Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Potpredsjednik bh. entiteta RS, na manifestaciji „Genocid u Bosni i Hercegovini“ u Finskoj
RAMIZ SALKIĆ: CIVILIZIRANI SVIJET POGINJE GLAVU, A ONI VELIČAJU ZLOČINCE I DAJU IM PRIZNANJA
Autor: B.net
Objavljeno: 14. October 2017. 22:10:47


Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, u subotu je, 14. oktobra 2017. godine, u Finskoj izjavio da ideologija onih koji su osmislili, organizirali i proveli genocid u Bosni i Hercegovini, nažalost, još uvijek nije pobijeđena.

Govoreći u Helsinkiju na manifestaciji „Genocid u Bosni i Hercegovini“, koju su organizirali Islamska zajednica Bošnjaka u Finskoj i Kulturno udruženje Behar, on je istakao da su danas preživjele žrtve suočene da činjenicom da vlasti u bh. entitetu RS provode završnu fazu genocida – negiraju počinjene zločine, ponižavaju i vrijeđaju žrtve, te veličaju ratne zločince.

-I danas, dok mi ovdje govorimo o genocidu u Srebrenici, najvećem zločinu u Evropi u posljednjih 70 godina, pred kojim civilizirani svijet poginje glavu, predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik atakuje na državni Sud i Tužilaštvo, vrši konstantni pritisak i pokušava da izjednači zločine. Vlast koju on predvodi, godinama provodi etničku diskriminaciju, negira bosanski jezik i pokušava stvoriti nemogući ambijent za opstanak nesrba na prostoru entiteta RS. Umjesto da zločince osude i da se od njih distanciraju, što je prije svega ljudska i moralna obaveza, oni po ratnim zločincima nazivaju javne ustanove i dodjeljuju im priznanja kao uglednim građanima. Obilježavaju datume koji su bili personifikacija početka pripreme i organizacije ratnih zločina, te vjetar u leđa zločincima za provođenje najtežih zločina. Zbog svega ovoga, mi moramo biti dobro svjesni da je provođenje jedne od najmračnijih ideologija koju svijet pamti nastavljeno samo drugim sredstvima, poručio je Salkić u svom obraćanju.Uprkos genocidu, kršenju osnovnih ljudskih prava i tretiranju povratnika kao građana drugog reda, potpredsjednik je istakao da su se Bošnjaci vratili na prostor entiteta RS, te da žele živjeti u miru, potpuno opredijeljeni za ravnopravnost svih građana u cijeloj Bosni i Hercegovini.

-S ponosom možemo reći da naš narod, bez obzira na genocid i najstravičnije zločine koje je doživio, nikada nije uzimao pravdu u svoje ruke, niti će ikada uzimati. Ali, očekujemo od nadležnih institucija da odlučnije uzmu pravdu u svoje ruke i procesuiraju počinioce ratnih zločina u interesu mira i suživota, poručio je entitetski potpredsjednik.

Salkić je tokom predavanja pozvao oko 4.000 građana Bosne i Hercegovine koji žive u Finskoj, da budu aktivni sudionici svih dešavanja u domovini, te da budu dio aktivne globalne mreže Bošnjaka. Poručio je da samo snažnije zalaganje i veći aktivizam može pobijediti ideologiju iz devedesetih godina, te popraviti sveukupni položaj Bošnjaka u entitetu RS, ali i na prostoru cijele domovine.
Ostali prilozi:
» U NEW YORKU PANEL ZA PAMĆENJE SA MAJKA SREBRENICE
Bošnjaci.Net | 14. March 2019 14:10
Ostali prilozi istog autora:
» NAŠE VRIJEME TEK DOLAZI
12. March 2019 17:13