Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

Pismo rektor Univerziteta u Sarajevu u mirovini dr. Jusufa Mulića Bošnjacima Svijeta u povodu dodjele nagrade „Isa-beg Ishaković“ Predsjedniku Crne Gore
NAKON FILIPA VUJANOVIĆA, OSTAO JE JOŠ VOJVODA ALEKSANDAR VUČIĆ DA MU KLEPSIDRA DODIJELI NAGRADU
Autor: Prof. dr. Jusuf Mulić
Objavljeno: 02. December 2017. 23:12:06

DR. JUSUF MULIĆ: Ostalo je nejasno šta je navelo Hanifu Kapidžić-Osmanagić, Zvonka Lešića, Abdulaha Šarčevića, Nedžada Mulabegovića i Saliha Foču navelo da se nađu u ovom Komitetu, koje jedan Portal naziva elitnim, onih koji Bosni i Bošnjacima radili o glavi, među kojima je i mrzitelj svega što je bošnjačko Senadin Lavić.


Dragi moji,
Ja sam inače ranoranilac i, prvo što uradim, otvorim komjuter i pregledam poštu koja je, zbog vremenskih razlika, stigla na moj e-mail tokom noći. Zbog nekih zdravstvenih poteškoća, jutros sam se probudio u 5,00 sati po srednjeevropskom vremenu i zatekao pismo Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA), kojoj se na tome neizmjerno zahvaljujem. Kad sam pročitao da je ovogodišnju Međunarodnog komiteta nagade Isak Ishaković, (bez naslova beg i gazi, a puni naslov je Gazi Isa-beg Ishaković), koju je utemeljilo Društvo za zaštitu kulturne baštine Klepsidra (od istoimene grčke riječi = vrsta vodenog i pješčanog sata; simbol prolaznosti života...), a dodjeljuje se šefovima država i drugim državnicima stranih zemalja iz oblasti nauke, umjetnosti, kulturne baštine, domoljublja, sevdaha, dodjeljena predsjedniku Crne Gore Filip Vujanović, zdravstveno stanje mi se pogoršalo. Pošto je vijest zastrašujuća. Ali, ono što je još zastrašujuće od same dodjele nagrade, je činjenica da nijedno sredstvo javnog obavještavanja u Federaciji BiH, jer to Republika srpska sa zadovoljstvom prihvaća, ovaj čin Komiteta nije osudilo, nego su se utrkivala u opisu gala svečanosti u Narodnom pozorištu u Sarajevu, crvenom tepihu, kao da se radi o filmskom festivalu, kulturno-umjetničkom programu i dr., da su dodjeli nagrade prisustvovali član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjednik Doma naroda Džaferović, oba vatreni pobornici da se Sutorina prepusti Crnoj Gori i potpisnici odluka o tome, te druge ugledne ličnosti javnog i političkog života FBiH i diplomatski kor, a sve je začinjeno nezaboravnim koktelom, prenijela govor akademkinje Adile Pašalić-Kreso i slavodobitnika Filipa Vujanovića. Mene, kao njegovog redovnog gosta, posebno je pogodilo što se u ovo uključio i Bošnjački islamski radio (BIR). Nakon svega toga, odlučio sam da odmah napišem ovo pismo svim Bošnjacima svijeta.

Gazi Isa-beg Ishaković, utemeljitelj Sarajeva na prostoru oko sela Brodac (današnje šire područje oko Benbaše) i Novog Pazara (Yeni Bazar) na meraji, vakif značajnih vakufa, među kojima se ističu stara Careva džamija s mektebom, Bazar i vodovod u Sarajevu, te jedne od najuglednijih prosvjetnih ustanova u osmanskom carstvu medrese u Skoplju (Isa begova Medresa i Isa begova džamija), koja je u znak zahvalnosti svome vakifu ponijela njegovo ime. Mmrzitelj muslimana kralj Aleksandar I Karađorđević, medresu je 1925. godine posvojio (Srbi svoje zadužbine čuvaju kao zjenicu oka, ali tuđe posvajaju), ovu godinu obilježio kao godinu njenog osnivanja i nazvao je Velika medresa Kralja Aleksandra I. Za zasluge koje je stekao kao utemeljitelj Novog Pazara, Sinan-begova medresa koja datira iz XV vijeka, dobila je ime po Gazi Isa-begu Ishakoviću. Treba posebno naglasiti da su obje medrese otvorene prije čuvenih Gazi Husrev-begovih u Sarajevu (Hanikah 1531. i medresa 1537).


Kakav li je doprinos Filipa Vujanovića nauci, umjetnosti, kulturnoj baštini i sevdahu, to znaju samo oni koji su odluku o nagradi ovom sevdaliji, jednom od sudionika rušenja kulturne baštine u Hrvatskoj i Hercegovini dodijelili. Crna Gora, bez da mrdne prstom, od Bošnjaka dobija sve što joj treba, a sada se očekuje da Filipu Vujanoviću Grad Sarajevo preda Zlatni ključ, pa da se ova farsa s Crnom Gorom zaključi.


Ostalo je nejasno šta je navelo Hanifu Kapidžić-Osmanagić, Zvonka Lešića, Abdulaha Šarčevića, Nedžada Mulabegovića i Saliha Foču navelo da se nađu u ovom Komitetu, koje jedan Portal naziva elitnim, onih koji Bosni i Bošnjacima radili o glavi, među kojima je i mrzitelj svega što je bošnjačko Senadin Lavić. Međutim, nijedan od dosadašnjih slavodobitnika nagrade (dva pedsjednika Hrvatske, predsjednici Makedoinije, Slovenije, Austrije i Turske), nema nikakvih zasluga ni za jednu osnovu navedenu o povodu dodjelu nagrade za nauku, umjetnost, kulturnu baštinu, domoljublje i sevdaha, čak ni za svoju zemlju. A nečuveno je da bilo koja nagrada vrjednuje njihovo domoljublje prema vlastitoj zemlji. Bilo bi nečuveno da se taj povod navede i u bilo kojoj nacionalnoj nagradi. Kakav li je doprinos Filipa Vujanovića nauci, umjetnosti, kulturnoj baštini i sevdahu, to znaju samo oni koji su odluku o nagradi ovom sevdaliji, jednom od sudionika rušenja kulturne baštine u Hrvatskoj i Hercegovini dodijelili. Crna Gora, bez da mrdne prstom, od Bošnjaka dobija sve što joj treba, a sada se očekuje da Filipu Vujanoviću grad Sarajevo preda Zlatni ključ, pa da se ova farsa s Crnom Gorom zaključi.


dodjeli nagrade prisustvovali član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjednik Doma naroda Džaferović, oba vatreni pobornici da se Sutorina prepusti Crnoj Gori i potpisnici odluka o tome, te druge javne ličnosti


Nisam mogao utvrditi iz kojih se sredstava finansira ovo Društvo. Ako je iz budžeta FBiH, onda ove lakdrdije idu na štetu njenih stanovnika koji sredstva za budžet osiguravaju raznim nametima.

Pošto su nagradu Isak ishaković dobili predsjednici svih bivših republika Jugoslavije koja se raspala, ostao je samo vojvoda Aleksandar Vučić. Ali, kako je krenulo, nije isključeno da je na redu kao sljedeći slavodobitnik.

Nakon svega ovoga i onoga što još nije napisano i objelodanjeno, ja mogu reći samo: Žalosna nam majka s ovakvim političarima i intelektualcima. Molim Allaha dž.š. da nas spasi od njihove brige za bošnjački narod.

Želim svim Bošnjacima diljem svijeta sve najbolje.


Oni su dodijelili nagradu!


Jusuf Mulić

P.S.
Gazi Isa-beg Ishakoivć je, ikpak, sretan čovjek, jer za ovo poniženje u Džennetu ne može saznati.
Danas u FBiH ima bezbroj manjih nagrada, a veće su Šestoaprilska nagrada Grada Sarejeva, koju za ovu godinu nisam dobio za pet knjiga o historiji muslimanskog školstva u Sarajevu od 1451. do 1926. godine i nagrada nazvana po šejhu i pjesniku Hasanu Kajmiji, koju svake godine dodjeljuje Medžlis Islamske zajednice u Zvorniku,

XXX

Podatak da je Bosna i Hercegovina stara 74 godine (Mrkonjić Grad, 25. novembra 1943. godine, zbog čega se slavi DAN DRŽAVNOSI, netačan je, jer je država stara najmanje 828 goidina, jer je te godune njen ban Kulin Duborvnčanima izdao povelju o slobodnoj trgovini kroz njegovu zemlju Bosnu, pa se može slaviti samo kao Dan obnovljene državnosti.
Autor je rektor Univerziteta u Sarajevu u miroviniOstali prilozi:
» DODIKOVE BUBICE I PLANETRNI VIRUSI
Mr. Milan Jovičić | 04. July 2020 18:58
» PORUKA IZ NOVOG PAZARA "BEOGRADSKOJ GOSPODI"
Šefka Begović-Ličina | 01. July 2020 17:48
» HUJKE - HEROJ SA OČIMA BOJE NERETVE
Elmedina Muftić | 29. June 2020 21:54
» SRCE NERETVICE
Said Šteta | 24. June 2020 14:15
» NE ZABORAVIMO MOSTAR, NI ZA OVE IZBORE!
Mr. Milan Jovičić | 21. June 2020 16:47
» NAŠA POSTOJANOST
Aziz Hurem | 21. June 2020 15:31
» BOSANSKI PARADOKS - KAZNI DOBROG JER MOŽE BITI BOLJI, NAGRADI LOŠEG JER MOŽE BITI GORI!!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. June 2020 16:39
» STARI DRUGARI TITO & DRAŽA, SADA SKUPA IGRAJU LOPTE
Amir Telibećirović | 18. June 2020 01:40
» BOŠNJAČKI ULTIMATUM VALENTINU INZKU
Zijad Bećirević | 16. June 2020 15:03
» KONTAMINIRANA ŠKOLSKA LEKTIRA: SKENDER KULENOVIĆ
Šemso Agović | 13. June 2020 19:47
» SMAJILOVO IME U KAMENU
Said Šteta | 13. June 2020 18:47
» VRIJEME PRED-REVOLUCIJU???!!!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. June 2020 17:11
» LAHKI METAL, TEŠKO BREME, LUDIMA JE RADOVANJE
Mr. Milan Jovičić | 13. June 2020 17:07
» AUTODESTRUKCIJA BOŠNJAKA KAO POSLJEDICA KRIZE AUTORITETA
Rusmir Šerifović | 11. June 2020 17:51
» JA, I OPET JA
Aziz Hurem | 11. June 2020 15:47
» NIT' U KRILO PADA, NIT'SE U RUKE UZET' MOŽE
Ajša Čišija | 08. June 2020 12:42
» „MACA I KUCA“ IZ ALUMINIJSKE FOLIJE
Mr. Milan Jovičić | 08. June 2020 12:37
» KAKVIM VIDIMO ISLAM I MUSLIMANE NAKON KORONE?
Dr. Mehmet Görmez, bivši predsjednik Dijaneta Republike Turske | 05. June 2020 19:42
Ostali prilozi istog autora: