Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

Predsjednici udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa"
MUNIRA, SA „BALKANSKOM KRALJICOM“ SI TREBALA OTIĆI U AHMIĆE, STUPNI DO, HAN PLOČU...
Autor: Elmedina Muftić
Objavljeno: 18. January 2018. 01:01:51

Poštovana majko Munira, Srebrenica jeste najdublja rana bošnjačka, ali vjerujte - ništa manje ne bole ni rane Prijedora, Ključa, Bratunca, Vlasenice, Foče, Višegrada, Ahmića, Han Ploče, Stupnog Dola. Da li ste svjesni okrutnosti svoje izjave? Možete li zamisliti kakvu ste ranu nanijeli preživjelim žrtvama Ahmića i drugih stratišta Bošnjaka? Znate li da je tromjesečni Sead Ahmić jedna od 116 žrtava hrvatskog ili ustaškog zločina u Ahmićima i da mu do danas nisu pronađeni posmrtni ostaci?


Taman kad pomislim da me više ništa ne može iznenaditi, te da smo kao narod prebolovali sve bolesti čiji uzročnici su poltronstvo, kriza identiteta, odsustvo potpune svijesti o onome što jesmo i šta smo sve kroz historiju preživjeli, o jedanaest genocida, a naročito o posljednjoj trodržavnoj agresiji na našu domovinu i genocida nad našim bošnjačkim narodom, - osvjedočim se da smo daleko od onog stanja svijesti, koje biva uzrokom Allahove pomoći i promjene našeg stanja.

Poštovana majko Munira, obraćam vam se ovim pismom, kako bih vam opisala bol koju ste mi nanijeli vašom izjavom u povodu posjete predsjednice R Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, našoj domovini Bosni i Hercegovini.

Draga majko Munira, vi ste zajedno sa ostalim Majkama Srebrenice, Prijedora, Višegrada, Foče, Vlasenice, Bratunca, Zvornika, Bijeljine, Ključa i ostalih gradova naše zemlje, kao i majkama naših uzoritih šehida, bile moje kraljice, na koje sam duboko ponosna. Danas ste svojom izjavom, vlastitom rukom skinuli krunu sa svoje glave i bacili je u blato, pred noge žene, nedostojne da gazi po ovoj svetoj zemlji bosanskoj, natopljenoj krvlju šehidskom. Ne može se poreći vaša borba za istinu o genocidu u Srebrenici, zato sam vam beskrajno zahvalna, naravno kao i svim majkama koje su zajedno sa vama dobile bitku da istina o genocidu u Srebrenici bude vidljiva čitavom svijetu. Ali vam to ne daje pravo da gazite po drugim žrtvama Bošnjaka, ili da za jedan lažni osmijeh „balkanske kraljice“, kako joj volite od milošte tepati, prodajete istinu o zločinima nad Bošnjacima, počinjenim od strane naroda kojem pripada vaša „kraljica“. Reći da ne znate šta se desilo u Ahmićima je ravno negiranju genocida, i to samo da biste ugodili uhu žene, koja će kako sutra pogaziti sve što je rekla, kao što je pogazila i ono što je rekla pri prijašnjim susretima. Vaša oduševljenost Kolindinom izjavom da je u Srebrenici izvršen genocid, u najmanju ruku je glupa, jer istina o genocidu u Srebrenici je davno dobila svoje ime, i Kolindina izjava je apsolutno nebitna, jer nije ni iskrena ni čovječna, a to Kolinda pokazuje time što nema moralnog digniteta da ode u Ahmiće, za koje vi tvrdite da ne znate šta se tamo desilo, i pokloni se žrtvama zločina protiv čovječnosti koje su pale od ruku politike čiji je pravni i idejni sljedbenik upravo vaša „kraljica“. Vaša „kraljica“ je morala puno prije Srebrenice doći na Stupni Do, Han Ploču, Ahmiće, jer tamo je ispit njezine dobre volje, empatije i čovječnosti. Nedopustivo je da kao majka i žena žrtva genocida dajete ovakve izjave i veličate osobu koja osporava pravosnažnu Presudu Međunarodnog suda za ratne zločine za UZP, u slučaju hrvatske šestorke, koja odaje pomen osuđenom ratnom zločincu Slobodanu Praljku i ostalim osuđenim zločincima, zbog počinjenih zločina nad narodom kojem pripadate.


