Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

Božićna poruka
BOŽE DRAGI, DARUJ NAM PAMETI, LJUBAVI I SLOGE
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 08. January 2018. 00:01:39

MR. MILAN JOVIČIĆ: „Pogrešne politike su ono što je uništilo bratstvo i jedinstvo, te vda međunacionalni odnosi u BiH nisu loši, koliko su loši međupolitički“.
Apelovao je, ovom prilikom, na Srbe, Hrvate i Bošnjake, ali i sve ostale, da se ujedine, oko dobrih politika, dobrih programa i dobra svima, jer je nama živjeti ovdje i sada i sutra, svima zajedno.
U današnjim prilikama, naše realnosti odnosa, u sospstvenoj državi Bosni i Hercegovina, raduju me ove riječi i poruke, uvaženog mitropolita Hrizostoma, iako sam svjestan činjenica, da još toga mnogo nedostaje u ocjenama i procjenama, osudama i distanciranja, od nekih rušitelja i države i zajedništva, od strane srpskih političara. Nažalost i njegov vrhovni vjerski i duhovni poglavar pravoslavne Crkve iz Beograda, patrijarh Irinej, javno i otvoreno, podržava, upravo i našeg najvećeg rušitelja u srpskom rodu, guslara iz Laktaša, Milorada Dodika.


Ovi praznični, božićni dani, bude u meni izuzetna duhovna i emotivna prisjećanja, u različitim osjećajima iz lijepe mladalačke i gimnazijske prošlosti i današnje realnosti, suživota i praznovanja.

Bio sam ja dijete, rodnoga grada Sarajeva, sa Vratnika, Kovača, Bentbaše i Baščaršije, tako me svaki pomen ovih lokaliteta i konkretna događanja, veoma duboko, inspirativno i osjećajno, upravo i vraća u tu davnu prošlost, mojih nezaboravnih dana, moje mladosti.

Evo, gledam i čitam u medijima, da je naš uvaženi mitropolit dabrobosanski Hrizostom, sinoć u Sarajevu, vodio službu bdjenja, te zapalio Badnjak, ispred stare pravoslavne Crkve Sv. Arhanđela Mihaila i Gavrila, te je u Crkvi, kao i liturgiju u u Sabornom hramu, ili za nas, stare Sarajlije, poznate, kao stara i nova pravoslavna Crkva, svakako, uz prisustvo velikog broja vjernika.

Upravo sam, u mladalačkim danima i kao gimnazijalac, dosta vremena i provodio, u jednoj i drugoj Crkvi, gdje sam i sa svojim jaranima doprinosio svim obredima i unutrašnjim aktivnostima, od priprema i služenja svih običajnih radnji, u oltaru i van njega, do pjevušenja obrednih pjesmica, sa tadašnjim vjerskim vjerodostojnicima.

U vremenima Bogojavljenja, 06. januara, svečanog obreda, kojem skoro redovno, prisustvuje veliko mnoštvo naroda, koji osvećenu vodu nose svojim domovima, jer se ta Sveta Vodica - Bogojavljenska, čuva u svakom domu preko cijele godine kao velika svetinja, a koristi se samo u velikoj nuždi (bolesti, uznemiravanje od strane zlih duhova). U nekim našim krajevima običaj je da sveštenik sam raznosi Bogojavljensku vodicu po domovima vjernika, sa svojim pastirima (učenicima), dakle i ja sam lično išao i raznosio tu svetu vodicu po domovina i sa popovima, pjevušio sam: „Vo jordanje, kreštajuščusja, tebi Bože...“

Sveta voda ili vodica je voda koja je osvećena tokom vjerskog obreda i smatra se posebnom i ljekovitom među hrišćanima.

Ovim činom i prilikom, posjete domovima vjernika, bilo je uvijek i određenog darivanja, u novčanicama, što je meni, kao siromašnom gimnazijalcu, bio veoma značajan izvor prihoda, za nabavku školskog pribora, knjiga, prvih skija ili fudbalske lopte.U ta teška vremena neimaštine, poslije Drugog svjetskog rata, sjećam se, da sam kao destogodišnjak, znao i noći provesti na Baščaršiji, u blizini stare Crkve, ispred radnje za prodaju povrća i voća, kako bih sutradan, veoma rano, po njenom otvaranju, mogao kupiti koje kilo krompira, kupusa, luka ili nekih drugih namjernica. Vladalo je veliko siromaštvo i nedostatak namjernica je bio jako izražen, tako smo se snalazili na razne načine.

Prisjećam se često, da sam i tada, kao mališan, morao držati svoje maleno kumče, istina je da je bilo i teže od mene, u obredu krštenja, koje je poprilično i bilo zakasnilo, te sam to jedva izdržao, ali su prijatna sjećanja ostala u mojoj memoriji.

Zato me, upravo, ovih dana prazničnih Božićnih trenutaka, posebno inspiriše i zadovoljava i obraćanje, mitropolita Hrizostoma, vjernicima koji su bili prisutni, kao i svim narodima i građanima, ove nam naše jedine domovine, Bosne i Hercegovine. Kako veli u svojoj poruci: „Čujmo prvo i prihvatimo istinu, jednih i drugih, sporazumimo se i pomirimo se, u ime svih nevinih žrtava. Narode u prošlost, krvavu i tragičnu, vraćaju oni, koji tu istu prošlost koriste za svoje svrhe i ciljeve. Narodi u Bosni i Hercegovini, tog teškog balasta prošlosti, mogu se osloboditi samo istinom o svemu što se dogodilo, a onda i pomirenjem, kroz praštanje jednih drugima“. Nadalje je konstatovao: „Pogrešne politike su ono što je uništilo bratstvo i jedinstvo, te vda međunacionalni odnosi u BiH nisu loši, koliko su loši međupolitički“.

Apelovao je, ovom prilikom, na Srbe, Hrvate i Bošnjake, ali i sve ostale, da se ujedine, oko dobrih politika, dobrih programa i dobra svima, jer je nama živjeti ovdje i sada i sutra, svima zajedno“.U današnjim prilikama, naše realnosti odnosa, u sospstvenoj državi Bosni i Hercegovina, raduju me ove riječi i poruke, uvaženog mitropolita Hrizostoma, iako sam svjestan činjenica, da još toga mnogo nedostaje u ocjenama i procjenama, osudama i distanciranja, od nekih rušitelja i države i zajedništva, od strane srpskih političara. Nažalost i njegov vrhovni vjerski i duhovni poglavar pravoslavne Crkve iz Beograda, patrijarh Irinej, javno i otvoreno, podržava, upravo i našeg najvećeg rušitelja u srpskom rodu, guslara iz Laktaša, Milorada Dodika. Ukoliko se zaista, istinski, naš mitropolit Hrizostom i nebi distancirao od guslarske retorike i ideologije, uprazno bi bile i sve njegove poruke i svetkovine srpskoga roda, ma gdje one bile na teritoriji, naše domovine.

Kao normalni Bosanski Srbin, koji volim svoju domovinu, Bosnu i Hercegovinu, ne bih volio da se „štakori dodikovaca“ kao što se to dešava u Hercegovini i našem Mostaru, razmigolje, te da poput otrovne obotnice, isturaju svoje pipke, uz pomoć i Crkve i vjerskih vjerodostojnika, do Vladike Grigorija, koji je u startu podržao ideologiju svoga mentora Dodika, te okarakterisao sve nas Srbe u ovome gradu i Federaciji, kao, neke „rezervne Srbe“ jer nismo htjeli napustiti svoje komšije i susjede, te na vrijeme postrojili u redove njihovih agresorsko-genocidnih postrojbi, kako bi danas i mogli slaviti i veličati tu njihovu genocidnu tvorevinu.Nisam, lično, još uvijek čuo ili pročitao, da se upravo, moj Bosanac iz Bosanskog Petrovca, poštovani mitropolit Hrizostom stavio u službu, ovoga rušitelja i guslara, zla srpskoga roda, te ga mogu pratiti i poštovati, a ako Bog da, možda, nekada i prisustvovati njegovoj liturgiji u staroj ili novoj Crkvi, moga rodnoga i voljenog grada, Sarajeva.

Još uvijek me želja mine, da prošetam tim „teheranskim“ ćilimima, koji i nisu za opančare i guslare!Ostali prilozi:
» HISTORIJSKI RAZVOJ BOSANSKOGA JEZIKA
Senada Đešević, prof. | 17. September 2018 21:42
» MEŠA SELIMOVIĆ JE KOLEKTIVNI BOŠNJAČKI SIHR
Sead Zubanović | 17. September 2018 18:58
» NE BIRAJMO, CRNU NAM BUDUĆNOST!
Mr. Milan Jovičić | 17. September 2018 18:53
» KURVANJSKA ŠUTNJA VALENTINA INZKA
Zijad Bećirević | 17. September 2018 14:23
» BIH - IZBORI 2018.
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. September 2018 13:18
» MEDIJI U POLITIČKOJ BORBI I NJIHOVA PUBLIKA
Esnaf Smajić | 16. September 2018 20:03
» NEODGOVORNE POLITIKE TREBAJU DOŽIVJETI PORAZ NA OKTOBARSKIM IZBORIMA
Džebrail Bajramović | 15. September 2018 04:14
» PORUKA ONIMA ŠTO VELIČAJU ZLO I ZLOČINCE
Dženis Šaćirović | 15. September 2018 03:11
» JASNA PORUKA SENATORA WICKERA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. September 2018 20:46
» BOŠNJAK S TITULOM “SVETOG SAVE”
Senad Ušanović | 12. September 2018 19:55
» ŠEFIK DŽAFEROVIĆ - ČOVJEK U KOJEM SE OGLEDA SNAGA NARODA
Elmedina Muftić | 11. September 2018 17:19
» MEDITACIJA VLASTI BIH SA SVOJIM PROTESTANTIMA
Hakija Đozić | 11. September 2018 16:35
» HAMLETOVSKI, BOSANSKO-HERCEGOVAČKI, APOKALIPSO!
Mr. Milan Jovičić | 09. September 2018 14:56
» AMIR ISMIĆ BATON - ČOVJEK NA BROJU 22
Said Šteta | 07. September 2018 17:45
» POLITIČKA MAFIJA
Elmedina Muftić | 06. September 2018 17:01
» U BIH DUGO ŽIVI SINDROM VLASTI: SVI ZNAJU SVE!
Hakija Đozić | 05. September 2018 21:29
» ORGANIZACIJA HADŽA - POHVALE I ZAMJERKE
Mirsad Mahmutović | 05. September 2018 20:44
» GRAĐANI, POTRAŽIMO SPAS!
Mr. Milan Jovičić | 04. September 2018 14:47
» ZLOČIN U UČIONICI
Šemso Agović | 01. September 2018 20:29
» PUSTI ŠLJIVE, ZAUSTAVI NEGATORA GENOCIDA I DRŽAVE BIH!
Salih Brkić | 01. September 2018 20:03
Ostali prilozi istog autora:
» NE BIRAJMO, CRNU NAM BUDUĆNOST!
17. September 2018 18:53
» GRAĐANI, POTRAŽIMO SPAS!
04. September 2018 14:47
» ZLOČIN BEZ KAZNE
14. June 2018 16:00
» LJEVICA I „LJEVACI“
04. April 2018 19:46
» BRAVO, ŽELJKO KOMŠIĆU!
17. March 2018 19:24
» KRALJ JE MRTAV, ŽIVIO KRALJ!
13. March 2018 14:37
» KAKVA LI JE SIMBOLIKA?
08. March 2018 13:38