Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Destruktivni pritisci!
SBIH: ODBACITI AKTUALNI PROCES I PRIJEDLOGE IZMJENE IZBORNOG ZAKONA
Autor: B.net
Objavljeno: 10. November 2017. 12:11:32


Stranka za Bosnu i Hercegovinu je redovno odbijala do sada predložene, a sa izvjesnih strana i nametane, nepovoljne izmjene i dopune Izbornog zakona, a podržavala ideje o izmjenama zasnovane na presudama internacionalnih pravnih institucija.

Aktualni Izborni zakon ne odgovara temeljnim principima demokracije i ne zadovoljava sveukupne pravne kriterije kvaliteta izbornog procesa. I umjesto da ga poprave, predložene izmjene ga ne poboljšavaju nego čine još gorim – a u konačnici imaju očiglednu namjeru daljnjeg rastakanja Države Bosne i Hercegovine.

I dok Internacionalna zajednica putem presuda svojih globalnih pravnih institucija najvišeg ranga, kao i putem poruka izrečenih nam od strane diplomata zaduženih za odnos s našom Državom, pomaže poboljšanju kvaliteta državnosti Bosne i Hercegovine, s druge strane već duže vrijeme akcije unutar Doma naroda i Predstavničkog doma ukazuju na tendenciju ne samo zadržavanja nego i skorog produbljivanja, pogoršavanja, diskriminatornih modela i ostalih antidržavnih promjena u Izbornom zakonu. U tim destruktivnim pritiscima prednjači HDZ!

Posebno zabrinjava vijest da Predstavnički dom Parlamenta BiH na sjednici zakazanoj za 15. novembar 2017. treba diskutirati zahtjev Doma naroda da Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH bude razmatran po hitnom postupku. Stanka za BiH upozorava na pogubne konzekvence po Državu koje ovakav proces najavljuje. Stoga, Stranka za BiH traži da se odbaci takav proces i da se odbace krajnje nepovoljne izmjene Izbornog zakona koje on najavljuje!, - piše u saopćenju Stranke za Bosnu i Hercegovinu.Ostali prilozi:
» MILORADE, SAV GRUNT NOSAŠ NA CIPELAMA!
B.net | 21. September 2018 15:42
» HUMANITARNA VEČER U AMBASADI BIH U OSLU
Fena | 21. September 2018 15:33
» DžAFEROVIĆ: SNAŽNA SDA JE SNAŽNA BIH
B.net | 19. September 2018 05:23
Ostali prilozi istog autora:
» VEČER KUR’ANA U ADELAIDU
23. September 2018 02:59