Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

BIVŠI BORCI NA CESTI, VLADA TK IH POZIVA NA POVLAČENJE
Autor: AA
Objavljeno: 02. March 2018. 15:03:33


Bivši borci i dalje drže pod blokadom petlju u Šićkom Brodu kod Tuzle, što već treći dan onemogućava odvijanje saobraćaja na ovom važnom dijelu saobraćajnica u Tuzlanskom kantonu (TK). Vlada TK saopćila je da se rješenje treba tražiti na federalnom nivou vlasti, javlja Anadolu Agency (AA).

Zahtjevi boračke populacije, koji se uprkos snijegu i hladnoći treći dan nalaze pod vedrim nebom, su usvajanje jedinstvenog boračkog registra, boračkih naknada i ukidanje finansiranja svih boračkih udruženja iz budžeta.

Još jedan od zahtjeva okupljenih na petlji u Šićkom Brodu je poziv Salki Bukvareviću, federalnom ministru za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata da dođe u Tuzlu na pregovore.

I iz Vlade TK danas su uputili poziv federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ministru Bukvareviću da u što kraćem roku dođu u Tuzlu, da se susretnu sa borcima i direktno upoznaju s njihovim zahtjevima, te da im objasne realne mogućnosti za njihovo ispunjenje.

"Uzimajući u obzir o kojoj se populaciji radi, kao i da postoje i da su u upotrebi alternativni putni pravci, Vlada Tuzlanskog kantona i Ministarstvo unutrašnjih poslova do sada nisu smatrali za neophodno da policijskom intervencijom deblokiraju ovu saobraćajnicu. Imajući u vidu sve navedeno, kao i činjenicu da su se borci povukli s drugih saobraćajnica u BiH, kantonalna vlada je danas uputila i poziv braniteljima da zadrže dostojanstvo i da se povuku sa saobraćajnica, kako bi se privredni i društveni život mogao nesmetano odvijati, a da ostvarenje svih svojih prava branitelji traže putem nadležnih institucija sistema", saopćili su iz Vlade TK.

Protesti boraca u Tuzli: "Boračka udruženja su poligoni za politička manipulisanja i pritiske"
Dio boračke populacije Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine proveo je protestujući na petlji u Šićkom Brodu kod Tuzle, odakle su poručili da se pod hitno treba utvrditi jedinstven registar boraca i boračkih naknada, te da se 1.600 boračkih udruženja u Federaciji Bosne i Hercegovine prestane finansirati iz budžeta, javlja Anadolu Agency (AA).

Na izmaku je drugi dan boračkih protesta, a od jučer je blokiran saobraćaj u Šićkom Brodu i propuštaju se samo sanitetska vozila. Promrzlim bivšim borcima građani samoinicijativno donose hranu i tople napitke.

Okupljeni su očekivali da će ih tokom dana posjetiti Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, no on je tokom press-konferencije održane u Sarajevu poručio da predstavnici boraca koji su blokirali saobraćaj trebaju doći na pregovore u Sarajevo.

Istovremeno, borci iz Tuzlanskog kantona poručuju da ne žele da ih predstavljaju oni čije su porodice bile u inostranstvu, dok su pravi borci krvarili. Također, naveli su da su boračka udruženja postala poligon za politička manipulisanja i pritiske, te za ˝krčmenje ogromnih suma novca koji se dijeli između nekoliko ljudi koji bi trebali predstavljati cijelu populaciju˝.

˝Ne može jedno udruženje da opere deset, dvadeset, trideset, pedeset ili stotinu hiljada, i to dva čovjeka. Novca ima, samo treba sasjeći i napraviti rez. Poručujemo Salki Bukvareviću da za 15 dana može napraviti rez i kazati koliko viška novca ima", smatra Husein Muratović, bivši borac iz Zvornika, dodajući da političari kriju "one koji su ko zna kakvim načinima nekoga uvodili u pravo" i da je na kraju veliki broj tzv. "boraca" koji su se borili na "frontovima u Njemačkoj, širom Evrope i Amerike".

Osim toga, okupljeni na petlji u Šićkom Brodu negirali su povezanost s političkim partijama, poručujući da ostaju na otvorenom do daljnjeg, uprkos izrazito niskim temperaturama zraka, ali i to da ne žele bilo kakav sukob s policijom. Navodno, očekuje se dolazak nekoliko autobusa s borcima iz drugih dijelova FBiH.

Tokom trajanja blokade petlje, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, vozače usmjeravaju na alternativne putne pravce.Ostali prilozi:
» ODRŽANA SJEDNICA VIJEĆA MUFTIJA
MINA | 19. March 2019 19:43
Ostali prilozi istog autora: