Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Svi smo mi General Mahmuljin
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Srebrenica, BiH: Pravna bitka roditelja djece iz Konjević Polja traje već pet školskih godina, a od prošle godine učenici u Srebrenici nemaju pravo na izučavanje bosanskog jezika
BITKA ZA BOSANSKI JEZIK: OSNOVNI SUD U SREBRENICI DONIO ODLUKU U KORIST RODITELJA I DJECE IZ KONJEVIĆ POLJA
Autor: AA
Objavljeno: 16. November 2017. 20:11:33


Osnovni sud u Srebrenici donio je odluku u korist roditelja i djece iz Konjević Polja u slučaju ostvarivanja prava na nazivanje maternjeg jezika bosanskim.

Muhizin Omerović, predstavnik roditelja djece iz Konjević Polja, kaže da je presuda Osnovnog suda u Srebrenici pravedna i očekivana.

"Raduje me presuda suda u Srebrenici, iako sam svjestan da je pred nama, vjerovatno, još duga pravna borba. Takođe i borba za implementaciju odluka koje budu donosili sudovi. Oni imaju pravo na žalbu, i vidjećemo kako će dalje ići proces, iako smatramo da nema osnova za žalbu jer su to zakonom zagarantovana prava. Ovo je, po meni, presuda za svu obespravljenu djecu u Bosni i Hercegovini, bez obzira kojoj etničkoj grupi pripadala. Nadamo se da će uskoro biti donesena slična presuda u procesu koji vodimo protiv Ministarstva prosvjete pred sudovima u Banja Luci", kaže Muhizin Omerović, predstavnik djece roditelja iz Konjević Polja.Pravna bitka roditelja djece iz Konjević Polja traje već pet školskih godina, a od prošle godine učenici u Srebrenici nemaju pravo na izučavanje bosanskog jezika, nego im se u knjižice i svjedočanstva upisuje "jezik bošnjačkog naroda".

"Još jednom se pokazalo da borba roditelja bošnjačke djece nije bila uzaludna, te da je Osnovni sud u Srebrenici postupio samo u skladu sa zakonom koji je garantovan Ustavom Bosne i Hercegovine i omogućio djeci bošnjačke nacionalnosti da svoj maternji jezik nazivaju bosanskim, te se tako i izražavaju. Očekivana presuda, mada mislim da će ići žalba u narednom periodu. Nadam se da će i sud u Bijeljini postupiti u skladu sa zakonom ukoliko dođe do žalbenog postupka. Pravda je spora, ali dostižna. Ja se nadam da će presuda obuhvatiti svu obespravljenu djecu u Srebrenici i cijeloj Bosni i Hercegovini", kaže Munir Habibović, član Savjeta roditelja bošnjačke djece u Srebrenici.Ostali prilozi:
» NBP: SAMO NEVINI MOGU BITI ZAŠTIĆENI U BIH
B.net | 18. December 2017 17:51
» MUFTIJA SANDŽAČKI POSJETIO DŽEMAT U TASLIDŽI
BAACBH - Bošnjačko-američko Savjetodavno vijeće | 17. December 2017 14:09
» SEVDALINKO U SRCU TE NOSIM
Eset Muračević | 16. December 2017 14:53
» U BRČKOM SVIJETAO PRIMJER JEDNOG PRIVATNIKA
B.net | 16. December 2017 13:43
Ostali prilozi istog autora:
» CRNA GORA PODRŽAVA PUT BIH U NATO
11. December 2017 16:54