE BITI HUMAN”
Senada Đešević, prof. | 06. December 2018 19:28
» ZAVRŠNICA IZ PRIČE: KRVAVI ČARŠAF
Halil Džananović | 06. December 2018 18:58
Ostali prilozi istog autora: