Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

LOGORAŠI PRIJEDORSKIH LOGORA SMRTI: POSLJEDICE OSTAJU, KOŠMARI, SJEĆANJE NA LJUDE KOJI SU POBIJENI
Autor: AA
Objavljeno: 21. November 2017. 21:11:08


Kroz zloglasne prijedorske logore Omarska, Keraterm i Trnopolje '90-ih godina prošle su hiljade prijedorskih Bošnjaka i Hrvata, od kojih su brojni pobijeni. Oni koji nisu ubijeni danas svjedoče o fizičkim zlostavljanjima, premlaćivanjima, silovanjima i brojnim drugim nehumanim i ponižavajućim postupcima kroz koje su prolazili, piše Anadolu Agency (AA).

Prema podacima, samo kroz Trnopolje prošlo je više od 20.000 osoba i smatra se najvećim logorom na tom području.

Husnija Avdagić iz Kozarca od '92. pa do '93. bio je u pet logora – Trnopolje, Omarska, Keraterm, Manjača i Batković.

"Iz Batkovića sam razmijenjen. U logorima sam bio godinu dana. Prolazio sam najveće torture. Omarska je bila najgora. Bili smo gladni, non-stop su nas tukli. Ni na taj jedan obrok što smo imali nismo izlazili jer su nas tukli. Ja sam iz Omarske izašao sa 43 kilograma", ispričao je Avdagić na putu do Haga gdje će sutra biti izrečena presuda Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) u periodu rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Malo se oporavio kada je došao u logor Manjača. Iz ovog logora prebačen je u Batković gdje je razmijenjen 4. marta 1993. godine.

"Posljedice ostaju, košmari, sjećanje na ljude koji su pobijeni", kazao je Avdagić. Izrazio je nadu da će Ratko Mladić biti kažnjen za zlodjela počinjena nad nesrpskim stanovništvom na području Srebrenice i Prijedora.

Fikret Alić, poznatiji kao “logoraš sa žice”, čovjek čije su fotografije obišle svijet u ljeto 1992. godine i ponajviše podsjetile na žrtve Holokausta iz Drugog svjetskog rata, kao i činjenicu da se slična strahote dešavaju i u Bosni i Hercegovini na pragu 21. stoljeća, preživio je zloglasne logore Keraterm i Trnopolje, dva konc-logora na području prijedorske opštine kroz koje su u periodu od maja do novembra 1992. godine prošle na hiljade logoraša.

I on je ovih dana u Hagu kako bi prisustvovao izricanju presude Ratku Mladiću.

"Uhapšen sam 14. juna 1992. godine i odveden u logor Keraterm gdje sam bio do 5. augusta. Tada sam prebačen u Trnopolje gdje je nastala ta fotografija. Preživio sam torture. U Keratermu su za noć ubijali cijelu spavaonu, oko 205 ljudi. Jedan dio njihovih posmrtnih ostataka je pronađen u Tomašici…", istakao je Alić.

Ne voli se prisjećati tog vremena i nikome ne bi poželio, bez obzira na vjeru i naciju, da prođe kroz ta maltretiranja i torture.

Poručio je da će oni – svjedoci ostati, ostat će da svjedoče o događajima koji su '90-ih godina odnijeli hiljade života.

O strahotama koje je preživjela kao žena zatočena u logoru "Trnopolje“ za Anadolu Agency (AA) svjedoči i Suada Čolić iz Kozarca. U logoru su bili zatočeni i muž i djeca, a svaki put kada priča o tome Čolićeva kaže da je danima poslije muče košmari i teška sjećanja na te strašne dane.

"Mogla sam otići sa prvom grupom žena i djece, kada su nas počeli odvajati, ali nisam željela otići jer mi je tu bio suprug, brat i cijela familija. Hrane nije bilo. Jedni do drugih ležali smo na pločicama. Bez hrane, vode, higijenskih uslova", ispričala je Čolić.

Ono što je preživjela nikada neće zaboraviti ali, kako je kazala, ljudi umiru, umiru oni koji svjedoče.

Haški optuženik Ratko Mladić, bivši komandant Vojske RS, tereti se po 11 tačaka optužnice za genocid, zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja.

Čitanje presude u predmetu Mladić održat će se sutra u sudnici Međunarodnog suda pravde u Hagu. Suđenje je počelo 16. maja 2012. godine. Optužnica protiv Mladića podignuta je 1995. godine, a on se nekoliko godina skrivao, izbjegavajući tako hapšenje i izručenje Haškom tribunalu.Ostali prilozi:
» PLAVSKI SREDNJOŠKOLCI ODIGRALI POZORIŠNU PREDSTAVU "ASKA I VUK"
Senada Đešević, prof. | 11. October 2018 17:54
Ostali prilozi istog autora:
» ZATVORENA BIRALIŠTA U BIH
07. October 2018 19:37
» KAMPANJA JE AGRESIVNA I SIROVA
26. September 2018 14:30