Reakcija bh žrtve na nekontrolisanu izjavu (Ilustracija: Šukrija Meholjić)


Poštovana majko Munira, vi imate pravo na svoj stav, imate pravo i da volite koga hoćete, ali nemate pravo da sa tako važne pozicije dajete ovakve izjave, jer ove izjave su jako opasne, uvredljive i bolne. Strašno mi je ako vi ne znate šta se desilo u Ahmićima; još mi je strašnije s kakvom ste hladnoćom i smirenošću govorili da vas se to ne tiče. A zar je moguće da se vas ne tiče šta se dešava sa Bošnjacima diljem svijeta?

Poštovana majko Munira, Srebrenica jeste najdublja rana bošnjačka, ali vjerujte - ništa manje ne bole ni rane Prijedora, Ključa, Bratunca, Vlasenice, Foče, Višegrada, Ahmića, Han Ploče, Stupnog Dola. Da li ste svjesni okrutnosti svoje izjave? Možete li zamisliti kakvu ste ranu nanijeli preživjelim žrtvama Ahmića i drugih stratišta Bošnjaka? Znate li da je tromjesečni Sead Ahmić jedna od 116 žrtava hrvatskog ili ustaškog zločina u Ahmićima i da mu do danas nisu pronađeni posmrtni ostaci? Znate li da još 29 žrtava tog zločina nije pronađeno, među njima su i babo i mama bebe Seada? I vas ovo ne zanima? Tužno je ako za vas postoji samo Srebrenica. Tužno je ako mislite da je Srebrenica jedina rana bošnjačka.

Pišem vam ovo jer mene jednako bole sve rane koje je moj narod zadobio u proteklih jedanaest genocida. Za mene ne postoji samo Srebrenica, jer bi time relativizirala jedanaest genocida; za mene postoje Plav i Gusinje, Šahovići, Sjenica, Prijedor, Ključ, Bijeljina, Višegrad, Foča, Vlasenica, Bratunac, Zvornik, Ahmići, Stupni Do, Han Ploča,... za mene postoji čitav jedan svijet stradanja moga naroda kroz genocid u kontinuitetu.

Tačno je da je bosanska država imala kraljice, ali je vrlo degradirajuće po našu historiju te ponosne kćeri bosanske porediti sa ženom koja se ni po čemu ne može porediti sa njima. Za vašu informaciju, naše su kraljice voljele ovu zemlju, jačale njezinu državnost, a vaša „kraljica“ svim raspoloživim sredstvima podriva ovu državu. Morate znati da Bosna ima svoje vrijednosti, tako da nam takav uvoz nije potreban; ako nam pak treba titula kraljice onda je mi imamo u Bosni kome dati.

Čudim se, vašoj oduševljenosti osobom koja od dolaska na funkciju predsjednice R Hrvatske do danas nije učinila ništa dobro za BiH, osim što je na račun naše države i našeg naroda iznijela toliko laži s ciljem da nas predstavi radikalima, a ne zaboravite da je upravo agresija na BiH, kao i genocid opravdavan ovim „argumentom“ kojim se služi vaša „kraljica“.Još jednom vam hvala za to što ste učini i što činite za istinu o genocidu u Srebrenici, ali neka vas je stid onoga što ste izjavili i kako se odnosite prema žrtvama koje nisu srebreničke. Poštovana majko Munira, vi ste za mene predstavljali glas svih majki, bez obzira gdje su im djeca kosti ostavila. Razočarali ste me, jer ste pokazali da pravite razliku među žrtvama, i da vas se ne dotiče tuga drugih. Ako do vas ne dopire krik majke iz Ahmića, kako biste onda čuli krik majke iz Sirije? Kao preživjela žrtva genocida morali biste pokazati daleko više empatije, jer kako onda možete računati i očekivati da neka žena u Americi čuje vaš krik, kada vi ne čujete krik koji vam na uhu vrišti? Ako je vama bliža Kolinda od majke šehida iz Ahmića, vi postajete meni za toliko dalji i tuđi. Ako za vas postoji samo Srebrenica... za mene postoji Bosna i Hercegovina kao stratište Bošnjaka kroz genocid u kontinuitetu. Možda i nije vaše da preuzmete brigu za sve žrtve, ali jeste vaše da kažete istinu. Vi ste danas aplaudirali zločinu, uvrijedili ste Bošnjake, zadali ste ranu preživjelim žrtvama ustaških zločina, učestvovali ste u negiranju Presude haškog tribunala za UZP, a sve da biste se dodvorili „kraljici“ kojoj značite koliko i lanjski snijeg, i koja će vas popljuvati samo dok joj to bude u interesu.

Majko Munira, sve što sam napisala u ovom pismu neće imati smisla samo ako javno demantujete sramnu izjavu.Ostali prilozi:
» S E V D A L I N K A
Mehmed Meša Delić | 18. June 2018 18:07
» NA "DAN ŠEHIDA" KOD RASIME, MAJKE GAZIJE IZETA NANIĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. June 2018 16:30
» RAMAZAN POSTAJE MUSLIMANSKI SVJETSKI "BRAND"
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. June 2018 20:21
» ZA „TREĆI ENTITET“ SVE JE SPREMNO
Džebrail Bajramović | 14. June 2018 19:55
» ZLOČIN BEZ KAZNE
Mr. Milan Jovičić | 14. June 2018 16:00
» RAMAZANSKA PRIČA 2
Aziz Hurem | 11. June 2018 17:32
» JE LI NAM RAMAZAN VRATIO SMISAO ZA ŽIVOTOM?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. June 2018 16:59
» DIVAN JE LI DOBAR IMETAK U RUKAMA DOBROG ČOVJEKA
Arsim Tarik Saliji | 09. June 2018 14:56
» SVI ČOVIĆEVI IZBORNI IZAZOVI
Amir Sužanj, BHR1 | 06. June 2018 19:06
» MI, NASER ORIĆ I ONI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 04. June 2018 20:23
» BEĆIREVIĆEVA SDP BAZA JE ANTIBOŠNJAČKA I ANTIISLAMSKA
Elmedina Muftić | 03. June 2018 20:41
» BOSANSKI JEZIK U AUSTRALIJI
Dr. Džavid Haverić | 31. May 2018 16:28
» AUFWIEDERSEHEN HERR, - GOOD BYE, VLADIKA GRIGORIJE!
Mr. Milan Jovičić | 30. May 2018 18:10
» BLAGODATI RAMAZANA I PRIORITETI MUSLIMANA
Abdullah ef. Hodžić | 29. May 2018 16:57
» BOŠNJACI OD PODANIKA DO IZDAJNIKA
Sead Zubanović | 28. May 2018 20:11
» KO SE RADUJE NESREĆI NAJVEĆEG DOBROTVORA SANDŽAKA?
Muhamed Mahmutović | 28. May 2018 15:49
Ostali prilozi istog autora:
» PROBUDI SE, BOŠNJAČE!
12. February 2018 17:41
» DRŽAVA, NAROD I GAZIJE
28. December 2017 13:57
» FINA GRADSKA (PIJANA) RAJA
19. December 2017 21:20
» OTROVNE EMOCIJE ZORANA ČEGARA
04. December 2017 02:15
» ČASNE SESTRE U SLUŽBI ĐAVOLU
30. November 2017 14:32