Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Uz 9. januar - Dan genocidne tvorevine
PRIJEDORSKA UDRUŽENJA: 9. JANUARA POČEO GENOCID NAD BOŠNJACIMA U RS
Autor: Avaz
Objavljeno: 09. January 2018. 18:01:02


U organizaciji prijedorskih udruženja koja okupljaju civilne žrtve genocida, polaganjem cvijeća na šehidska spomen-obilježja u Prijedoru, učenjem Fatihe i minutom šutnje danas je „obilježen“ 9. januar kao dan početka genocida nad Bošnjacima u Prijedoru i Republici Srpskoj.

Prijedorčani, preživjele žrtve genocida, bivši logoraši, šehidske porodice, demobilisani borci Armije RBiH već godinama 9. januar obilježavaju kao dan početka genocida nad Bošnjacima i Hrvatima, kako u Prijedoru tako i u cijeloj RS.

- Tog 9. januara proglašeno je „ono“ što će do kraja ljeta 1992. godine ubiti 3.176 civila u Prijedoru, među njima i 102 djece i 256 žena, zatvoriti u logore više od 31.000 prijedorskih nesrba, protjerati iz Prijedora više od 50.000 Bošnjaka i Hrvata te pokušati izbrisati svaki trag postojanja ova dva naroda - kazao je za „Avaz“ Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja logoraša "Prijedor 92“.

On navodi da je u Prijedoru 1992. godine sve počelo ranije nego u ostatku Republike Srpske.

- Trebali bismo obilježavati 7. januar kao dan početka genocida nad Bošnjacima, jer su već tada formirane paralelne institucije u ovom gradu od SDS-a. A ta činjenica opet demantira izjave srpskih predstavnika u vlasti i udruženja porodica poginulih boraca Vojske RS da je u Prijedoru sve počelo 30. maja 1992. godine. Činjenice dokazane u svim sudskim procesima u Haškom tribunalu i pred Sudom BiH, dokumenti i arhivska građa dokazuju da je ipak ovdje, u Prijedoru, sve počelo 7. januara 1992. godine, - potcrtao je Duratović.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: