Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

MVP BIH: Najavljena posjeta
PREDSJEDNIK TURSKE, 20. MAJA, DOLAZI U RADNU POSJETU BOSNI I HERCEGOVINI
Autor: AA
Objavljeno: 08. May 2018. 14:05:55


Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine od Ambasade Republike Turske u Sarajevu jučer je zaprimilo informaciju o najavi radne posjete predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana Bosni i Hercegovini, prenosi Anadolu Agency (AA).

Predmetna informacija, kako je saopćeno iz MVP BiH proslijeđena je Predsjedništvu Bosne i Hercegovine kao organu nadležnom za komunikaciju sa organima drugih zemalja u rangu šefa države.

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc izjavio je jučer kako je posjeta predsjednika te zemlje Recepa Tayyipa Erdogana Sarajevu planirana ranije, a najavljena još prilikom posjete turskog premijera Binalija Yildirima krajem marta ove godine.

"Prije svega, kada govorimo o najavljenoj posjeti uvaženog predsjednika Bosni i Hercegovini, želim istaknuti kako o ovoj posjeti ne možemo govoriti kao o nečemu iznenadnom, kao o nečemu o čemu se tek sada odlučuje. To je posjeta koja je mnogo prije predviđena i planirana. Sjetićete se da je tokom posjete premijera naše zemlje Bosni i Hercegovini 29. i 30. marta ove godine najavljeno da će predsjednik posjetiti BiH, a posjeta premijera je bila i svojevrsna priprema ove posjete", rekao je Koc.

Turski ambasador je podsjetio da su odmah nakon posjete premijera Binalija Yildirima pokrenute aktivnosti u vezi s određivanjem preciznih datuma za predstojeću posjetu predsjednika Erdogana.

"Upravo u vrijeme kada je počela zvanična komunikacija s institucijama zemlje domaćina, u Turskoj je došlo do određenih političkih dešavanja koja su rezultirala odlukom o prijevremenim izborima. U vrijeme kada se najviše govorilo o datumu koji je bio predviđen za drugu polovinu juna, desilo se da bude pomjeren termin za 20. maj."

U okviru radne posjete 20. maja, kako je kazao Koc, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan će se sastati sa članovima Predsjedništva BiH.

"Teme razgovora u Predsjedništvu će biti regionalna politička, ekonomska i svaka druga saradnja, što će biti snažan podstrek daljem unapređenju saradnje dviju zemalja na svim poljima. Posjetu treba posmatrati kao značajnu priliku za razgovore o ovim temama. Projekat izgradnje autoputa je tema koja je u fokusu čitave regije već duže vrijeme, a to je projekat u vezi s kojim su se više puta sastajale nadležne delegacije i u vezi s kojim se vode vrlo intenzivni razgovori na više nivoa“, pojasnio je Koc.

U sklopu ove radne posjete predviđeno je da predsjednik Erdogan prisustvuje i šestom redovnom zasjedanju generalne skupštine Unije evropskih turskih demokrata čiji je termin također utvrđen mnogo ranije, a, kako je napomenuo Koc, predviđeno je i da se turskom predsjedniku dodijeli počasni doktorat na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS).

"Nema potrebe da se ovoj posjeti pripisuje bilo kakav drugi smisao ili svrha, jer je cijeli tok priprema uobičajen. Trebamo se fokusirati na činjenice kada se radi o posebnim odnosima Turske i Bosne i Hercegovine. Kada govorimo o obimu vanjskotrgovinske razmjene, treba da kažemo da je u pitanju stalni rast trgovinske razmjene. Treba kazati da je parafiran revidirani sporazum o slobodnoj trgovini, koji možda zbog birokratskih procedura neće biti spreman za potpisivanje u nazočnosti predsjednika. Međutim, potrebno je da se fokusiramo na ove pozitivne parametre", dodao je Koc.

Ambasador Koc je rekao kako u prvi plan treba staviti podatak da je kroz revidirani sporazum o slobodnoj trgovini za narednih pet godina odobrena kvota od 8.000 tona mesa koje bi iz BiH trebalo biti izvezeno u Tursku.

"To je jedna od tačaka koju treba naglasiti jer je to jedna nova faza za bh. privredu, ali tu su i neki drugi poljoprivredni proizvodi", dodao je.

Ambasador Koc je podsjetio da je 2018. izborna godina i u BiH i Turskoj, ali smatra da bi više prostora trebalo dati uzajamnoj podršci, a ne političkim manipulacijama.

"Predlažem da energiju ubuduće više trošimo na ekonomske teme. Veliki investitori iz Turske žele doći u BiH, a ova posjeta im je podsticaj da dođu. Ovi periodi će proći, izbori će proći, ali ono što će ostati jesu projekti i odnosi dviju zemalja. Pozivam vas da ovu posjetu posmatramo kao važan korak u daljem jačanju odnosa BiH i Turske", zaključio je Koc.Ostali prilozi:
» OTVORENO PISMO IZ SARAJEVA "PRIJATELJU BOŠNJAKA" ALEKSANDRU VUČIĆU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. January 2019 14:52
Ostali prilozi istog autora: