Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

NASERU KELJMENDIJ 6 GODINA ZA NARKOTIKE, OSLOBOĐEN ZA UBISTVO RAMIZA DELALIĆA ĆELE
Autor: NAP
Objavljeno: 01. February 2018. 15:02:37


Osnovni sud u Prištini proglasio je Nasera Keljmendija krivim za neovlašteno posjedovanje narkotika u cilju distribucije, za šta ga je osudio na šest godina zatvora.

Oslobođen je po svim ostalim tačkama, uključujući i tačku za organizirani kriminal koja se povezuje sa ubistvom Ramiza Delalića.

Period proveden u pritvoru od 2013. do 2017. bit će uračunat u kaznu.

Presuda je izrečena nakon trogodišnjeg suđenja i ispitivanja 80 svjedoka na čak 130 ročišta.

On je bio optužen za organizirani kriminal, teško ubistvo te trgovinu, posjedovanje, preprodaju i nabavku velikih količina narkotika.

Suđenje Naseru Keljmendiju počelo je 2015. godine, a od juna prošle godine, on se brani sa slobode.

Specijalno Tužilaštvo Kosova pri Osnovnom sudu u Prištini podiglo je jula 2014. godine optužnicu protiv optuženog Nasera Keljmendija. Optužen je za više krivičnih djela, uključujući i "organizirani kriminal, upravljanje organiziranom kriminalnom grupom, teško ubistvo Ramiza Delalića u Sarajevu 2007. godine".

Iako je Sud BiH tražio njegovo izručenje, do toga nije došlo, zato što, prema kosovskim zakonima, građanin Kosova ne može biti izručen nijednoj državi koja ne priznaje državu Kosovo i s kojom Kosovo nema međunarodni sporazum o izručenju, prenosi Tanjug.

Na prvom pojavljivanju pred sudom, Naser Keljmendi je odbacio sve optužbe protiv njega, ocijenivši ih politički motiviranim, jer je bio "sponzor političara koji danas nisu na vlasti".

Tužilaštvo je Keljmendija označilo kao vođu kriminalne i organizirane grupe. Keljmendi se na početku suđenja izjasnio da nije kriv ni za jednu tačku optužnice.

Agencija za istrage i zaštitu BiH još je 2008., u svojoj prezentaciji Interpolu, navela da je Keljmendijeva zločinačka organizacija umiješana u krijumčarenje droge, cigareta i nafte, trgovinu ljudima, pranje novca i kamatarenje. Isto stoji i u Izvještajnom projektu o organiziranom kriminalu i korupciji.Ostali prilozi:
» ODRŽANA SJEDNICA VIJEĆA MUFTIJA
MINA | 19. March 2019 19:43
Ostali prilozi istog autora: