Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Svi smo mi General Mahmuljin
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

VUČIĆ SJEDI NA DVIJE STOLICE, ALI DO KADA?
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 25. October 2017. 15:10:35DR. MUSTAFA CERIĆ

Vučić nije Tito, a Srbija nije Jugoslavija. Vučiću je predugo ostavljeno da pomisli da može igrati igru sa dva lica - jedno rusko a drugo europsko. Ta Vučićeva igra sa dva lica možda može proći u Bosni, ali u Americi ne može. To je ono što se bilo počelo zaboravljati - da je Amerika itekako prisutna na Balkanu.
I
Pitanje je sada za Aleksandra Vučića i za Srbiju. Odgovor na njega Vučić sprema danas ili sutra. Ne znamo da li će Vučić pitati Srbiju kako da odgovori na to pitanje, ali Rusiju sigurno hoće.
Naime, jučer je Hoyt Yee, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara, kojemu je, između ostalog, u radnom opisu i Balkan, posjetio Beograd, gdje je Vučiću jasno poručio da "ne može sjediti na dvije stolice u isto vrijeme" ( “cannot sit on two chairs at the same time"), tj., ne može se koketirati malo sa Rusijom malo sa Europom - Zapadom. To je mogao samo Tito, ali opet je bilo sve pod kontrolom Zapada.

Vučić nije Tito, a Srbija nije Jugoslavija. Vučiću je predugo ostavljeno da pomisli da može igrati igru sa dva lica - jedno rusko a drugo europsko. Ta Vučićeva igra sa dva lica možda može proći u Bosni, ali u Americi ne može. To je ono što se bilo počelo zaboravljati - da je Amerika itekako prisutna na Balkanu.

Zato jučerišnja poruka Vučiću nije samo njemu, već svim političarima na Balkanu da je politika sa dva lica neodrživa. To posebno važi za Bosnu, posebno za Bošnjake. Jedan od išareta da je vrag odnio šalu je izraelski protest zbog imenovanja jedne sarajevske škole imenom Mustafe Busuladžića. Time se nije uvećalo ime Mustafe Busuladžića, ali jest se umanjila bošnjačka moralna i politička kredibilonost kod onih koji misle da to nije trebalo uraditi ni Busuladžićevim potomcima ni našem narodu. Naravno, o Mustafi Busuladžiću treba povesti raspravu i valorizirti njegov intelektualni, duhovni, ali i moralno-politički lik i djelo, ali ne na način da se s njegovim imenom ikom gura prst u oči kao što se to ponekad radi u Hrvatskoj.

Bošnjaci su zaradili ili zaimali moralni i politički kredibilitet u svijetu strpljim radom i korektnim odnosom, posebno prema Holokaustu. Taj kredibilitet se ne smije dovesti u pitanje zato što ako ga izgubimo, izgubili smo status žrtve Genocida, status koji je najviše vrednovan u jevrejskim zajednicama u svijetu, pa tako i u Americi. Ne smije se od gotovine praviti veresija. Bošnjaci ne smiju gubiti ni moralni ni politički kredibilitet, kojeg su s mukom i žrtvom stekli. Jer, kad se jednom izgubi moralni i politički kredibilitet kod istinskih prijatelja, onda ni oni ne čuju vaš glas za bosansku istinu i pravdu. A ponekad samo jedna nesmotreno izgovorena riječ ili neoprezan učinjeni potez može vam poništit moralni i politički kredibilitet i kod prijatelja, a to je gubitak kojeg je kasnije teško nadoknaditi. Ili je ponekad nenadoknadiv.

Ako išta, to sam naučio i iskusio u svom radu kao reisu-l-ulema i zato sam zabrinut kad vidim da se ovih dana poigrava (mo) oko našeg moralnog i političkog kredibiliteta u svijetu. Zbog toga, poruka Hoyt Yee, zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara, koju je upitio jučer Vučiću mi u Bosni, posebno, mi Bošnjaci moramo shvatiti ozbiljno i odgovorno! Mora se posjetiti Jevrejska zajednica u Sarajevo i mora se pitati kako se osjeća s nama i među nama. To su radili naši davni preci i tako nam ostavili u amanet da i mi to radimo, da prema Jevrejskoj zajednici u Sarajevu imamo korektan odnos. I Zbog tog korektnog odnosa naših predaka prema Jevrejskoj zajednici, kad je protjerana iz Španije 1492. god., Jevreji su širom svijeta, posebno Jevreji u Americi, bili uz nas kad nam je bilo najteže. Ime Madam Albright ne smijemo nikad zaboraviti!

II
Alija rahmetli je govorio da mi Bošnjaci nemamo pravo na dvoličnost. To pravo imaju samo veliki i snažni. Mi moramo biti jasni i precizni u komunikaciji sa svijeto, koji ionako zna više o nama i našim mogućnostima nego mi sami. Zbog toga mi, odnosno naša ulema, naši intelektualci i političari, moraju svaki dan objašnjavati našem narodu šta za nas znači članstvo u Europskoj Uniji. Koje su prednosti, a koje opasnosti za naš opstanak i naš vjerski, nacionalni i kulturni identitet ulaskom u veliku familiju Europske Unije, koja broji oko 500 milijuna stanovnika. Mi smo tu kao praška na njihom obrazu, koju oni mogu otpuhati jednim otpuhom. Zato nam valjo mnogo učiti; mnogo međusobno razgovarti; monogo se oslobađati od loših navika podjela, sujeta, pakosti i odmazde; mnogo pratiti što se oko nas događa; mora se izaći među narod i objasniti mu naš položaj, naše prednosti i naše slabosti.

No, iznad svega moramo shvatiti da je naš spas u Božjim rukama te u našoj sposobnosti da komuniciramo sami sa sobom i sa svijetom onako kako smo komunicirali u ratu i u miru.
Dakako, važna nam je komunikacija sa muslimanskim svijetom, ali nam je još važnije da primjetimo i shvatimo da Palestinci žive u okruženju 400 milijuna muslimana, ali i nakon gotovo jednog stoljeća nemaju nezavisnu i suverenu državi, a to znači nemaju pasoš. Mi, Bošnjaci muslimani živimo u okruženju 500 milijuna kršćana, ali imamo nezavisnu i suverenu državu, a to znači imamo bosanski pasoš, s kojim možemo putovati Europom bez vize i obilaziti cijeli svijet. Zbog toga, Bošnjaci moraju biti jasni i precizni oko svog opredjeljanja za europski put, jer "Bosna je europska država", govorio je Alija rahmetli. Ali, to ne znači da odustajemo od našeg državnog (bosanskog) vjerskog (islamskog), nacionalnog (bošnjačkog/bosanskog) i kulturnog (multietničkog i multikulturalnog) identiteta.

Pouka: Muslimanski svijet se ubi od priče o brizi i pomoći Palestincima, ali Palestinci su i dalje tu gdje jesu - bez države i bez pasoša.

Poruka: Lijepo i pošteno sa muslimanskim svijetom, ali vodi računa o sebi i svom položaju u Europi, koja nije savršena, ali jest dovoljno pilitički uređena i moralno odgovorna da još uvijek vodi računa o ljudskim pravima.

A nama uprovo to treba u Bosni - poštivanje ljudskih prava, a to pretpostavlja poštivanje prava na život, vjeru, slobodu, imetak i čast.

Pročitaj komentar o Vučiću na linku ispod:
Daniel Serwer
Scholar, Middle East Institute and
Professor, School of Advanced International Studies
Johns Hopkins UniversityOstali prilozi:
» NOSTRIFIKACIJA DIPLOME MEHMED EF. HANDŽIĆA
Prof. dr. Jusuf Mulić | 15. December 2017 17:07
» MOSTARSKO-HERCEGOVAČKA PARADIGMA
Mr. Milan Jovičić | 14. December 2017 18:12
» BOSNA I HERCEGOVINA - GLOBALNA RASKRSNICA
Senad Ušanović | 14. December 2017 16:18
» PUT AUSTRIJSKE VLADE TOTALNO ‘’UDESNO’’
Dženis Šaćirović | 13. December 2017 20:42
» BOŠNJAČKI GLOBALNI PRIORITETI (II DIO)
Džebrail Bajramović | 11. December 2017 20:29
» BOŠNJAČKI NAROD JE POLITIČKI OBESPRAVLJEN
Sead Turulja, prof. | 11. December 2017 17:48
» SLAVENSKI ANTISEMITIZAM ZA HEBREJE I ZA BOŠNJAKE
Amir Telibećirović | 10. December 2017 03:19
» VUKOVE „ALFABETE“
Mr. Milan Jovičić | 10. December 2017 02:01
» DRŽAVNIČKI POTEZ BAKIRA IZETBEGOVIĆA
Elmedina Muftić | 07. December 2017 18:46
» BOSNA I HERCEGOVINA U VRTLOGU DOBRA I ZLA!
Senad Ušanović | 07. December 2017 16:21
» GUBITAK IDENTITETA PLAĆA SE ROPSTVOM I PONIŽENJEM
Larisa Karaosmanović | 06. December 2017 21:43
» ‘ODŽA ‘USKIĆ
Aziz Hurem | 06. December 2017 20:26
» OTROVNE EMOCIJE ZORANA ČEGARA
Elmedina Muftić | 04. December 2017 02:15
» U ALUMINIJU, DOMAĆI, UDRUŽENI ZLOČINAČKI PODUHVAT
Mr. Milan Jovičić | 04. December 2017 01:50
» SANDŽAK KAO OKUPIRANA I ANEKTIRANA TERITORIJA
Dr. Rizvan Halilović | 03. December 2017 16:13
» DEMOKRATSKE PROMJENE
Haris Hojkurić | 03. December 2017 14:53
Ostali prilozi istog autora:
» KRIZA LJUDSKOG SRCA
12. December 2017 16:49
» MOJ UMMETE - GDJE SMO SADA MI?
10. November 2017 13:16
» ALIJA NIJE KRIV
06. November 2017 20:18
» TREBA LI BOŠNJACIMA NACIJA?
04. November 2017 18:59
» SAMO SLOBODA SPAŠAVA BOŠNJAKA
03. November 2017 14:21
» IMA LI SELAMETA OD AMANETA?
23. October 2017 02:27
» MRŽNJA JE OTROV
09. October 2017 16:25