Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

NOBILO: ŽRTVE IMAJU PRAVO NA ODŠTETU, NAJMANJE ŠTO HRVATSKA DRŽAVA MOŽE URADITI JESTE DA TO PLATI
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 04. December 2017. 15:12:19


Presudom je definirano da je HVO bio pod kontrolom Republike Hrvatske, dakle da su oni djelovali kao agenti hrvatske države, u ime hrvatske države i ostvarivanja političkih ciljeva. Prema tome odšteta se može tražiti od hrvatske države, jer HVO ima staus kao i HV. Hrvatska je članica EU, ali to će biti dugotrajna borba. Ti ljudi, odnosno žrtve, imaju pravo na odštetu i najmanje što im hrvatska država može napraviti jeste da plati odštetu. Da sam ja političar, ja bih to prihvatio jer ne vidim zašto evropska Hrvatska treba na svoja pleća staviti Tuđmanovu politiku 1993.godine, kazao je advokat Anto Nobilo za Face TV.

Anto Nobilo je advokat koji je branio prvog hrvatskog generala kojemu se sudilo pred Haškim tribunalom, advokat, koji je još tih godina kazao da on brani pred sudom Blaškića a ne promašenu hrvatsku politiku.

"Blaškić nije naredio centralni zločin u njegovom predmetu, to jeste zločin u Ahmićima, gdje je pobijedno 116 ljudi, što je najveći zločin od strane Hrvata. Tada se naime utvrdilo nešto zapanjujuće - predsjednik Tuđman je u roku od 48 sati dobio precizne informacije koje je zapovjedao zločinom u Ahmićima, ko je pomogao a ko je u svemu tome sudjelovao. On je to imao u svojoj ladici, ali nije htio da se dokumenti s tim iskoriste za odbranu Blaškića", rekao je Nobilo.

Dodao je da se na samom početku procesa protiv Blaškića počelo spekulisati s tim da bi Franjo Tuđman se mogao naći pod udarom Haaga. Kazao je da je Tuđman znao da je zločin naredio Darijo Kordić i da ga pri takvom znanju nije smjenio, što je bila jasna poruka nižerangiranim da li smiju ili ne smiju činiti zločine.

On je dodao da je Tuđman imao uvjerenje u svoju "povijesnu veličinu", te da se kod Miloševića ne mogu uopće pronaći izjave kakve je davao Tuđman koji je sve snimao što je na kraju postalo prvoklasni dokaz protiv njegove politike.

"U njegovim izjava tačno se može naći da je BiH kolonijalna tvorevina, da su komunisti izmislili BiH, da ona ne može postojati, i da se mora podijeliti, između Srba i Hrvata, te eventualno mala zemlja bosnica kako je to on zvao ostala bi Bošnjacima. On jasno kaže - ti Bošnjaci, sutra će sa nama piti vina, jesti svinjetinu ali za godinu dana će biti Hrvati. Takvih izjava kod Miloševića nema iako su njegovi postupci još gori", reko je Nobilo.

Nobilo smatra da nije kriva hrvatska vlast iz 2000.godine koja je dala dokaze o zločinima, nego vlast iz 1993.godine koja je zločine počinila, te da oštećeni imaju pravo na nadoknadu štete jer i po hrvatskim zakonima odšteta koja je načinjena od strane hrvatske vojske i hrvatske policije može biti naplaćena."Presudom je definirano da je HVO bio pod kontrolom Republike Hrvatske, dakle da su oni djelovali kao agenti hrvatske države, u ime hrvatske države i ostvarivanja političkih ciljeva. Prema tome odšteta se može tražiti od hrvatske države, jer HVO ima staus kao i HV. Hrvatska je članica EU, ali to će biti dugotrajna borba. Ti ljudi, odnosno žrtve, imaju pravo na odštetu i najmanje što im hrvatska država može napraviti jeste da plati odštetu. Da sam ja političar, ja bih to prihvatio jer ne vidim zašto evropska Hrvatska treba na svoja pleća staviti Tuđmanovu politiku 1993.godine", rekao je.

Nobilo je kazao da je potrebno izvršiti pilot projekat, uzeti jedan ili dva slučaja i vidjeti kakve su implikacije toga.

"Na teorijskoj bazi meni se čini da to mora držati vodu. Možda će se promijeniti i politika u Hrvatskoj pa će se nešto moći i nagodbama, ali mora se znati ako se izgubi parnica, onda se moraju platiti troškovi koji nisu mali. Tu treba biti oprezan, sačekati sažetak presude, dobro je analizirati. Ja mislim da šanse ima, da je pravda na strani žrtava i da Hrvatska ima i pravnu i moralnu obavezu to platiti", rekao je.Ostali prilozi:
» U NEW YORKU PANEL ZA PAMĆENJE SA MAJKA SREBRENICE
Bošnjaci.Net | 14. March 2019 14:10
Ostali prilozi istog autora: