Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Svi smo mi General Mahmuljin
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Visoki predstavnik u BiH
INZKO: BIH JE AMERIČKI, A NE TURSKI AMANET
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 09. November 2017. 21:11:07


Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko ocijenio je danas da je Sjedinjenim Američkim Državama stalo do toga da Bosna i Hercegovina bude uspješan projekat ističući da je to "nekako njihov amanet".

"Amerikanci, doista, u odnosu na sve druge, rekao bih 150 posto stoje iza BiH. Oni su završili odličan posao na Kosovu i u BiH, a u BiH su investirali i mnogo novca, u demokratiju i obnovu zemlje", rekao je Inzko za "Dnevni avaz" odmah nakon podnošenja redovnog izvještaja o situaciji u BiH Savjetu bezbjednosti UN.

Na pitanje novinara znači li to da BiH nije "turski, već zapadni amanet" i koliko će on još potrajati, Inzko kaže da "na taj amanet gleda istovjetno kao na onaj kada su savezničke snage dovodile u red njegovu Austriju gdje je bilo dosta nacista i njihovih pokreta".

Prema njegovim riječima, saveznici su oslobodili Austriju, ostali tamo 10 godina, da bi se povukli tek kada se demokratija tamo usidrila.

"Prije Drugog sv. rata u Austriji nije bilo čak ni parlamenta i, evo, nakon svega, mi imamo jedan fini (austrijski) recept za međunarodnu zajednicu u BiH. Kad bh. projekt postane uspješan, treba se povući", rekao je Inzko.

Visoki predstavnik je takođe osporio žestoke ruske kritike na njegov račun, tvrdeći da je svaka njegova optužba iznijeta na račun zvaničnika iz RS utemeljena "na dobro dokumentovanim izvorima".

On je ocijenio da su Rusi igrali i veoma pozitivnu ulogu u vezi s Dejtonom, kada je bilo puno ruskih diplomata u Beogradu i Dejtonu, i oni su koristili svoj uticaj da BiH ponovo zaživi u ovim granicama, "znači Sava na zapadu, a na istoku Drina".

"Te granice BiH postoje duže od 200 godina. Vitalij Čurkin i nekoliko ostalih zapaženih diplomata tada su odigrali istaknutu ulogu u Dejtonu i Beogradu", rekao je Inzko.

Na pitanje da li su Rusi više konstruktivni nego destruktivni u vezi s BiH, on je rekao apsolutno, dodavši da Rusi i danas podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

"Koliko sam informisan, Rusi nisu previše srećni zato što Milorad Dodik koristi takvu retoriku u kojoj napada državnike i diplomate. Moskva bi voljela kada bi Dodik imao (dobre) odnose sa svim Srbima, a ne samo sa svojom partijom", rekao je Inzko, prenosi Tanjug.Ostali prilozi:
» NBP: SAMO NEVINI MOGU BITI ZAŠTIĆENI U BIH
B.net | 18. December 2017 17:51
» MUFTIJA SANDŽAČKI POSJETIO DŽEMAT U TASLIDŽI
BAACBH - Bošnjačko-američko Savjetodavno vijeće | 17. December 2017 14:09
» SEVDALINKO U SRCU TE NOSIM
Eset Muračević | 16. December 2017 14:53
» U BRČKOM SVIJETAO PRIMJER JEDNOG PRIVATNIKA
B.net | 16. December 2017 13:43
Ostali prilozi istog autora: