Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne
BOSNA I HERCEGOVINA POD KONSTANTNIM POLITIČKIM NASILJEM SUSJEDA
Procitaj komentar

Autor: Nedžad Ahatović
Objavljeno: 10. September 2017. 22:09:46

Dayton '95 (Ilustracija: Šukrija Meholjić)


Nedžad AHATOVIĆ, prof. odbrane i sigurnosti: I Srbija i Hrvatska žele da zauzmu što bolje početne pozicije prije nego velike sile odluče šta će uraditi u vezi sa Balkanom. U tom kontekstu najranjivija tačka Balkana, Bosna i Hercegovina se nastoji prikazati kao nestabilna država, u kojoj je nemoguće govoriti istim glasom kroz državne institucije, što koči dalji napredak države i društva. Pored toga tu je i problem islamskog radikalizma Bošnjaka što dodatno komplicira ukupne političke odnose. Rješenje se stoga prema mišljenju naših susjeda samo od sebe nameće – podjela BiH po etničkim linijama i sigurnosna izolacija Bošnjačke većine u BiH. Dok se zbog terorizma u Bosnu i Hercegovinu upire prstom i iz Zagreba i iz Beograda, Bošnjaka je na stranim ratištima, kao i povratnika sa tih ratišta sve manje. Za to vrijeme desnica i u Hrvatskoj i u Srbiji, a posebno u entitetu RS ima svoje udruge i političke partije koji otvoreno promoviraju fašistoidne ideje.
Bosna i Hercegovina nažalost i dalje vodi rat sa susjedima i nakon rata koji je zvanično završen potpisivanjem Općeg okvirnog mirovnog sporazuma u američkoj avio-bazi Wright Patterson, u Dayton-u, Ohio. Rat koji se bez obzira na prekid otvorenih neprijateljstava putem oružane borbe konstantno vodi sa susjedima je tzv. asimetrični rat.

Za razliku od simetričnog, asimetrični oblik ratovanja razvijen je i usavršen u drugoj dekadi XX stoljeća i na strateškom nivou podrazumijeva da se upotrebom ograničenih resursa postigne obeshrabrenje i demoralizacija protivnika i na taj način uništi njegova volja za odbranom. Asimetrični rat u svim svojim pojavnim oblicima konzumira široki spektar aktivnosti od oružanih incidenata, intervencija, terorističkih akata, pa do izazivanja političkih skandala i netrpeljivosti, špijunaže, prijetnji oružanim intervencijama (vojnih vježbi), distribucije subjektivnih informacija i dezinformacija putem društvenih mreža i medija, sve kako bi se presudno uticalo na postizanje željenog ishoda u određenoj sferi ili sferama društva. Krajnji cilj ovih aktivnosti ne mora uvijek biti izazivanje sukoba, naprotiv, ciljevi se uglavnom nastoje postići upotrebom mirnih sredstava destabilizacije. Međutim, poseban oblik asimetričnog ratovanja koji se u novijoj literaturi naziva još i tzv. hibridnim ili proxy ratom, pored svega pobrojanog podrazumijeva plaćanje izbornih favorita, friziranje i namještanje izbora, nasilnu promjenu vlasti ili tzv. udar na suverenitet nasilnim kreiranjem paradržavica u kojima se uz pomoć vanjskih oružanih intervencija instaliraju podobni politički režimi. Svim ovim oblicima asimetričnog rata, Bosna i Hercegovina je u manjem ili većem obimu konstantno izložena skoro tri decenije, s jasnim ciljem njezine definitivne podijele.

Eklatantan primjer asimetričnog ratovanja u BiH na taktičkom nivou je slučaj kamenovanja, tada srbijanskog premijera, a sada predsjednika Aleksandra Vučića za vrijeme komemoracije u Potočarima 2015. godine. Naime, zbog intencije velikih sila da se u Vijeću Sigurnosti OUN-a usvoji rezolucija koja osuđuje genocid u Srebrenici, Srbija se našla u vrlo nezgodnom položaju. Nakon intenzivnog lobiranja rezolucija S/2015/508/ Vijeća Sigurnosti OUN-a predložena 08.07.2015. godine nije prošla glasanje, jer je veto na rezoluciju uložila Ruska Federacija. Samo tri dana kasnije, 11.07.2015. godine prisustvo srbijanske delegacije na dan komemoracije žrtvama genocida u Srebrenci, okupljena masa Bošnjaka dočekuje sa otvorenim negodovanjem i kamenovanjem ove delegacije na čelu sa tadašnjim srbijanskim premijerom. Bivši pripadnici Odjeljenja za opservaciju i dokumentiranje (OOD) MUP-a Srbije Milan Dumanović i Mladen Trbović zajedno sa još 18 svojih kolega su tog dana snimali kompletan događaj u Potočarima, a njihovi snimci su vratolomnom brzinom stigli na internet portale regionalnih i svjetskih medija i TV kuća. Mislim da je nakon ove informacije, apsolutno besmisleno polemisati kako je uopće došlo do samog incidenta. Pored propagandnog efekta za srbijanske medije, ovaj napad na premijera Vučića iskorišten je za međunarodnu diskreditaciju BiH kao države i umanjivanje vanjskopolitičkog značaja vrlo negativnog stava vodećih svjetskih medija u vezi sa ruskim vetom na glasanju o genocidu u Srebrenici na sjednici Vijeća sigurnosti OUN-a.Bosna i Hercegovina je u zadnje vrijeme posebno izložena različitim oblicima i nivoom pritisaka u sklopu raznih aktivnosti asimetričnog ratovanja. Političko nasilje Hrvatske nad Bosnom i Hercegovinom zorno govori ovoj tvrdnji u prilog. U posljednje vrijeme Hrvatska se pored zagovaranja trećeg entiteta, zatvaranja morskog koridora BiH izgradnjom Pelješkog mosta, miješanja u kreiranje novog izbornog zakona u Bosni i Hercegovini otvoreno okomila i na Bošnjake kao narod kroz izjave predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović u „svezi“ sa tzv. terorističkom prijetnjom iz BiH. Istovjetan primjer slijedi i Srbija koja bezuvjetno podržava iredentizam i separatizam manjeg BiH entiteta najavom sveobuhvatnog dokumenta, koji će spriječiti nova stradanja Srba, ojačati njihov nacionalni identitet i državni identitet Srbije i Republike Srpske. Bosna i Hercegovina je sa druge strane sputana svojim jedinstvenim političkim sistemom u kojem njen većinski narod Bošnjaci ima tek trećinu udjela u kreiranju izvršne i zakonodavne vlasti, te se oko svake teme mora postići kompromis sa predstavnicima druga dva naroda, Srbima i Hrvatima čiji politički predstavnici većinom zastupaju interese susjednih država.

Ciljevi ovih aktivnosti su jasni. I Srbija i Hrvatska žele da zauzmu što bolje početne pozicije prije nego velike sile odluče šta će uraditi u vezi sa Balkanom. U tom kontekstu najranjivija tačka Balkana, Bosna i Hercegovina se nastoji prikazati kao nestabilna država, u kojoj je nemoguće govoriti istim glasom kroz državne institucije, što koči dalji napredak države i društva. Pored toga tu je i problem islamskog radikalizma Bošnjaka što dodatno komplicira ukupne političke odnose. Rješenje se stoga prema mišljenju naših susjeda samo od sebe nameće – podjela BiH po etničkim linijama i sigurnosna izolacija Bošnjačke većine u BiH. Dok se zbog terorizma u Bosnu i Hercegovinu upire prstom i iz Zagreba i iz Beograda, Bošnjaka je na stranim ratištima, kao i povratnika sa tih ratišta sve manje. Za to vrijeme desnica i u Hrvatskoj i u Srbiji, a posebno u entitetu RS ima svoje udruge i političke partije koji otvoreno promoviraju fašistoidne ideje.Imajući u vidu jačanje desnice u Hrvatskoj, kao i izjave Dragana Čovića, vrhovnika HDZ-a BiH, da su Hrvati na prostoru Balkana nositelji evropskih vrijednosti, pitam se na koje je evropske vrijednosti Čović zapravo mislio. Nadam iskreno da se to ne odnosi na one vrijednosti koje ulicom u Mostaru nagrađuju ustaškog kasapina Juru Francetića, čija je zloglasna „Crna legija“ po Kozari i Grmeču malodobnu djecu ubijala drobljenjem glave potkovanom vojnom čizmom. Također, imajući u vidu rehabilitaciju fašističkog sluge i ratnog zločinca pukovnika propale Jugoslavenske kraljevske vojske Dragoljuba Mihailovića, pitam se da li prema riječima predsjednika Vučića, Bosna ima iskrenog prijatelja u Srbiji. U Srbiji, koja od odgovornosti oslobađa u pjesmama opjevanog „Čiča Dražu“ čiji su četnici pod komandom majora Dangića u Goraždu i okolini u zimu 1942. godine svojeručno iskasapili 7000 ljudi. Ako su to temeljni principi evropske kulture i tradicije koji svoj uzor imaju u nacističkim „Kristalnim noćima“ onda to nije Evropa za koju je u ljeto 1944. na plažama Normandije sva sila savezničke vojne moći krenula u konačni obračun sa Hitlerovom vojnom mašinom. Ako samo malo prelistamo izjave Mađarskog premijera Orbana ili Češkog predsjednika Zemana izgleda kao da je ta Evropa, potpuno oslobođena od pošasti fašizma pala u smrtnom hropcu zajedno sa prvih 1500 Srebreničana koji su pobijeni u skladištu u Kravici, 13. jula 1995. godine oko 18:00 sati.

VRHOstali prilozi:
» KISSINGEROVE MANTRE O BOSNI
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 30. November 2023 19:29
» MULJ U KOJEM PLIVAJU GMIZAVCI
Elmedina Muftić | 29. November 2023 14:08
» „DRMA MI SE NA ŠUBARI CVEĆE“
Sead Zubanović | 28. November 2023 16:07
» SVEČANA AKADEMIJA U FRANKFURTU - DIJAGNOZA I PORUKE BOŠNJACIMA
Mr. sci. Džavid Begović | 28. November 2023 15:43
» ZAPOSTAVLJENA UKRAJINA-RAT I NEMOĆ U SJENI SVJETSKE POLITIKE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 27. November 2023 17:42
» OSTAVITE SREBRENICU NA MIRU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. November 2023 16:06
» BOSNO I HERCEGOVINO, SRETAN TI DAN DRŽAVNOSTI! (2)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 26. November 2023 13:04
» GLAS ZA BOSANSKU NEUTRALNOST
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. November 2023 12:44
» ŠOK
Aziz Hurem | 24. November 2023 14:29
» OTVORIMO „KRIMINALNU ALUMINIJSKU FOLIJU“, VRIJEME JE!
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 24. November 2023 14:17
» IMA LI KRAJA STRADANJU NAPAĆENOG PALESTINSKOG NARODA?
Zijad Bećirević | 23. November 2023 17:28
» I „SKAJ“ APLIKACIJA JE „MAHSUZIJA“ BOŠNJACIMA
Sead Zubanović | 20. November 2023 15:52
» U SUSRET UNIJI BOŠNJAČKE DIJASPORE
Mr. sci. Džavid Begović | 20. November 2023 14:36
» SJEĆANJE NA PROŠLOST POGLED NA BUDUĆNOST-DAN SANDŽAKA DANAS
Božidar Proročić, književnik i publicista | 19. November 2023 23:09
» NARATIV ZDRAVOG RAZUMA I MORALNOG STAVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. November 2023 13:15
» MOJI ISTINSKI I DUGOGODIŠNJI VAPAJI U BORBI SA KRIMINALCIMA
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 17. November 2023 21:31
» ARMAGEDON I KAZNA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 15. November 2023 21:44
» PATOLOŠKI STRAH OD IZRAELA VLADA ZAPADNOM POLITIKOM I MEDIJIMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. November 2023 21:17
Ostali prilozi istog autora:
» ČEŠKA ZLONAMJERNA ZABRINUTOST
29. August 2017 21:45
» MALI VOŽD I VELIKI ŽEP
21. August 2017 18:18
» HRVATSKI PUCANJ U PRAZNO
08. August 2017 18:15
» KOME TO PRIJETI MILORAD DODIK?
14. July 2017 13:43
» SRBIJI JE POTREBNA REVIZIJA MORALA
23. February 2017 19:37
» SANKCIJE DODIKU ZA ANTIBOSNATIZAM
23. January 2017 16:18
» PUTINOV EŠALON SPAVAČA U BIH
13. December 2016 17:56
» BOSNA I HERCEGOVINA NA RASKRŠĆU
22. November 2016 19:12
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif