Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

Božićna poruka
BOŽE DRAGI, DARUJ NAM PAMETI, LJUBAVI I SLOGE
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 08. January 2018. 00:01:39

MR. MILAN JOVIČIĆ: „Pogrešne politike su ono što je uništilo bratstvo i jedinstvo, te vda međunacionalni odnosi u BiH nisu loši, koliko su loši međupolitički“.
Apelovao je, ovom prilikom, na Srbe, Hrvate i Bošnjake, ali i sve ostale, da se ujedine, oko dobrih politika, dobrih programa i dobra svima, jer je nama živjeti ovdje i sada i sutra, svima zajedno.
U današnjim prilikama, naše realnosti odnosa, u sospstvenoj državi Bosni i Hercegovina, raduju me ove riječi i poruke, uvaženog mitropolita Hrizostoma, iako sam svjestan činjenica, da još toga mnogo nedostaje u ocjenama i procjenama, osudama i distanciranja, od nekih rušitelja i države i zajedništva, od strane srpskih političara. Nažalost i njegov vrhovni vjerski i duhovni poglavar pravoslavne Crkve iz Beograda, patrijarh Irinej, javno i otvoreno, podržava, upravo i našeg najvećeg rušitelja u srpskom rodu, guslara iz Laktaša, Milorada Dodika.


Ovi praznični, božićni dani, bude u meni izuzetna duhovna i emotivna prisjećanja, u različitim osjećajima iz lijepe mladalačke i gimnazijske prošlosti i današnje realnosti, suživota i praznovanja.

Bio sam ja dijete, rodnoga grada Sarajeva, sa Vratnika, Kovača, Bentbaše i Baščaršije, tako me svaki pomen ovih lokaliteta i konkretna događanja, veoma duboko, inspirativno i osjećajno, upravo i vraća u tu davnu prošlost, mojih nezaboravnih dana, moje mladosti.

Evo, gledam i čitam u medijima, da je naš uvaženi mitropolit dabrobosanski Hrizostom, sinoć u Sarajevu, vodio službu bdjenja, te zapalio Badnjak, ispred stare pravoslavne Crkve Sv. Arhanđela Mihaila i Gavrila, te je u Crkvi, kao i liturgiju u u Sabornom hramu, ili za nas, stare Sarajlije, poznate, kao stara i nova pravoslavna Crkva, svakako, uz prisustvo velikog broja vjernika.

Upravo sam, u mladalačkim danima i kao gimnazijalac, dosta vremena i provodio, u jednoj i drugoj Crkvi, gdje sam i sa svojim jaranima doprinosio svim obredima i unutrašnjim aktivnostima, od priprema i služenja svih običajnih radnji, u oltaru i van njega, do pjevušenja obrednih pjesmica, sa tadašnjim vjerskim vjerodostojnicima.

U vremenima Bogojavljenja, 06. januara, svečanog obreda, kojem skoro redovno, prisustvuje veliko mnoštvo naroda, koji osvećenu vodu nose svojim domovima, jer se ta Sveta Vodica - Bogojavljenska, čuva u svakom domu preko cijele godine kao velika svetinja, a koristi se samo u velikoj nuždi (bolesti, uznemiravanje od strane zlih duhova). U nekim našim krajevima običaj je da sveštenik sam raznosi Bogojavljensku vodicu po domovima vjernika, sa svojim pastirima (učenicima), dakle i ja sam lično išao i raznosio tu svetu vodicu po domovina i sa popovima, pjevušio sam: „Vo jordanje, kreštajuščusja, tebi Bože...“

Sveta voda ili vodica je voda koja je osvećena tokom vjerskog obreda i smatra se posebnom i ljekovitom među hrišćanima.

Ovim činom i prilikom, posjete domovima vjernika, bilo je uvijek i određenog darivanja, u novčanicama, što je meni, kao siromašnom gimnazijalcu, bio veoma značajan izvor prihoda, za nabavku školskog pribora, knjiga, prvih skija ili fudbalske lopte.U ta teška vremena neimaštine, poslije Drugog svjetskog rata, sjećam se, da sam kao destogodišnjak, znao i noći provesti na Baščaršiji, u blizini stare Crkve, ispred radnje za prodaju povrća i voća, kako bih sutradan, veoma rano, po njenom otvaranju, mogao kupiti koje kilo krompira, kupusa, luka ili nekih drugih namjernica. Vladalo je veliko siromaštvo i nedostatak namjernica je bio jako izražen, tako smo se snalazili na razne načine.

Prisjećam se često, da sam i tada, kao mališan, morao držati svoje maleno kumče, istina je da je bilo i teže od mene, u obredu krštenja, koje je poprilično i bilo zakasnilo, te sam to jedva izdržao, ali su prijatna sjećanja ostala u mojoj memoriji.

Zato me, upravo, ovih dana prazničnih Božićnih trenutaka, posebno inspiriše i zadovoljava i obraćanje, mitropolita Hrizostoma, vjernicima koji su bili prisutni, kao i svim narodima i građanima, ove nam naše jedine domovine, Bosne i Hercegovine. Kako veli u svojoj poruci: „Čujmo prvo i prihvatimo istinu, jednih i drugih, sporazumimo se i pomirimo se, u ime svih nevinih žrtava. Narode u prošlost, krvavu i tragičnu, vraćaju oni, koji tu istu prošlost koriste za svoje svrhe i ciljeve. Narodi u Bosni i Hercegovini, tog teškog balasta prošlosti, mogu se osloboditi samo istinom o svemu što se dogodilo, a onda i pomirenjem, kroz praštanje jednih drugima“. Nadalje je konstatovao: „Pogrešne politike su ono što je uništilo bratstvo i jedinstvo, te vda međunacionalni odnosi u BiH nisu loši, koliko su loši međupolitički“.

Apelovao je, ovom prilikom, na Srbe, Hrvate i Bošnjake, ali i sve ostale, da se ujedine, oko dobrih politika, dobrih programa i dobra svima, jer je nama živjeti ovdje i sada i sutra, svima zajedno“.U današnjim prilikama, naše realnosti odnosa, u sospstvenoj državi Bosni i Hercegovina, raduju me ove riječi i poruke, uvaženog mitropolita Hrizostoma, iako sam svjestan činjenica, da još toga mnogo nedostaje u ocjenama i procjenama, osudama i distanciranja, od nekih rušitelja i države i zajedništva, od strane srpskih političara. Nažalost i njegov vrhovni vjerski i duhovni poglavar pravoslavne Crkve iz Beograda, patrijarh Irinej, javno i otvoreno, podržava, upravo i našeg najvećeg rušitelja u srpskom rodu, guslara iz Laktaša, Milorada Dodika. Ukoliko se zaista, istinski, naš mitropolit Hrizostom i nebi distancirao od guslarske retorike i ideologije, uprazno bi bile i sve njegove poruke i svetkovine srpskoga roda, ma gdje one bile na teritoriji, naše domovine.

Kao normalni Bosanski Srbin, koji volim svoju domovinu, Bosnu i Hercegovinu, ne bih volio da se „štakori dodikovaca“ kao što se to dešava u Hercegovini i našem Mostaru, razmigolje, te da poput otrovne obotnice, isturaju svoje pipke, uz pomoć i Crkve i vjerskih vjerodostojnika, do Vladike Grigorija, koji je u startu podržao ideologiju svoga mentora Dodika, te okarakterisao sve nas Srbe u ovome gradu i Federaciji, kao, neke „rezervne Srbe“ jer nismo htjeli napustiti svoje komšije i susjede, te na vrijeme postrojili u redove njihovih agresorsko-genocidnih postrojbi, kako bi danas i mogli slaviti i veličati tu njihovu genocidnu tvorevinu.Nisam, lično, još uvijek čuo ili pročitao, da se upravo, moj Bosanac iz Bosanskog Petrovca, poštovani mitropolit Hrizostom stavio u službu, ovoga rušitelja i guslara, zla srpskoga roda, te ga mogu pratiti i poštovati, a ako Bog da, možda, nekada i prisustvovati njegovoj liturgiji u staroj ili novoj Crkvi, moga rodnoga i voljenog grada, Sarajeva.

Još uvijek me želja mine, da prošetam tim „teheranskim“ ćilimima, koji i nisu za opančare i guslare!Ostali prilozi:
» DIJALOG NA SANDŽAČKOM PUTU
Hazbija Kalač | 19. November 2018 02:18
» ŠTA ZA BIH ZNAČI OKRETANJE OD PROŠLOSTI KA BUDUĆNOSTI?
Zijad Bećirević | 19. November 2018 00:48
» EGZISTENCIJALNA PITANJA I PROBLEMI
Ajša Čišija | 19. November 2018 00:31
» MIRSINE BOMBONE
Said Šteta | 18. November 2018 18:17
» ONA, ANA BRNABIĆ, PINK PANTER
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 16. November 2018 15:19
» ALUMINIJ, LAHKI METAL, ALI TEŠKO STANJE!
Mr. Milan Jovičić | 16. November 2018 15:00
» BOŠNJACI / BOSANCI, OVO SU NAŠI PROBLEMI KOJI TRAŽE NAŠA RJEŠENJA!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. November 2018 19:34
» ISTOČNO SARAJEVSKO, BLAJBURŠKO-RAVNOGORSKO SIJELO
Mr. Milan Jovičić | 13. November 2018 15:54
» IMA JEDAN ČOVJEK
Said Šteta | 13. November 2018 15:15
» LOGOR SMRTI - MANJAČA, 1991-2018
Mirsad Duratović | 13. November 2018 01:20
» POSTIZBORNE DILEME
Džebrail Bajramović | 11. November 2018 16:17
» NEEMANCIPOVANA PREDSJEDNICA
Armin Čusto, dipl.iur. | 11. November 2018 02:26
» KRSMANOVIĆEV PUT BEZ POVRATKA
Ajša Čišija | 11. November 2018 02:18
» NJEGOŠEVSKA I NACISTIČKA ETIKA
Šemso Agović | 06. November 2018 14:00
» NOVA DRUŠTVENA SVIJEST JE VAŽNIJA OD IZBORNOG REZULTATA
Ibrahim Osmanbašić | 06. November 2018 13:44
» NJEGOŠ, JUGOSLOVENSTVO, KRV
Husein Tokić | 05. November 2018 14:36
» POLITIČKI UDAR
Džebrail Bajramović | 04. November 2018 00:04
» SPOSOBNOST I POUZDANOST
Hfz. Abdurrahman ef. Kujević | 03. November 2018 23:37
Ostali prilozi istog autora:
» ALUMINIJ I NJEGOVI SPASITELJI
22. October 2018 19:43
» SUDBINA JE U NAŠEM GLASU!
30. September 2018 23:53
» OVAKAV NAM „HADŽIJA“ I TREBA
26. September 2018 20:31
» BILBORD SA LINIJE SMRTI
23. September 2018 03:44
» NE BIRAJMO, CRNU NAM BUDUĆNOST!
17. September 2018 18:53
» GRAĐANI, POTRAŽIMO SPAS!
04. September 2018 14:47
» ZLOČIN BEZ KAZNE
14. June 2018 16:00