Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Ramiz Salkić osudio napade Milorada Dodika na biskupa Franju Komaricu
KOMARICA SE BORI ZA SVE GRAĐANE, DODIK JE LIDER U KRŠENJU LJUDSKIH PRAVA
Autor: B.net
Objavljeno: 09. March 2018. 14:03:56


Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je osudio najnovije pritiske i napade Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta RS, na banjalučkog biskupa Franju Komaricu, koji je ovih dana ukazao na težak položaj katolika u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Salkić je istakao da se potpuno slaže s biskupom Komaricom, te dodao da je stanje još gore, obzirom da je entitetska vlast koju predvodi Dodik, lider u kršenju prava nesrba u ovom entitetu. Naglasio je i da je vrlo važno da je Komarica probleme u bh. entitetu RS iznio na Austrijskoj biskupskoj konferenciji, kako bi se u Evropi detaljnije upoznali sa velikim problemima nesrba, te kako bi se jasno pokazalo ko predstavlja glavni problem.

-Nedopustivi su brutalni napadi na biskupa Komaricu koji je jedan od dosljednih boraca za jednakost svih građana u bh. entitetu RS. Ovakav nivo javne komunikacije i činjenica da se predsjednik jednog entiteta već nekoliko puta obračunava sa biskupom čija bi prava trebao da štiti, samo su karakteristični za Dodika, koji je prvak u kršenju prava nesrba u bh. entitetu RS i najveći kočničar evropskog puta Bosne i Hercegovine. Vrlo je važno da građani i političari u Evropi ovo čuju i znaju.

Potpuno se slažem s konstatacijom biskupa Komarice da su ugrožena prava Hrvata i Bošnjaka u RS, kao posljedica prisutne sistemske diskriminacije u ovom entitetu. Činjenica da predsjednik entiteta traži od biskupa da prestane koristiti ime entiteta, pokazuje svu bahatost koja je prisutna kod predsjednika entiteta. Ovaj dio Bosne i Hercegovine je entitet svih građana, a ne samo jednog naroda i svi imamo pravo koristiti naziv entiteta u svakodnevnoj komunikaciji, iako nimalo nismo sretni zbog toga, jer on asocira samo na jedan narod.

Pozivam predsjednika entiteta da prekine sistemsku diskriminaciju u bh. entitetu RS i da počne poštovati Ustav entiteta, te da počne donositi zakone koji su u interesu svih građana, a ne samo u svom interesu. Bošnjaci i Hrvati su bili i ostali trajna kategorija u ovom entitetu, a svaki pokušaj da se u miru dovrši proces etničkog čišćenja, nikada neće uspjeti, kazao je potpredsjednik Salkić.Ostali prilozi:
» OTVORENO PISMO IZ SARAJEVA "PRIJATELJU BOŠNJAKA" ALEKSANDRU VUČIĆU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. January 2019 14:52
Ostali prilozi istog autora: